Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pokrywa.

Jako, że moja obecna pokrywa zrobiona z lakierowanej sklejki nie szczególnie dobrze się spisuje, postanowiłem spróbować sił z PCV, mam 3 pytania:

1/ Powierzchnia zbiornika 140x70 - jakiej grubości PCV zamówić żeby to nie było wisne - jakiej grubości w ogóle produkują takie PCV ?

2/ Jaki klej ?

3/ Czy możecie podpowiedzieć gdzie kupić takie PCV - jeżeli nie można jawnie na forum poproszę PW.

Z góry dziękuję.

Opublikowano

Dzięki - szybko i wyczerpująco :)

Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie koronę wiem już jak skleić bez boleśnie ale pozostaje sprawa płyty przykrywającej, nie wiem o ile wziąć ją mniejszą tak aby ładnie to wyglądało a jednocześnie nie wchodziło z dużym oporem, czy płyta przykrywająca 1mm krótsza będzie OK ? Nie wiem dokładnie jak wytłumaczyć o co mi chodzi :(

Opublikowano

Jako że kolega już tobie dał odpowiedzi na twoje pytania to ja mogę tylko ci ułatwić ile i jakich rozmiarów PCV będziesz potrzebował do budowy pokrywy ;) ...Niżej masz linka do programu który oblicza ile elementów będziesz potrzebował do jej budowy.Wpisujesz tylko rozmiar baniaka,grubość PCV itd z resztą wszystko masz tam opisane co i jak... https://drive.google.com/file/d/0B23yaj3Y4pbiY0RZLTdENkZLUDdxWHZPZzNJd3RwNi1UZlRr/view

• Dziękuję 1
Opublikowano

Pytałem w innym wątku ale może tu szybciej: przy 200cm pokrywy która z wersji z tego pliku sprawdzą się najlepiej? Zlecenie wyższych czy jednolite grube? Jakie są różnice między nimi? Czy wieko z 10 mm jest sztywne czy na ile odcinków podzielić?

Opublikowano

spróbuj może z płyty TuBond, jest cieńsza niż spienione pcv bo w środku chyba aluminium jest. Ewentualnie korone tylko, trochę większe parowanie ale dostęp łatwiejszy ;)

Opublikowano

Ja nadal mam pewne obawy - plik wylicza wymiary płyt na styk idealnie - pytanie czy bez pozostawienia luzu np 1mm, pokrywa nie będzie zbyt szczelnie dopasowana do korony i nie będzie się "haczyć" i ciężko zamykać / otwierać.

Opublikowano
Ja nadal mam pewne obawy - plik wylicza wymiary płyt na styk idealnie - pytanie czy bez pozostawienia luzu np 1mm, pokrywa nie będzie zbyt szczelnie dopasowana do korony i nie będzie się "haczyć" i ciężko zamykać / otwierać.

Jeśli pokrywa będzie się ciężko zamykać lub otwierać to po prostu bierzesz papier ścierny,wyrównujesz i po kłopocie ;) ...Z resztą zobaczysz po zbudowaniu pokrywy jak to będzie...