Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli dajesz Prime to zatrucie chlorem odpada - on usuwa te ścierwo więc albo inne świństwo z kranówy np. pestycydy albo detergenty - tak sobie tylko strzelam albo faktycznie choroba.

Jeśli jednak wyrażnie i nagle to nastąpiło po podmiance to tu bym upatrywał przyczyny.

Masz węgiel aktywny - wal na maxa do filtracji i czym tam masz napowietrzaj wodę może uratujesz ryby.

Nic więcej nie podpowiem ale te NO3 =0,5ppm mało realne podałeś tyle to kranówy mają a nie woda w baniaku z dorosłymi rybami i to takimi -ale może się mylę.:D

• Dziękuję 1
Opublikowano

Zauważyłem zmiany u ryb w piatek ale pracuje nie miałem czasu jechać do sklepu po leki włożyłem w piatek węgiel kilo i od tego czasu jest tylko gorzej bo na rybach pojawił sie biały nalot trzepią sie od czasu do czasu jak by miały padaczke dzisiaj rano wlałem ten lek i napowietrzam cyrkulatorem intensywnie boje sie ze mi to wszystko padnie :(

a co do no3 to jest wyższe zle podałem w granicach 5-10 Ale teraz węgla nie będę wsadzał jak jest lekarstwo w baniaku ?

Opublikowano

Na wszelkie zmiany skórne dodałbym bactoforte sery, jakieś 3 miesiące temu zauważyłem, że glonojad ma białą narośl w kącikach pletw, a pyszczaki zaczęły się notorycznie ocierać i trzepotać pletwami. Po 1 i 3 dniu podania leku zauważalna poprawa i brak objawów.

Z telefonu

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jeśli objawy wystąpiły przed podmianką o czym informujesz teraz to wszystkie podejrzenia wody z podmiany odpadają.

Moim zdaniem więc zareagowałeś optymalnie i szybko dając Artemiss.

i raczej nie mieszałbym już innych leków przed czym wręcz przestrzega Microbe Lift.

Dla przypomnienia Artemiss działa leczniczo na:

cyt z http://microbe-lift.pl/prod.html

"

Microbe-lift Artemiss to naturalna kuracja lecznicza przeciwko chorobom bakteryjnym takim jak:

- obrzęk lub stan zapalny o podłożu bakteryjnym

- puchlina wodna

- posocznica

- pleśniawka

- martwica płetw (gnicie, zanikanie płetw)

- tuberkuloza

- mykobakterioza

- ichtiosporidioza

- choroba bawełniana (flexibakterioza)

- wytrzeszcz oczu

- infekcje o podłożu grzybicznym

- owrzodzenia naskórne i podskórne

- zmętnienia i przebarwienia skórne

- gnicie pyska

- odstające łuski

- inne choroby bakteryjne i grzybiczne

"

Dawkuj zgodnie z zaleceniem producenta i pozostaje czekać.

To nie jest antybiotyk i nie robi natychmiastowej biologicznej pustyni w baniaku i rybach więc na efekty trzeba poczekać.

Ale też kuracja może trwać długo w zbiorniku głównym i nie zabija nitryfikacji więc nie wymaga po skończeniu specjalnych podmian wody ani węgla.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzisiaj wylowilem 5 sztuk takie na patelnie akurat załamka tyle czasu wszystko było ok i nagle takie rzeczy zobaczymy co będzie dalej . Narazie dziękuję za info wszystkim będę informować jak postępy w leczeniu szkoda tylko takich ryb. ;( pozdrawiam.