Skocz do zawartości

Mętna woda w akwarium 112 l i inne problemy na starcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I po to jechałeś 170km ?

ale warto było - same nowe odmiany:rolleyes: jeszcze nazw nie mają.

Do identyfikacji jest inny dział - nie tutaj pytaj.

Teraz widzę - piasek masz jak mąka więc będzie pylił zawsze a ponieważ na takim nie da się utrzymać biologii łącznie z tym wewnętrznym Fan 750l/h to nie tylko ryby ale i podłoże do wymiany.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Nie jechalem tylko przywiezli mi przy okazji bo u mnie w promieniu 50km zapomniij o rybach z malawii poza rzadkimi gatunkami z tanganiki i malawi hodowli w koninie za setki zlotych. F1 itd. Co radzicie z podłożem? piasek fajnie ale jezeli to plywajacy pył a na to by wynikalo z badan spod mikro to czym piasek zastapic?

Opublikowano

Żeby zbytnio już nie zaśmiecać tematu OT...Powiem tylko że obsada którą posiadasz do 112l ,sorki ale to kompletna pomyłka,nie wiesz kolego jakie ryby kupowałeś?Wystarczyło poczytać jakie ryby nadają się do takiego litrażu i po zakończeniu cyklu azotowego dopiero kombinować i kupować...

''deccorativo'' słusznie napisał że do identyfikacji ryb służy inny dział,ale zapodając fotki widzimy na czym stoisz :???: ...Niestety nie jest to stabilna konstrukcja :-? ...Wszystko do poprawy(ryby,podłoże,no i wywal ten korzeń bo zakwasza on wodę,a wiadomo że pyszczki takiej nie preferują)...

-- dołączony post:

Co radzicie z podłożem? piasek fajnie ale jezeli to plywajacy pył a na to by wynikalo z badan spod mikro to czym piasek zastapic?

Po prostu piasek który posiadasz musisz zastąpić innym piaskiem ;) o odpowiedniej granulacji czyli od 0.8-1.2mm,i problem pylenia masz z głowy :D

Opublikowano
Uzdatniacz kranowy mam z aloesem. Pisze 1 kropla na 1 litr.

Z opisu nie wynika aby usuwał z surowej wody chlor i inne związki chloropochodne. Do celów o których piszemy nie ma sensu go stosować.

Tropical Esklarin 250 ml uzdatniacz wody z aloesem (5081021035) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/50/81/02/10/5081021035@@AMEPARAM@@07@@AMEPARAM@@50/81/02/10@@AMEPARAM@@5081021035

Opublikowano

Chłopaki mam pieniadze, mam sprzet i checi tylko brakuje wiedzy i miejsca. Powiedzcie co i jak w takich sytuacjach i po problemie. Na zdjeciach wklad z boku lezy bo do aquaela wlozona flizelina syntetyczna i po 7h zmetnienie spadlo o 70%. Chlopaki nasmiewace sie z gatunkow, to sa gatunki z mojej mlodosci kiedy to mialem je z pielegnicami zebratymi w krysztalowej wodzie i oba biotypy sie rozmnazaly. Jak w to wejde na calego to pojade do konina 20km i wykupie najrzadsze gatunki z malawi wloze to akwa 1000 albo wiecej litrow jak tylko znajde miejsce i bedziemy hodowac cos z czego nie bedziecie sie ironicznie naśmiewać. Prosze o porade i wiedze a nie nasmiewanie i ironie. Każdy z was startowal podejrzewam z tego samego poziomu.

Opublikowano
Chlopaki nasmiewace sie z gatunkow, to sa gatunki z mojej mlodosci kiedy to mialem je z pielegnicami zebratymi w krysztalowej wodzie i oba biotypy sie rozmnazaly.Prosze o porade i wiedze a nie nasmiewanie i ironie. Każdy z was startowal podejrzewam z tego samego poziomu.

Kolego nikt się nie naśmiewa z tego jakie masz ryby(przynajmniej mnie nie jest do śmiechu bo szkoda rybek w tak małym baniaku) :( ... Każdy z nas kiedyś zaczynał tak jak Ty i zapewne popełniał te same błędy przed którymi teraz sami próbujemy cię ostrzec i doradzić żebyś wyszedł na prostą... ;)