Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeżeli masz miejsce na sumpa to się nie czaj tylko go rób.

po pierwsze primo - zawsze to więcej wody w układzie

po drugie primo - pochowasz wiele ustrojstw do sumpa

po kolejne sumpa wykorzystać można do wielu innych przydatnych rzeczy.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Otwory w bocznej szybie tez dobry pomysł. I od razu przy sumpie mogę Ci polecić, żebyś w kominie zrobił tylko dwa otwory. Jeden na zrzut drugi na rewizję. A powrót zrób na niezależnej rurce z drugiej strony akwarium. Będzie Ci łatwiej cyrkulację ustawić. Ja zrobiłem w zewnętrznym kominie 3 otwory i teraz trochę ciężko poustawiać wszystko.

Przeloty i hydraulike oraz klej mam z obi koszt niewielki a się sprawdza ;)

Opublikowano
jeżeli masz miejsce na sumpa to się nie czaj tylko go rób.

po pierwsze primo - zawsze to więcej wody w układzie

po drugie primo - pochowasz wiele ustrojstw do sumpa

po kolejne sumpa wykorzystać można do wielu innych przydatnych rzeczy.

po pierwsze primo , po drugie secundo , po trzecie tertio , po czwarte quarto , po piąte quinto , po szóste sexto itd..... może się komuś przyda :)

Opublikowano
Przeloty i hydraulike oraz klej mam z obi

Endriu a tak z ciekawości możesz zrobić fotkę tych przelotów ? Albo linka do nich w OBI? Wcześniej szukałem do swojego właśnie w OBI i nie znalazłem, więc skorzystałem z Nibco. OT żaden, bo i koledze może się przyda do robienia tego sumpa :)

Opublikowano

https://www.obi.pl/decom/product/USMetrix_Złączka_do_połaczeń_z_metalami_KW%2FGZ_1%2F2_PVC/3929312&position=21&pageNum=1&pageSize=24

https://www.obi.pl/decom/product/USMetrix_Złączka_do_połączeń_z_metalami_KW%2FGW_1%2F2_PVC/3929866&position=3&pageNum=3&pageSize=24

Oczywiście wywalamy ten metal. I są rozmiary 1/2 3/4 i calowe. Na zrzut i rewizję przy 200l na gorze mam 3/4 powrót na połowce. Podklejone wszystko silikonem i trzyma pięknie ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano
po pierwsze primo , po drugie secundo , po trzecie tertio , po czwarte quarto , po piąte quinto , po szóste sexto itd..... może się komuś przyda :)

Po trzecie primo ULTIMO jeśli już ;) ktoś tu widzę nie oglądał kultowych polskich komedii czasów najnowszych... :) sorry za OT.

Opublikowano

A taki przelot w OBI kosztuje koło 6 zł komplet, więc jest różnica :D

A wracając do tematu. Sam będziesz wiercił otwory w szkle?

Bo komin zewnętrzny to wygoda, też mam zewnętrzny, ale może lepiej by Ci było zrobić 2 otwory w dnie i komin wewnętrzny dokleić?

Opublikowano

Założenie jest takie by spróbować zrobić to samemu bez konieczności transportu zbiornika do szklarza .

Operacja wydaje się dość prosta zastanawiam się tylko

nad zabezpieczeniem szyby przed ewentualnym wierceniem - myślałem tu o oklejeniu folią.

No i pozostaje jeszcze jedna sprawa techniczna a mianowicie dobranie odpowiedniej średnicy otworów względem przepływu wody wpadającej do komina.

Zastanawiam się również nad potencjalną wielkością samego przelewu.

Ale w tej kwesti liczę na waszą pomoc i dobre słowo.

Oczywiście brałem pod uwagę możliwośc wklejenia komina wewnętrznego ale zależy mi na zachowaniu jak największej powierzchni zbiornika.

Pozdrawiam,

Michel

Opublikowano

Do 300l to 3/4cala, a jak pod morskie planujesz później to bym dał calowe. Skręcić można zawsze a mocna cykrulacje pompa tez można osiągnąć.

Szybę z kominem mam 4 poniżej krawędzi akwa.