Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów,

Chciałbym skonsultować dobór filtracji. Planuje uruchomienie akwa 540 l (150x60x60). Z najważniejszych informacji - podłoże piasek koralowy, tło strukturalne Aquaterra Tanganika Rock Gray; obsada non-mbuna z adopcją, czyli: Placidochromis phenochilus (Mdoka) 2/6 + Labidochromis caeruleus 1/3 (założenie I i najbardziej pewne chociaż z nadmiaru szczęścia, czyli zbyt dużego wyboru ryb są warianty rezerwowe z mbuną:P).

Chciałby się oprzeć o filtry kubełkowe, jeden bilog i drugi jako mechanik.

Rozważam kilka opcji, w tym filtr podstawowy jako bilog: eheim 2228 lub eheim classic 2217 lub eheim Professionel 3 2075 (z mojego rozeznania najsensowniejsze, chociaż zapewne coś się jeszcze niezłego znajdzie).

Zastanawiam się co byłoby najodpowiedniejszego dla mechanika ?

1) czy warto łączyć z drugim jakimś eheimem (byłaby wówczas cała filtracja oparta o niezłej klasy sprzęt) jako mechanikiem np. classicem 2217 (jest w miarę sensowna oferta na olx, ale pani mnie oświeciła, że go szkoda na mechanika, czy faktycznie tak jest ?)

2) czy ewentualnie Professionel 3 2075 dałby radę jako biologo-mechanik ? (wydaję mi się, że na starcie przy małych rybach pewnie tak, ale z później trzeba by coś dołożyć ?)

3) jaką sensowną opcję rozważyć inną (świadomy jestem wielu, ale mam duże ???).

4) tło mam zakupione, można zanim upchać wszystko, czy filtrację warto by wesprzeć jeszcze jakimś cyrkulatorem umieszczonym za tłem dla zniwelowania martwych stref za tłem (bo chyba będą?).

Generalnie wracam do akwarystki po długich latach i to z czasów minionej epoki, więc z moją wiedzą co do rozwiązań technicznych (nie tylko) jestem na bakier (epoka kamienia łupanego to może nie jest, ale świat odjechał szybkim samochodem a ja na piechotę :(); chociaż czytam intensywnie w necie jak to wszystko wygląda.

Na forum jestem ponad rok, a jako użytkownik od lutego chyba i już sprawa odpalenia baniaka mnie bardzo ciśnie (z dużą atencją ćwiczę największą cnotę akwarysty, czyli tą cholerną cierpliwość kiedy będę miał już to akwarium:p ).

Jest też dobra strona medalu, miałem sporo czasu, żeby poczytać różne tematy i trochę się rozeznać w biotopie malawi, a tym samym łyknąć niezłą pigułkę wiedzy, przemyśleć i dojrzeć do wielu spraw w tym obszarze akwarystyki; pewnie będzie to procentować w przyszłości.

Będę podpytywał także o inne kwestie, a na teraz prosiłbym o konsultację w sprawie filtracji w takim ujęciu praktycznym, a nie o teoretyzowanie co do różnych rozwiązań.

No i liczę na życzliwość i zrozumienie.

Pozdrawiam

adro

Opublikowano

Sprawdzoną i dość dobrą metodą jest zainwestowanie w mocny cyrkulator np. Jebao rw-15 i zamontowanie przed kubłem korpusu ze sznurkiem (lub gąbką). U mnie przy większym baniaku sprawdza się rewelacyjnie.