Skocz do zawartości

Filtracja akwarium 300l prosba o rade

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie musisz się przyznawać po biciu bo my to widzimy bez bicia i spiochu ci to napisał od razu.

Podaj takie dane

-kiedy akwarium zalane było wodą i co dałeś na start.?

- kiedy wpuściłeś ryby.?

podaj wyniki pomiaru i jakiej marki każdy test

pH, NH4, NO3 bo NO2 już znamy.

parametry wody na Pradze znam więc kranówy nie musisz mierzyć.

Woda na Pradze jest z ClO2 więc po zapachu nie poznasz że chlorowana a ten chlor działa bardzooo długooo więc o odstawaniu wody zapomnij.

Podmiany i dolewki wyłącznie po filtracji węglem aktywnym lub uzdatniaczem Kordon AmQuel Plus z akwarystyczny24.

W razie czego mam dla ciebie "koło ratunkowe" ale w Sulejówku w firmie więc dopiero w czwartek - myślę że ryby wytrzymają.

Przerwij karmienie ryb zupełnie na 4-5 dni.

Opublikowano
Nie musisz się przyznawać po biciu bo my to widzimy bez bicia i spiochu ci to napisał od razu.

Podaj takie dane

-kiedy akwarium zalane było wodą i co dałeś na start.?

- kiedy wpuściłeś ryby.?

podaj wyniki pomiaru i jakiej marki każdy test

pH, NH4, NO3 bo NO2 już znamy.

parametry wody na Pradze znam więc kranówy nie musisz mierzyć.

Woda na Pradze jest z ClO2 więc po zapachu nie poznasz że chlorowana a ten chlor działa bardzooo długooo więc o odstawaniu wody zapomnij.

Podmiany i dolewki wyłącznie po filtracji węglem aktywnym lub uzdatniaczem Kordon AmQuel Plus z akwarystyczny24.

W razie czego mam dla ciebie "koło ratunkowe" ale w Sulejówku w firmie więc dopiero w czwartek - myślę że ryby wytrzymają.

Przerwij karmienie ryb zupełnie na 4-5 dni.

Dzieki za cenne info.

Wiec tak akwarium zalane 28.12 dodane bakterie do wody ale nie pamietam jakie.

Dodany uzdatniacz Seachem Prime.

Ryby weszły 30.12

NH4 nie wykrywalne

NO3 20

testy Zoolek

wczoraj i dzisiaj dodne bakterie Denitrol po 30ml

Opublikowano

Wiesz co ci ratuje d.. i ryby - ten uzdatniacz Prime.

tylko dlatego nie wykrywasz amoniaku a NO2 jest na tak niskim poziomie ale to tylko pól prawdy.

Baniak masz surowy jak szczypior na wiosnę i w nim amoniaku od cholery a azotyny pod nos sięgają tylko ten Prime to zneutralizował dla ryb i testów więc ryby pływają a testy pokazują co podajesz.

Niestety ten uzdatniacz nie usuwa amoniaku ani azotynów a jedynie je maskuje dla ryb i testów. Bakterie nitryfikacyjne które właśnie ruszają mają to wszystko do przerobu.

Denitrol możesz sobie lać do woli i tak to nic nie przyśpieszy.

Pierwsze i podstawowe to wyrzuć do śmieci test NO3 zooleka i kup Saliferta lub JBLa bo g.. wiesz o azotanach NO3 w baniaku.

Jak zrobisz wiarygodny pomiar to rób podmiany utrzymując NO3 na poziomie 20-40 stale do podmienianej wody dając Prime a nawet jakby NO2 rosło to do toni akwarium dawkę nie zaszkodzi.

Przed tobą 3 tygodnie walki o życie ryb więc się pilnuj.

Opublikowano

ok. tak robie. dzieki za pomoc.

-- dołączony post:

Jutro mam dostac testy JBL to zrobie jeszcze raz wszystkie.

Dzisiaj robilem testy zoolekiem i wszystko tak jak bylo NO2 0,2, NO3 20.

Ryby spokojne skubia, czasami sie gonią. Woda lekko mętna się zrobiła.

Opublikowano

Jutro mam dostac testy JBL to zrobie jeszcze raz wszystkie.

Dzisiaj robilem testy zoolekiem i wszystko tak jak bylo NO2 0,2, NO3 20.

kolego grabiec

No to proszę na przykładzie tej warszawskiej kranówy podać i porównać wyniki jakie dają testy Zooleka i JBLa z tego samego surowego baniaka i niech mod gdzieś umieści tłustym drukiem dla wszystkich co nie wiedzą jaki test do Malawi kupić.

Ale ja nadal nie lubię JBLa bo Polaków nie zauważa.:(

Opublikowano

Tak przyznaje robilem kilka razy test NO3 zooleka i zawsze wychodziło mi w kranie i baniaku 20, teraz mam testy JBL i tez sprawdzakem kilka razy i za kazdym razem wychodzi 1.

Na penwo cos nie tak z moim testem zooleka, gdyz wodociagi tez podaja poziom NO3 nisko jako niewykrywalne.