Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Posiadam standardowe akwarium 240L (puste). W chwili obecnej jestem na etapie zbierania sprzętu i dekoracji. Chcę wszystko dokładnie przemyśleć, żeby nie było żadnej wpadki.

W akwarium chcę mieć na pewno Pyszaka Saulosi 2+5/6 przy założeniu dwóch gatunków w akwa, lub 1+3/4 przy 3 gatunkach.

I tu pytania:

1. Jakie pyszczaki można dodać do w/w ilości Saulosi, które posiadają wyraźny dymorfizm płciowy. Szczególnie chodzi mi o różnicę kolorów tak jak w przypadku Saulosi. Oczywiście chciałbym, żeby te gatunki były dobrane pod kątem diety.

Z góry dzięki za odpowiedź;) .

Opublikowano

Na mój gust to będzie ciężko bo każda tak wyraźna różnica to te same kolory co u Saulosi, czyli niebieski z żółtym, jeśli chodzi o ładne samice, bo są jeszcze takie wyraźne różnice, że samce są bardzo ładne, a samice szarobure, np. Cynotilapia Zebroides Cobue... Jest Cynotilapia Hara, ale i samice i samce są w odcieniu niebieskiego z tą różnicą, że samice wpadają w granat, a samce od jasnego błękitu do bieli (w zależności od nastroju i pozycji w stadzie) w czarne pasy... Ewentualnie jest jeszcze Labidochromis Joanjohnsonae, ale więcej pomysłów nie mam :P

• Dziękuję 1
Opublikowano

A ja zaproponował bym Ci M. maingano, pomimo, że o dymorfizmie u nich nie ma mowy to w akwarium miał byś dwa piękne samce w pasy, jeden w pionowe drugi w poziome i piękne samice. W akwarium miałbyś żółto i niebiesko, ciekawie pod względem kształtu i zachowań, no i bez szaroburych samic.

Opublikowano

jest też Melanochromis auratus , piękne samce i samice z wyraźnym dymorfizmem :)

Opublikowano

M. Auratus do 120cm pasuje tylko rozmiarami do jakich dorasta, ale niestety nie temperamentem. Jest strasznie agresywny wewnątrz gatunkowo i nie tylko... Wiem co się stało z moim haremem w 500l, teraz jak zostało 1+1 (samica ma bardzo ciężkie życie) samiec Auratusa dla zachowania formy toczy walki z Demonkiem.

Opublikowano

Nie polecam odłowu a ostatnio widziałem tą rybę w takiej ofercie ale można popatrzyć na aktualne oferty, świetnym bowiem rozwiązaniem były by Melanochromis dialeptos, możesz zainteresować się również Pseudotropheus interruptus ale wg mnie byłoby zbyt żółto. Popatrz na elongatusy czy Pseudotropheus livingstonii czy perscipax . Samice u większości piękne inaczej ale samce piękne.

• Dziękuję 1
Opublikowano
M. Auratus do 120cm pasuje tylko rozmiarami do jakich dorasta, ale niestety nie temperamentem. Jest strasznie agresywny wewnątrz gatunkowo i nie tylko... Wiem co się stało z moim haremem w 500l, teraz jak zostało 1+1 (samica ma bardzo ciężkie życie) samiec Auratusa dla zachowania formy toczy walki z Demonkiem.

wiem coś o tym , mam 5 samców w jednym akwa...nagrałem ich codzienne zabawy :]

Melanochromis auratus - walka samców - YouTube

Opublikowano

Możesz dać Labidochromisa sp. permutt ewentualnie Cynotilapię harę.

Harrisimi a dialeptos gdzie jest dostępny?

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

• Dziękuję 1
Opublikowano

Harrisimi a dialeptos gdzie jest dostępny?

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Wyprzedzę Wojtka:

http://www.aqua-treff.de/listen/bestandsliste.pdf

-- dołączony post:

wiem coś o tym , mam 5 samców w jednym akwa...nagrałem ich codzienne zabawy :]

Fajne chłopaki ..., ale jako towarzystwo dla P. saulosi niestety nie.

Perspicaxa też nie polecam do tego zestawienia.

Auratusy i "persy", to za mocne ryby.

• Dziękuję 1
Opublikowano
które posiadają wyraźny dymorfizm płciowy. Szczególnie chodzi mi o różnicę kolorów tak jak w przypadku Saulosi.

Nie sugerowałem Perlmutta bo zrozumiałem z posta kolegi, że chodzi o różnicę typu "żółty-niebieski", a nie typu "są pasy-nie ma pasów", dlatego też podałem Harę, ale zaznaczyłem, że nie jest to typ dymorfizmu, jakiego szuka...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.