Skocz do zawartości

Ocena różnych form transportu pyszczaków - wydzielony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cichidenstadl czy Aquatreff ponad 80 procent wysyłek realizują kurierem.

Nie wspomnę o wysyłkach lotniczych, trwających również kilkadziesiąt godzin.

Ktoś ich za to piętnuje? Ktoś to traktuje jako karę?

Jak nie jestem technicznie przygotowany do takiego przedsięwzięcia, to tego nie robię.

Jeżeli mogę to zrobić i ryba dociera do adresata w dobrej formie, to dlaczego nie?

Mam tylko wielką nadzieją, że jakość i rzetelność kurierów będzie wzrastać.

-- dołączony post:

Firmy niemieckie mają takie informacje zawarte na swoich stronach internetowych.

My - owszem - mamy niezłe połączenie z wymienionymi przez Ciebie punktami, ale my , to nie wszyscy...

Swoją drogą możesz Wojtek porozmawiać właśnie z Sebastianem na temat sposobu transportowania dorosłych ryb (np Frontoz) z Afryki.

No ale ja nie kupuję bezpośrednio w aqua-treff czy Cichlidenstadl a TM I chyba Sebastian czy Malawian wozi ryby samochodem po okresie kiedy te ryby odpoczną. Później ślą je przesyłką konduktorską lub PKSem. Zdaję sobie sprawę że transport ryb z Afryki to inna bajka. Z Dar as Salaam nie mamy pociągów ☺. Jednak samolot i dedykowany kurier w transporcie hurtowym to insza inszość. Chodzi mi o handel detaliczny . Ryby które trafią do mnie jako odbiorcy końcowego mają te dowozy hurtowe już za sobą. Dlatego ja tu nie piętnuje FM tylko pytam ze zwykłej ciekawości. Kiedyś bardzo mnie pililło aby kupić ryby u Pawlaka i była lipa bo nie mamy połączenia. Zdziwiłem się, że FM wysyła ryby kurierem bo tego nie wiedziałem a już zupełnie się zdziwiłem , że robią to inni bo tak odczytałem Twój post. Jak wspomniałem mamy piękny układ i poza rybami od FM i Pawlaka i wszystko do mnie dojedzie w najlepszym możliwym transporcie. Może kiedyś zaistnieć jednak taka sytuacja, że np Pawlak będzie miał ryby i pojawiła się iskierka nadziei, że jakiś kurier dostarczyłby je np w 7 godz i w cywilizowany sposób nawet za dopłatą ( to i tak taniej niż jazda do Torunia ☺. Jednak z dobowym czasem dowozu w życiu bym nie zaryzykował. Pytania miały charakter praktyczny a nie nagonkowy ☺.

-- dołączony post:

Żeby potrafili technicznie to by wszyscy wysyłali.

Skąd tak mało szacunku dla wiedzy i umiejętności tych ludzi. Sądzę, że przynajmniej jeden z właścicieli po prostu tego nie chce.
Opublikowano
MALAWIAN do KrakowA ma 35 km ja do Białegostoku mam 100 km to chyba wyjaśnia dlaczego nie wysyłam PKP.Potrafisz chyba wyliczyć ile kosztowała by wysyłka i ile czasu trzeba by na to poświęcić.

Potrafię wyliczyć. To jest koszt paliwa wypalonego na odcinku 130km. Myślę, że niejeden akwarysta wyrównałby Ci te koszty z nawiązką, mając możliwość lepszego transportu dla ryb. Kwestia czasu...zgoda. Ale nie przesadzaj, że 1godz...w porywach 1,5, ma takie istotne znaczenie. Po prostu tak Ci jest wygodniej. Metodę z kurierem przetestowałeś, sprawdza Ci się i dlatego nie masz PKP w ofercie.

Opublikowano

No właśnie, jeśli się sprawdza to o co tyle krzyku. Jeśli FM miałby dużo reklamacji to pomyślałby o zmianie przewoźnika. Moim zdaniem znowu demonizujecie.

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A10-70L przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Potrafię wyliczyć. To jest koszt paliwa wypalonego na odcinku 130km. Myślę, że niejeden akwarysta wyrównałby Ci te koszty z nawiązką, mając możliwość lepszego transportu dla ryb. Kwestia czasu...zgoda. Ale nie przesadzaj, że 1godz...w porywach 1,5, ma takie istotne znaczenie. Po prostu tak Ci jest wygodniej. Metodę z kurierem przetestowałeś, sprawdza Ci się i dlatego nie masz PKP w ofercie.

Czytając to wszystko co wcześniej napisane to aż głowa boli, jeden tak, drugi siak, trzeci jeszcze inaczej. Powiedziałem sobie, że nie będę brał udziału w tej dyskusji, ale jest tu jedna sprawa, którą muszę tu wyjaśnić nie będąc po żadnej ze stron tego "konfliktu".

Skąd wziąłeś te 130km ? Do Białego jest 90km w jedną stronę co daje nam razem 180.

Po drugie - spróbuj przejechać w 1,5godziny z Augustowa do Białego i z powrotem, życzę powodzenia. U nas nie ma autostrad jak to wygląda na zachodzie czy południu, więc trochę czasu trzeba poświęcić. Tyle z mojej gadki :)

Opublikowano

Widzę, że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem ;) Już wyjaśniam. FM w zacytowanym przeze mnie poście porównuje odległości do Krakowa i Białegostoku. Różnica to 65km. x 2 (bo trzeba wrócić z tego Krakowa, czy Białegostoku), daje 130km. 1,5godz. wynika też z tej różnicy. Ale nawet niech to będą 2godz. Nic to nie zmienia w tym, co napisałem.

-- dołączony post:

Napisałeś, że z Augustowa do Białegostoku jest 90km. czyli różnica to 110km. w dwie strony. Czyli 1,5godz. to spoko starczy.

Opublikowano
Widzę, że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem ;) Już wyjaśniam. FM w zacytowanym przeze mnie poście porównuje odległości do Krakowa i Białegostoku. Różnica to 65km. x 2 (bo trzeba wrócić z tego Krakowa, czy Białegostoku), daje 130km. 1,5godz. wynika też z tej różnicy. Ale nawet niech to będą 2godz. Nic to nie zmienia w tym, co napisałem.

-- dołączony post:

Napisałeś, że z Augustowa do Białegostoku jest 90km. czyli różnica to 110km. w dwie strony. Czyli 1,5godz. to spoko starczy.

Z domu do dworca w Białymstoku mam około 100km .Pokonać tą trasę można najszybciej 1.5 godz.Trzeba wyjechać szybciej żeby się nie spóżnić minimum 0.5 godz. A co jak są dwie wysyłki do różnych miast i trzeba czekać kilka godzin.Razem jak ktoś nie umie liczyć 200 km i 4 godz a wysyłam nieraz cztery razy w tygodniu.W poście miała być mowa o ocenie form transportu pyszczaków różnych hodowli a temat ponownie zszedł na mnie.Czy to nie dziwne.

-- dołączony post:

No ale ja nie kupuję bezpośrednio w aqua-treff czy Cichlidenstadl a TM I chyba Sebastian czy Malawian wozi ryby samochodem po okresie kiedy te ryby odpoczną. Później ślą je przesyłką konduktorską lub PKSem. Zdaję sobie sprawę że transport ryb z Afryki to inna bajka. Z Dar as Salaam nie mamy pociągów ☺. Jednak samolot i dedykowany kurier w transporcie hurtowym to insza inszość. Chodzi mi o handel detaliczny . Ryby które trafią do mnie jako odbiorcy końcowego mają te dowozy hurtowe już za sobą. Dlatego ja tu nie piętnuje FM tylko pytam ze zwykłej ciekawości. Kiedyś bardzo mnie pililło aby kupić ryby u Pawlaka i była lipa bo nie mamy połączenia. Zdziwiłem się, że FM wysyła ryby kurierem bo tego nie wiedziałem a już zupełnie się zdziwiłem , że robią to inni bo tak odczytałem Twój post. Jak wspomniałem mamy piękny układ i poza rybami od FM i Pawlaka i wszystko do mnie dojedzie w najlepszym możliwym transporcie. Może kiedyś zaistnieć jednak taka sytuacja, że np Pawlak będzie miał ryby i pojawiła się iskierka nadziei, że jakiś kurier dostarczyłby je np w 7 godz i w cywilizowany sposób nawet za dopłatą ( to i tak taniej niż jazda do Torunia ☺. Jednak z dobowym czasem dowozu w życiu bym nie zaryzykował. Pytania miały charakter praktyczny a nie nagonkowy ☺.

-- dołączony post:

Skąd tak mało szacunku dla wiedzy i umiejętności tych ludzi. Sądzę, że przynajmniej jeden z właścicieli po prostu tego nie chce.

Wojtku ja tylko SĄDZĘ a nie mam mało szacunku dla wiedzy i umiejętności tych ludzi że żeby potrafili technicznie to by wysyłali tak jak Ty SĄDZISZ że jeden z właścicieli po prostu tego nie chce.Nie jesteś tego pewien jak i ja.Z tego chyba wynika że Tobie wolno SĄDZIĆ a mi nie.Tak to wygląda według mnie.
Opublikowano

Żeby potrafili technicznie to by wszyscy wysyłali.

Sposób zapisu użyty przez ciebie był w swoim wydźwięku bardziej kategoryczny.Tak go odczytałem. Jeśli błędnie to wybacz. Domniemanie moje czy Twoje jest oczywiście nadal domniemaniem a między naszymi domniemania mi jest znak równości.

Opublikowano
Z domu do dworca w Białymstoku mam około 100km .Pokonać tą trasę można najszybciej 1.5 godz.Trzeba wyjechać szybciej żeby się nie spóżnić minimum 0.5 godz. A co jak są dwie wysyłki do różnych miast i trzeba czekać kilka godzin.Razem jak ktoś nie umie liczyć 200 km i 4 godz a wysyłam nieraz cztery razy w tygodniu.W poście miała być mowa o ocenie form transportu pyszczaków różnych hodowli a temat ponownie zszedł na mnie.Czy to nie dziwne.

Zwracam uwagę na sedno naszej wymiany zdań, czyli różnicy między twoimi możliwościami wysyłki PKP, a możliwościami Malawiana. Stwierdziłem, że jedyna, zasadnicza różnica to kilometry i czas potrzebny do ich pokonania.

Malawian też może mieć dwie wysyłki do różnych miast i musi czekać kilka godzin. i może mieć tak 4 razy w tygodniu. Jak mi się wydaje, rozwiązał to tak, że zbiera kilka/kilkanaście zamówień i wysyła wszystko jednego dnia.

Jak sam zauważyłeś, to kwestia techniki. Jedni wolą tak, inni inaczej. Tak jak napisałem:

"Po prostu tak Ci jest wygodniej. Metodę z kurierem przetestowałeś, sprawdza Ci się i dlatego nie masz PKP w ofercie."

Nie ma co dalej bić piany, bo widzę, że z tych kilku naszych postów robi się masło maślane.

Na koniec tylko stwierdzę, że moim zdaniem, w naszych polskich realiach, wysyłanie ryb kurierem obarczone jest zbyt dużym ryzykiem, dużo większym, niż wysyłanie PKP.

Pozdrawiam.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Na koniec tylko stwierdzę, że moim zdaniem, w naszych polskich realiach, wysyłanie ryb kurierem obarczone jest zbyt dużym ryzykiem, dużo większym, niż wysyłanie PKP.

Pozdrawiam.

Tak napisałem w 69 poście."""Tu też jedziecie na mnie jakbym twierdził że przesyłka kurierska jest lepsza od przesyłki PKP czy PKS.Nic takiego nie napisałem.Żeby było jasne przesyłki PKP i PKS są bezpieczniejsze niż kurierskie.Jeśli klient sobie życzy wysyłkę PKS i jest takie połączenie to mu wysyłam PKS.Jak niema połączania to wysyłam kurierem bo jest tylko taka możliwość.Klienci sporadycznie proszą o przesyłki PKS bo nie chcą latać po peronach jak im kurier dostarczy przesyłkę do domu.A na aukcji mają gwarancję na przesyłane ryby.Taka nagonka chyba sprawia wam przyjemność."""

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.