Skocz do zawartości

Parametry wody - nalot na roślinkach, "nieaktywne rybki"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
w/g testy z butelką wody wychodzi mi na godzinę 675l/h. Akwarium 150/40/50

Ja mam baniak o podobnych wymiarach z tym, że filtrację mam opartą na pompie Jebao DC 3000 (pompuje ok. 3000 l/h), a dodatkowo jeszcze falownik. Twoje 675 l/h to malizna jak na taki zbiornik i decco ma rację, że u Ciebie woda stoi. IMHO jakiś falownik lub wew. mechanik potrzebny.

Opublikowano

Czy taki falownik będzie robił robotę?

FALOWNIK JVP-102B NA MAGNES !! PROMOCJA !! (5670961863) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img13.allegroimg.pl/photos/400x300/56/70/96/18/5670961863@@AMEPARAM@@13@@AMEPARAM@@56/70/96/18@@AMEPARAM@@5670961863

Opublikowano

Z tego co wiem to jakość jvp jest słaba, zależy na jaki trafisz, ale generalnie mógłby być, tylko te jvp nie mają chyba regulatora obrotów (bardzo przydatny do ustawienia odpowiedniej cyrkulacji), a ten poniżej ma

Jebao RW-8 8000l/h z kontrolerem bezprzewodowym __ (5604855873) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img01.allegroimg.pl/photos/400x300/56/04/85/58/5604855873@@AMEPARAM@@01@@AMEPARAM@@56/04/85/58@@AMEPARAM@@5604855873

ale to już inna półka cenowa i jakościowa, ale polecam, sam używam tylko starszej wersji WP

Opublikowano

Kolego nadszedł z mojej strony czas podsumowania.

ad filtracji

Masz za mały kubeł jak na 150cm i 300l baniak , mam niemal identyczny 150x45x45 i u mnie są w kaseciaku dwie pompy Hydor Pico 1200 a faktyczny wypływ ok 1600-1800l/h i dopiero taki jest w stanie ogarnąć biologię i mechanikę natomiast cyrkulację wody w tak długim zbiorniku nie załatwi nawet te 1800l/h - to załatwia WP25 na 1 biegu i dopiero taki zestaw zapewnia dostateczną filtrację z wyłączeniem klarowania wody bo to robił ci ten węgiel co go wyrzuciłeś a u mnie do tego służy blok na Purolite A520E.

Co do dalszych działań u ciebie w kwestii filtracji.

1/ skieruj ten powrót z kubła nie jak jest wprost na przednią szybę ale po lustrze i po przekątnej na lewy przedni róg akwarium on całkiem fajnie porusza taflą tylko obieg zamyka się w obrębie prawego rogu baniaka. to choć troszę ruszy wodą i może już po tym NO2 spadnie - próbuj. Woda w akwarium musi krążyć nie może być nigdzie martwej wody a teraz tak jest i tylko dlatego że skierowałeś powrót na przednią szybę.

2/ kup na początek ten jvp102B chyba że już planujesz przesiadkę na większy baniak to wtedy lepiej od razu ten RW8 - to do twojej decyzji bo różnica w cenie ogromna tak wielka jak różnica jakości i technologii obu falowników.

ad biologii

3/ musisz odszukać przyczynę tak wysokiego poziomu azotynów NO2 =0,3mg/l bo reszta parametrów OK Ten poziom NO2 świadczy że biologia ma albo martwe strefy albo wór dodatkowego g.. do przerobu albo z racji za małego przepływu trwa u ciebie pierwszy etap denitryfikacji i przerobu NO3 na powrót w NO2 dlatego jest te 0,3mg/l. Podałeś za mało danych by podpowiedzieć więc sam szukaj. Jeśli to pierwsze czyli gdzie to g.. jest schowany nie wiem może w tej kupce kamieni ale raczej typuję na wnętrze kubełka bo nie masz prefiltra z gąbki na zasysie kubła więc wsio leci do niego. Sugeruje wyjąc wszystko z kubełka i wszystko wypłukać w wodzie z akwarium - szczególnie gąbki i dno kubła. Może wtedy po 2-3 dniach zauważysz spadek NO2 - powinno być 0,025 lub mniej. Drugie to zwiększenie przepływu przez biologię ale to wymagałoby albo zakupu większego kubła albo przeróbki na kaseciak i nowej pompy. Wtedy możesz sprzedać ten za mały kubełek.

ad uwagi ogólne

1/ trudno pomagać jak nie wpisałeś w profil swojej lokalizacji bo wodociągu nie znam i nie wiem co dają do wody by wybić bakterie - obyś ty wodą z kranu nie wybił ich w baniaku.

2/ te wapienie ułożyłeś jak żołnierze na apelu - w szeregu a anubiasa nie sadzi się w piachu tylko kłącze i korzenie muszą być ponad piaskiem w wodzie więc najlepiej go przywalić kamieniem w tej górce - czym kamienie i rośliny wyżej tym ryby wyżej pływają. Ta druga roślinka to raczej nie ma szans u nas ale próbuj:D

Systematycznie rób podmianki co tydzień 15-20% wody na początek i mierz NO2 i NO3 oba powinny być na tych zielonych częściach paska przy cyferkach.

Do uzdatniania wody kranowej stosuj albo przepuszczanie przez węgiel aktywny ( najlepsze) albo nowoczesne uzdatniacze nie inne jak Seachem Prime lub Kordon AmQuel Plus. Jak uzupełnisz dane lokacyjne to może się system podmianek wody zmienić ale pókico tak rób - system odstania wody - out.:(

• Dziękuję 1
Opublikowano

...

1/ skieruj ten powrót z kubła nie jak jest wprost na przednią szybę ale po lustrze i po przekątnej na lewy przedni róg akwarium on całkiem fajnie porusza taflą tylko obieg zamyka się w obrębie prawego rogu baniaka. to choć troszę ruszy wodą i może już po tym NO2 spadnie - próbuj. Woda w akwarium musi krążyć nie może być nigdzie martwej wody a teraz tak jest i tylko dlatego że skierowałeś powrót na przednią szybę.

Tak też dzisiaj rano zrobiłem metodą chałupnicza dodałem przedłużkę do wylotu, bo za ciasno pokrywie aby bardziej przekrzywić wylot.

2016-01-06%2001.39.25-2.jpg

2/ kup na początek ten jvp102B chyba że już planujesz przesiadkę na większy baniak to wtedy lepiej od razu ten RW8 - to do twojej decyzji bo różnica w cenie ogromna tak wielka jak różnica jakości i technologii obu falowników.

Większy baniak długo nie, za małe mieszkanie, ale zakupię tego jvp102B.

Sugeruje wyjąc wszystko z kubełka i wszystko wypłukać w wodzie z akwarium - szczególnie gąbki i dno kubła. Może wtedy po 2-3 dniach zauważysz spadek NO2 - powinno być 0,025 lub mniej.

Proces ten wykonałem 2 dni temu, jak wyciągałem filtr węglowy który w/g opis z instrukcji traci właściwości po 3 tygodniach, 10l wody z akwarium wszystko wypłukane i uruchomione ponownie.

Drugie to zwiększenie przepływu przez biologię ale to wymagałoby albo zakupu większego kubła albo przeróbki na kaseciak i nowej pompy. Wtedy możesz sprzedać ten za mały kubełek.

Jeśli zmiany z falownikiem jvl nie pomogą zakupię i nadal będą problemy zakupię większy filtr.

1/ trudno pomagać jak nie wpisałeś w profil swojej lokalizacji bo wodociągu nie znam i nie wiem co dają do wody by wybić bakterie - obyś ty wodą z kranu nie wybił ich w baniaku.

Profil uzupełniłem, akwa zlokalizowane w Krakowie, prądnik czerwony

2/ te wapienie ułożyłeś jak żołnierze na apelu - w szeregu a anubiasa nie sadzi się w piachu tylko kłącze i korzenie muszą być ponad piaskiem w wodzie więc najlepiej go przywalić kamieniem w tej górce - czym kamienie i rośliny wyżej tym ryby wyżej pływają. Ta druga roślinka to raczej nie ma szans u nas ale próbuj:D

Wstępnie rozbiłem troszkę te kamienie, i porozbijałem rośliny, bede jeszcze pewnie nad tym pracował.

2016-01-06%2001.53.38.jpg

Wybór roślinek był dość prosty, poszedłem do sklepu i poproszę coś co przetrwa z malawi ;] z czasem pewnie będą jakies zmiany.

Systematycznie rób podmianki co tydzień 15-20% wody na początek i mierz NO2 i NO3 oba powinny być na tych zielonych częściach paska przy cyferkach.

Do uzdatniania wody kranowej stosuj albo przepuszczanie przez węgiel aktywny ( najlepsze) albo nowoczesne uzdatniacze nie inne jak Seachem Prime lub Kordon AmQuel Plus. Jak uzupełnisz dane lokacyjne to może się system podmianek wody zmienić ale pókico tak rób - system odstania wody - out.:(

Tak tez zrobie na początek.

Dziękuje za poświęcony czas i konkretne informacje

Opublikowano

Jeśli chodzi o falownik to ja posiadam jvp102 bez literki B, czyli na przyssawkę. Może i trafiłem na lepszą sztukę, bo (tfu tfu) nie trzeszczy ani nie buczy. Nie wiem czy ten na magnez lepszy, ale jak trafisz dobrze to nie będziesz go słyszeć :) I tak jak Marcin przypuszcza - nie ma regulacji.

Opublikowano

Ok aktualnie sytuacja przedstawia się następująco 6 stycznia zrobiłem podmiankę wody około 30l. Lałem z kranu, nie miałem uzdatniacza. Od tamtego czasu nie robiłem testów dopiero dzisiaj do tego usiadłem całość wygląda w tej chwili tak:

N03 - 1

GH - 8.5

KG - 6.5

pH - 8.0

NO2 - <0.3

Dzisiaj planuję podmiankę około 30l z dodatkiem Sachem Prime.

Zamontowałem też falownik:

2016-01-13%2016.11.23.jpg

Niestety film bakteryjny nadal dość spory...

2016-01-13%2016.11.19.jpg

To spróbuję załatwić przerzuceniem wyjścia wody na drugą stronę akwarium, tak aby po przeciwnej stronie akwarium wpadała i rozbijała wodę. Aczkolwiek tutaj chciałbym to zrobić najciszej się da.... jakieś podpowiedzi?

Wszystkie testy zestawem Tetra, oprócz NO3 ten jest zrobiony JBL.

Aktualnie rybki zachowują się poprawnie ;] ganiają kopią, nawet udało im się wykopać jedną roślinkę :D

Zakupiłem 5 sztuk Military Helmet ( w Niedzielę ) i bardzo pozytywnie radzą Sobie z okrzemkami z kamieni, i szyby:

2016-01-13%2016.11.09.jpg

Pytanie jest czy te ślimaczki też ogarną dno jak uporają się z kamieniami...

2016-01-13%2016.11.14.jpg

Czy na to muszę znaleźć inny sposób?

Opublikowano

Znacznie lepiej acid bo z tytułu pozostał tylko nalot na roślinkach i tego ci ani Helmety nie usuną ale zapewne rybki same to zrobią wraz z rośłinkami nalot usuną z baniaka:( już piszesz że zaczęły.

Pozostało czepiactwo czyli drobiazgi.

Falownik przenieś na przeciwny bok i skieruj poziomo przy dnie po szybie przedniej by nie podnosił piasku ale zgarniał nieczystości i przesuwał pod ten zasys kubła co teraz jest razem z falownikiem. Falownik ma za zadanie podsuwać gówienka z całego baniaka pod zasys kubła oraz kręcić wodą by rybki nie były ospałe.

Powrót wody z kubła daj zupełnie po powierzchni a nawet nad może wtedy utopi ten film bakteryjny a jak nie to tylko pozostaje zakup skimmera Eheima to ci w mig załatwi film bakteryjny.

Wpisałeś miejscowość i nawet dzielnicę wieć wiem że wodę masz z ZUW Raba i żle coś mierzysz NO3.

Podawałeś uprzednio 10-15 to ta niższa wartość z tej środkowej skali. Dzisiejszy pomiar jakiś nie trafiony chyba przy sztucznym świetle albo nie wstrząsałeś 1minuty po wlaniu 6 kropelek.

W kranówie masz NO3 = 2,6ppm więc nie może być 1 w baniaku ale to drobiazg.

Wodę masz super do Malawi tylko wyrażnie uprzedzają jest chlorowana + ClO2 więc zawsze dawaj ten Prime.

Zamiast tego Pro Scana JBLa trzeba było kupić kropelki JBL NO2 wtedy się okaże że NO2 nie masz < 0,3 a gdzieś w okolicach 0,025 a to spora róznica. Testy Sery i Tetry na NO2 chyba skalę mają od właśnie tej wartości <0,3 a ile poniżej to się już z tych testów nie dowiesz dlatego polecamy NO2 JBLa bo on zaczyna od <0,01 ppm.

Masz chyba mało ryb więc przyrost NO3 niewielki - podmianki rób jak NO3 dojdzie ci do 20ppm - nie ma sensu robić jak NO3 -1??

No i nadal mi się nie podoba to tło w kwiatki , wapień zamiast kamieni i zbyt niski poziom wody wystający z pod korony ale to już zupełne czepiactwo :D powodzenia w hodowli:D :D

• Dziękuję 1
Opublikowano

deccorativo zrobiłem ponownie NO3, wytrzęsłęm to przez minute jak tylko mogę, i jakbym nie patrzył na ten test w/g mnie pokazuje 1 :D ... Dodatkowo powtórzyłem test równolegle kranówa + akwa ... w/g mnie są identyczne i mieszczą się poniżej skali określającej 1

2016-01-13%2018.18.34.jpg

Prawy to kranówa. Więc delikatnie jaśniejsza niż akwarium... tak mi się wydaje

Kropelki NO2 zamówiłem dzisiaj, jada do mnie ;] a protesta zamówiłem z czystej ciekawości czy to będzie działać ;] i nie działa :P

Co do powrotu, chcę mieć cicho ;] więc nie chce mieć szumu wylotu wody, zobacze co będzie jak przestawię falownik na drugą stronę, może coś podziałam, jak nie to ogarnę ten skimmer, nie jest ekstremalnie drogi a zakładam, że cichy ;]

Czyli jeśli NO3 na 1, to olewam podmiankę dzisiaj, sprawdzę za tydzień :D

Tło w kwatki, to tapeta za akwarium.. powoli zabieram się do zrobienia własnego tła w/g DIY z tego forum :D Poziom wody pewnie będzie podniesiony jak zrobię nową pokrywę, ta była można nazwać prototypem, nachodzi na akwarium tylko 0.5cm, następną obniżę do około 3, i chcę aby nie było widać poziomu wody w akwarium.

I czy przypadkiem wapień nie jest naturalny dla Malwai? No chyba, że mnie ktoś bezczelnie oszukał :D

-- dołączony post:

a btw.. rybek sztuk 16, ale w planach dodanie kolejnych 8 w/g propozycji tutaj:

http://forum.klub-malawi.pl/obsada-300l-t26502.html