Skocz do zawartości

Mętna woda w akwarium 112 l i inne problemy na starcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzisiaj zakupiłem filtr zewnetrzny Sera 900, i napowietrzacz. Jutro zasypie filtr ceramika lub czymś innym. Co byście polecali?

Sorki za OT

Co do napowietrzacza to zbędny bajer,bąbelki powietrza to tylko efekt wizualny posiadacza akwarium...Ruch taflą wody dostatecznie już napowietrza wodę...

A co do wkładów to ja akurat w baniakach które posiadam w jednym kuble mam grys koralowy+gąbki i watolinę,a w drugim mam ceramikę+gąbki+watolinę...Tak więc obojętnie jakie złoże wsadzisz(czy to ceramikę,grys,matrix itd) to będzie dobre,na osadzenie się na nim bakterii,im bardziej porowate złoże tym lepiej...

Tak poza tym to zadawaj pytania w odpowiednich działach do tego przeznaczonych,bo zaczęło się od mętnej wody a skończyło jak widać na złożach do kubełka ;)

Opublikowano
kubełka kupiłem używkę za 100 i do tego w gratisie ten napowietrzasz. Myślę ze to dobry deal.

Deal byłby świetny gdyby kubełka była ze złożami i nie płukana.

Jak kubełka jest pusta albo ją wyszorowałeś wywalając zawartość - to d....a - dealu nie ma żadnego.:D

wtedy kup zwykłe rurki po 6zł/l albo lawę wulkaniczną 2-3cm co byś nie kupił daj tylko 0,5 -0,7 litra złoża na każde 200l pojemności akwarium.

Opublikowano

Na chwilę obecną przenoszę wątek do działu: Podstawy i modyfikuję temat wątku.

Zanim zacząłeś pisać na forum należało przeczytać Regulamin Forum:

http://www.klub-malawi.pl/serwis/70-2014-12-27%2012-22-26_1586393576/regulaminy/489-regulamin-forum-km.html

Ponadto usunąłem post, w którym poprosiłeś o pomoc w identyfikacji ryb. Jeśli w dalszym ciągu jesteś ciekaw co pływa w Twoim zbiorniku proszę o zamieszczenie zdjęć ryb w Galerii KM, w dziale "Niezidentyfikowane": http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?c=49

W przypadku dalszego niestosowania się do zasad obowiązujących na Forum, posypią się ostrzeżenia.

• Dziękuję 1
Opublikowano
wtedy kup zwykłe rurki po 6zł/l albo lawę wulkaniczną 2-3cm co byś nie kupił daj tylko 0,5 -0,7 litra złoża na każde 200l pojemności akwarium.

Były stare gąbki i ich nie mylem, ale tylko w jednym koszyku, w drugim byla wełna akwarystyczna (cos takiego jak flizelina). Dzisiaj dodalem do drugiego kosza 700g zeolitu na dno, 500ml ceramiki, 8 biobali i przykrylem to wełną. Wczesniej zanim zalalem woda to wlalem jakies 25ml Sera nitrivec prosto na ceramike.

Co do tego mozna wiecej zrobic. Wystarczy nitriveca 25ml czy wiecej i gdzie? mam 250ml.