Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie ten metalowy "nóż" sprawdza się pod piaskiem i w rogach ale czyszczenie nim całych szyb 200x70 to już wyzwanie. Powierzchnia czyszcząca bardzo mała i trwa to wieczność. JBL`em przejadę raz dwa i po czyszczeniu. Teraz nie muszę dojeżdżać do piasku więc rysy mi nie straszne a i rogi akwarium załatwi Tunze więc karta do bankomatu już się nie przyda :)

Opublikowano
Teraz dopiero o nim czytam i sam nie wiem... Z tego co pisze producent o tym Flipperze:

strona czyścika z ostrzem styka się z powierzchnią szyby jedynie w trzech miejscach przez co zminimalizowane jest ryzyko porysowania szyby nawet podczas czyszczenia szyby w warstwie piasku! 

To jest to samo co Tunze. Ostrze jednak nie czyści tak dobrze z tego białego nalotu co te "włosie" JBl`a i w tym tkwi jak dla mnie problem. Dla mnie powinno być możliwość w jakiś sposób dociskania czyścika aby mógł czyścić całą powierzchnią. Wiem, że to trudne ale jednak wykonalne.

Chyba jednak nie obejrzałeś filmiku a przecież nazwa Flipper nie wzięła się z niczego. Ten czyścik ma 2 strony - jedna z ostrzem jak Tunze i druga z "rzepem" jak JBL. A obracasz go bez problemu w wodzie. Zresztą, koło 43 sekundy facet zaczyna mówić to samo co Ty, że strona z nożem jest za mało wydajna do całej szyby, dlatego jest strona z "rzepem" :)

Wysłane z telefonu

• Dziękuję 1
Opublikowano
1 godzinę temu, spiochu napisał:

Chyba jednak nie obejrzałeś filmiku a przecież nazwa Flipper nie wzięła się z niczego. Ten czyścik ma 2 strony - jedna z ostrzem jak Tunze i druga z "rzepem" jak JBL. A obracasz go bez problemu w wodzie. Zresztą, koło 43 sekundy facet zaczyna mówić to samo co Ty, że strona z nożem jest za mało wydajna do całej szyby, dlatego jest strona z "rzepem" :)

Wysłane z telefonu

WRESZCIE !!! 
Widać kto czyta i myśli o tym co czyta – (co potrzebuje , co mu daje producent i za co płaci)
Kto skorzysta z tłumacza:

http://www.marineaquariumsa.com/threads/flipper-max-review-–-a-very-strong-magnet-with-flippy-tricks.64791/

Opublikowano

No to sorry. Faktycznie może się sprawdzać. Czekam na pierwszego, który kupi i opisze. Mi obecnie wystarczy Jbl i Tunze.

8 godzin temu, Rafcio napisał:

WRESZCIE !!! 
Widać kto czyta i myśli o tym co czyta – (co potrzebuje , co mu daje producent i za co płaci)

Już się tak strasznie nie nakręcaj. Mam już czyścik + skrobak więc nie musiałem oglądać aż tak wnikliwie bo nie miałem zamiaru kupna.

Opublikowano

Rafcio, a Ty masz tego Flippera? Wczoraj na szybko sprawdzałem ceny i wersja regular kosztowała połowę tego co max czyli $40. To by była cena do przełknięcia jeszcze tylko nie wiem czy by dał radę z szybą 12mm

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Wersja Standard - do 12mm

Jedno z zaleceń producenta:
- zaleca się wymianę ostrza w zależności od stopnia jego zużycia co około 3-6 miesięcy

Nie znalazłem w PL noży, ale to dość droga zabawka wychodzi.

Opublikowano
1 godzinę temu, spiochu napisał:

Rafcio, a Ty masz tego Flippera? Wczoraj na szybko sprawdzałem ceny i wersja regular kosztowała połowę tego co max czyli $40. To by była cena do przełknięcia jeszcze tylko nie wiem czy by dał radę z szybą 12mm

Wysłane z telefonu

Z tego co widziałem w opisie tu sa przeznaczone do szyby max 12mm.

W Polsce jakas hurtownia z Wrocławia ma te Skrobaki wiec mozna by zagadać do nich.

Ja tez bym sie skusil na ten sprzęt 

Opublikowano

A ja poszedłem na całość i kupiłem standard :) Trafiłem ostatnia sztukę za 164 zł. Byleby doszła... ;)
Noże są po 49 za sztukę lub 79 za 2. Zdecydowanie będę wymieniał jak się stępi, tym bardziej, że u nas glony delikatniejsze (jak mi się wydaje) niż w morszczaku.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Właśnie zacząłem szukać po sklepach i w sumie we wszystkich polskich sklepach internetowych są te skrobaki tyle że ceny różnie,  gdzies nawet widziałem za 190 tego standard 

Opublikowano
10 minut temu, spiochu napisał:

A ja poszedłem na całość i kupiłem standard :) Trafiłem ostatnia sztukę za 164 zł. Byleby doszła... ;)
Noże są po 49 za sztukę lub 79 za 2. Zdecydowanie będę wymieniał jak się stępi, tym bardziej, że u nas glony delikatniejsze (jak mi się wydaje) niż w morszczaku.

Wysłane z telefonu

Chylę czoła :) i czekam na relację, produkt już obserwuję w Acroporze na Służewcu.