Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czas przedstawić moje akwarium,mnie znacie już z wątku w podstawach.Przypomnę ze mieszkam w Danii od 8 lat i bardzo chcę podziękować jeszcze raz wszystkim za udzieloną pomoc w zakładnaniu akwa ,gdyż po kilkunastoletniej przerwie jestem kompletnym amatorem.

Moje akwarium 200*60*60 Diversa zestaw Solid OPTIWHITE

Filtracja FLUVAL FX6

Wkłady 2,5l Matrix ,Purigen ,Biopolimery TMBT.

2 GRZAŁKI 300W

Cyrkulator Jebao RW-15

Tło strukturalne i skały EKOL-SZMAJ

Podłoże piasek koralowy 60 kg

Oświetlenie teraz mam LED ,wcześniej miałem 4 razy t5 80w Silvana aqastar 10000k i miałem problem z sinicami ,zmieniłem na ledy i wszytko wygineło ,mimo iż używałem tylko dwóch t5 sinic było od groma na tle i skałach i piasku.

Akwarium zalane z końcem sierpnia rybki pływają od pażdziernika.

Obsada:

Metriaclima Zebra Chilumba Maison Reef 10 szt

P.Demasoni 14 szt

P.Acei Yellow Tail 11szt

Rośliny 2 Anubiasy i 1 Cryptocoryna.

teraz jestem w Polsce na świeta i jak bedę wracał dokupię w tan mal msobo magunge 10 szt,gdyż w Danii ciężko je dostać.Rybki oczywiście pózniej do redukcji.Teraz rybki pod moją nieobecnośc karmione są karmnikiem JUWELA.

Rybki rosną jak na drożdżach Maisony z 2 cm do 5-6 aktualnie.Karmie wszystkie pokarmem od hodowcy innego nie chcą ,jak bedę w tan malu to kupię pokarmy OSI i im urozmaicę.

Z gówienkami miałem problem ale filmik Stana bardzo mi pomógł za co WIELKIE DZIĘKI.

Mam nadzieje ze filmik który umieszczałem 1 raz na youtube będzie w full hd .Robiłem go GALAXY S 3 więc prosze o wyrozumiałośc gdyż troszke od siebie niebieskiego dodaje ,bo aż tak to niebiesko nie jest,rośliny mam zielone i płetwy u Acei też ładnie na żółto widać więc chyba z niebieskim nie przesadziłem pozdrawiam:)

Opublikowano

No ryby masz piękne. Jeśli chodzi o wystrój to zgadzam się z yaro i timi, statek masakra, a kamienie byłyby super gdyby nie te sztuczne groty w środku... Generalnie gdyby nie to, to byłoby ekstra, ale to dla Ciebie ma być ekstra ;)

Opublikowano

Te groty pasują do tego tła i naprawde na żywo to wszystko wygląda fajnie ,widziałem kiedyś w jakimś sklepie, poustawiaj je tylko różnie, tyłem na boku w skupiskach a statek bym wywalił. Teraz to faktycznie wygląda sztucznie. Ryby oczywiście super.

Opublikowano

A mnie się podoba. Inne kolorowe jasne akwarium. A nie tylko serpetynit i czarne tło (żeby nie było że mi się nie podoba ;)) statek tez mega

W jeziorze na pewno też są jakieś zatopione , ale może nie pancerniki :P

Opublikowano

Dzięki za wszystkie opinie:) Wiem że mojego akwarium nie można nazwać małym biotopem Malawi ale taka koncepcja akwarium z pysiami podoba się mnie i moim znojomym.Co nie znaczy ze nie podobają mi się akwaria z naturalnymi głazami i czarnym tłem .Na żywo wyglądają te skały na pewno lepiej i plus jest ich taki że wody netto na pewno mam więcej dla ryb.I jak widać na filmie dla nich to bez różnicy, bo poobierały sobie terytoria i chyba zle im tam nie jest.Po powrocie będę przeprowadzać akwarium do jadalni,sinic nie mam więc dostałem zielone światło od żonki:)i coś tam zmienię w ustawieniu tych "skałek".

Ogólnie z 15 szt Demasoni 1 samczyk ładnie wybawiony zakończył swój żywot.Po jednej z walk odniósł rany pyska i nie jadł 3 tygodnie aż padł.Z miesiąc temu 1 maison także padł z niewyjaśnionych przyczyn ,znalazłem go sztywnego na dnie.Jak widać na filmie reszta ryb zdrowa i ma się dobrze pozdrawiam :)