Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Użycie lampy dodatkowej zwiększa na pewno możliwości. Wykorzystywanie tylko lampy wbudowanej ogranicza się do błysku na wprost. Z lampą zewnętrzną można więcej. Można użyć odbłyśnika, można użyć dyfuzora, można użyć kabla synchronizacyjnego (myślę o czymś takim)

http://www.foto-net.pl/sklep/produkt/kabel-synchronizacyjny-2m-moc-Nikon.html

Poza tym taka lampa jest na pewno mocniejsza od tej wbudowanej, co też znacznie zwiększa opcje ustawienia czasu i przysłony.

"Cytat:

Zamieszczone przez piotriola Zobacz posta

Myślę że kluczowe w robieniu zdjęć w akwarium jest światło, to nad akwarium

cyt. timi:

Też tak myślę. Wystarczy porównać czasy migawki u Ciebie i Zbyszka z czasem Staszka. Jest krótszy, a ISO mniejsze niż u Ciebie. Podejrzewam, że Stan podczas fotografowania doświetla akwa czymś extra. Dzięki krótszej migawce zdjęcia są ostrzejsze. Dodatkowo bardzo duży wpływ na jakość ma obiektyw."

Też tak uważam, światło w akwarium ma kluczowe znaczenie, ale ważna może też być właśnie moc lampy. Długość otwarcia migawki nie ma w tym wypadku żadnego wpływu na ostrość. Wpływ taki jest, gdy robi się zdjęcia z ręki bez użycia lampy i nie chodzi tu o ostrość, tylko o poruszenie. Zasada jest taka, że nie powinno się ustawiać czasu dłuższego, niż ogniskowa, czyli ogniskowa 50mm.- czas nie dłuższy niż 1/50s, ogniskowa 200mm.- czas nie dłuższy niż 1/200s.

Też myślę, że stan używa dodatkowego światła z góry, które dopełnia efekt. Ja też używam dodatkowego światła z góry, ale takiego efektu nigdy nie osiągnę. Mam u siebie listwy led. Jest tego kilkadziesiąt pojedynczych ledzików, przez co światło mam miękkie i rozproszone. Jeśli stan ma moduły, to jego światło jest znacznie ostrzejsze, kontrastowe i bardziej punktowe, niż moje. Używając światła dodatkowego może nastawić bardzo krótki czas, co powoduje, że na zdjęciach uwydatnione są te najlepiej oświetlone miejsca. Zdjęcie jest bardziej kontrastowe, przez co bardziej plastyczne i ekspresyjne. Nie wiem, czy stan ma pokrywę, ale to też ogranicza możliwości. Tak to widzę, może się mylę.

Opublikowano
Też myślę, że stan używa dodatkowego światła z góry, które dopełnia efekt.

Myślę, że w większości używa lampy (ale nie tej wbudowanej) na body.

Kolosalne znaczenie ma obiektyw, a konkretnie jego "jasność". Im niższa ta wartość np. f1,8/50mm (stałoogniskowy), tym lepszy obiektyw. Co za tym idzie możemy mieć mniej światła tzw. zastanego (tego w akwarium) oraz możemy pozwolić sobie na ustawienie krótszego czasu naświetlania tak potrzebnego do prawidłowego naświetlenia zdjęcia. "Jaśniejszy" obiektyw pozwala nam na nie podwyższanie ISO w złych warunkach oświetlenia. Obiektyw, który przepuszcza mniej światła do matrycy zmusza do ustawienia dłuższego czasu naświetlania lub użycia dodatkowo lampy błyskowej.

...............................

http://www.spidersweb.pl/2014/07/jasny-obiektyw-staloogniskowy.html

Opublikowano
Długość otwarcia migawki nie ma w tym wypadku żadnego wpływu na ostrość. Wpływ taki jest, gdy robi się zdjęcia z ręki bez użycia lampy i nie chodzi tu o ostrość, tylko o poruszenie

Na ostrość też ma wpływ, bo jak ryba płynie w trakcie ujęcia w stronę obiektywu to autofokus może nie nadążyć i zdjęcie będzie nieostre.

Nie wiem, czy stan ma pokrywę, ale to też ogranicza możliwości

Pokrywę zawsze można zdjąć i postawić nad akwa np. jakiś mocny halogen na statywie i masz jasność nad jasnościami:)

Opublikowano
Na ostrość też ma wpływ, bo jak ryba płynie w trakcie ujęcia w stronę obiektywu to autofokus może nie nadążyć i zdjęcie będzie nieostre.

No to jest to kwestia autofokusa, szybkości reakcji systemu, a nie czasu otwarcia migawki. Dlatego min. profesjonalne aparaty są takie drogie :). Czas nie ma znaczenia dla ostrości przy zdjęciach z użyciem lampy. Zresztą bez niej też nie ma znaczenia. Ma znaczenie dla poruszenia ujęcia. Może wydawać się, że to jest to samo, ale tak nie jest.

-- dołączony post:

Pokrywę zawsze można zdjąć i postawić nad akwa np. jakiś mocny halogen na statywie i masz jasność nad jasnościami

Można, ale trochę to kłopotliwe :)

Opublikowano
No to jest to kwestia autofokusa, szybkości reakcji systemu, a nie czasu otwarcia migawki. Dlatego min. profesjonalne aparaty są takie drogie :). Czas nie ma znaczenia dla ostrości przy zdjęciach z użyciem lampy. Zresztą bez niej też nie ma znaczenia. Ma znaczenie dla poruszenia ujęcia. Może wydawać się, że to jest to samo, ale tak nie jest.

OK, chyba masz rację:)

Jak napisałem, fotografem nie jestem tylko sobie teoretyzuję na "chłopski rozum", bo nawet aparatu nie mam:)

-- dołączony post:

Można, ale trochę to kłopotliwe

Bez pracy nie ma kołaczy :)

Opublikowano

Oprócz przysłony, na głębię ostrości duży wpływ ma ogniskowa. Przy tele-ogniskowej i zdjęciu z bliska ta głębia jest minimalna.

Tak jak napisał maqus, bardzo jasny obiektyw daje nam komfort robienia zdjęć bez lampy przy kiepskim oświetleniu. A jeszcze gdy to jest stała, niska jasność przy zoomie...tylko wtedy trzeba mieć gruby portfel ;)

Opublikowano
Tak jak napisał maqus, bardzo jasny obiektyw daje nam komfort robienia zdjęć bez lampy przy kiepskim oświetleniu.

..nie wszędzie obędzie się bez lampy nawet przy takim obiektywie. Jeżeli ryba jest w ruchu , jest słabe oświetlenie to nawet przy takiej przysłonie ( patrz jasne szkło) ciężko będzie zrobić zdjęcie bez lampy aby nie wyszło poruszone. Chyba ,że podniesiesz ISO na tyle aby minimalny czas wyniósł 1/30sek gdzie teoretycznie już można robić z ręki. W przypadku ryby w ruchu i tak może być ciężko. Cały czas mowie tylko o rybie w ruchu a nie innych zdjęciach.

Opublikowano

Nie no, to oczywiste, że jest granica światła, przy której nawet takim jasnym obiektywem nie zrobi się udanego zdjęcia bez lampy. Podnosząc iso trzeba pamiętać, że może zwiększyć się zaszumienie. Współczesne aparaty radzą sobie z tym już całkiem dobrze, ale nie zostało to wyeliminowane. Czas 1/30s jest czasem granicznym, ale ciężko jest zrobić przy nim nieporuszone zdjęcie. Oczywiście nie mówię tu o obiektywie szerokokątnym, bo taki w naszej sytuacji jest bezużyteczny.

Opublikowano
Podnosząc iso trzeba pamiętać, że może zwiększyć się zaszumienie.

...miałem to napisać ale zapomniałem:) One nie mogą się zwiększyć..one się zwiększają. Czym wyższe ISO tym bardziej są widoczne. Ja szumy usuwam po prostu programem . Jak pisałem we wcześniejszych postach używam programu do obróbki i się tego nie wypieram bo uważam ,że to co kiedyś robiło się w ciemni teraz robi się programem... Wszystko ma swoje plusy i minusy. Hm..temat rzeka tak naprawdę.. Ale fajnym jest móc właśnie to porównać...

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.