Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spróbuj najpierw wsypać łyżeczkę na 200l, zmierzysz po godzinie i zobaczysz. Nie da się przesadzić, nie podniesiesz pH wyżej 8,2 samą sodą. Ale ryby nie lubią nagłych zmian. Więc musisz wycyrklować ile wsypać i na ile to wystarcza. Tylko syp sodę razem z podmianą wody, bo podnosząc pH w wodzie z azotanami możesz doprowadzić do zwiększenia ilości amoniaku.

Twardość duża to jaka wg ciebie, i która twardość GH czy KH (soda nie podnosi twardości ogólnej), poza tym jeśli dobrze rozumiem całą tą chemię "wodną" to twardość buforuje pH - czyli stabilizuje, więc masz stabilne 7,2 :)

Opublikowano

40 stopni ogólnej

węglanowej nie chciało mi się mierzyć

w okolicy są duze złoża wapienne i wkoło same wapienniki i cementownie.

Więc i woda w gruncie twarda

Opublikowano

Niestety właśnie w kranie mam taką

W porywach dochodzi do 50, prawie jak bym wylał wodę na stropian to może by było po wyschnięciu zamiast ceresitu :)

Niestety takie parametry spowodowały u mnie zakup filtra RO i mieszam wodę przed wlaniem aby nie była taka twarda, ale pH w akwarium mam 7,4 więc dużo za niska niż bym chciał.

Opublikowano

a może wsadził byś do środka trochę wapieni albo jakąś dekoracje z Cersanitu CR 65, jak wiadiadomo cement i wapień podnosi pH. A jak przedstawia się twardość węglanowa?

Opublikowano
Niestety właśnie w kranie mam taką

W porywach dochodzi do 50, prawie jak bym wylał wodę na stropian to może by było po wyschnięciu zamiast ceresitu Smile

Niestety takie parametry spowodowały u mnie zakup filtra RO i mieszam wodę przed wlaniem aby nie była taka twarda, ale pH w akwarium mam 7,4 więc dużo za niska niż bym chciał.

Ph 7,4, jeśli jest stabilne, to wcale nie jest złe. Ja praktycznie od zawsze takie mam i nie zauważyłem żadnych negatywnych zachowań u ryb. Wg mnie nie ma sensu przy takim ph kombinowanie z sodami, czy inną chemią, bo w takim przypadku raczej trudno jest zawsze dawkować taką samą ilość środków podwyższających ph. Zmiana parametrów konieczna jest tylko przy bardzo dużych odchyłach od normy. Oczywiście dużo zależy od twardości węglanowej i to ten parametr powinieneś starać się utrzymywać na dość wysokim poziomie, co przy takiej kranówce raczej nie powinno być problemem.