Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Złoże jest przełożone z240 i zamierzam cos dokupić do trzeciego kubka (purigen lub matrix) Pompa chodzi narazie na pierwszym biegu

a to zmienia postać rzeczy ale nie zmienia tego jak zalewamy nowy baniak.

Wodę masz z Kęt czy z Bielska?

czy znasz poziom NO3 w kranówie ale nie zoolekiem?

Opublikowano

Woda jest z Bielska i zostala uzdatniona. Parametry wody podam pózniej jak będę w domu tylko były mierzone paskami JBL bo kropli nie mam (jestem na etapie kupna)

-- dołączony post:

No³ w kranie 10.

W akwa

No³ 10

No² 0

GH 4

KH 6

PH 6,8

Cl 0,8

Opublikowano

szwagier paski służą do podtrzymania spodni by gaci nie było widać.

Kobiernice mają trzy ujęcia wody na rzece Sole i dwie SUW a ty bez tych pasków masz takie parametry w kranie:

pH - 7,6

NH4 - < 0,1 mg/l

NO3 - 3-3,2 mg/l

GH - 5,6 dH woda bardzo miękka akuratna dla Malawi

0 - bakterii coli co świadczy że ją odkażają bo raczej rzeką płyną i to dużo.

masz więc wodą bardzo dobrą do Malawi ale wymaga usuwania chloru albo chloraminy albo ClO2 bo czym odkażają niestety nie podają.

Gdybyś miał jak ci ten pasek pokazuje Cl -0,8 to by się nie tylko ryby przekręcały ale i ludzie - daj se na luz z tymi testami:D bo następni młodziankowie:D to przeczytają i też to g.. kupią.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wyłącz światło, przy starcie niepotrzebne jest, możesz też napowietrzać, ale generalnie samo za parę dni zniknie.

• Dziękuję 1
Opublikowano
wczoraj popołudniu (rano dałem biologie ) zrobiło mi sie mleko w akwarium . Czy cos zrobiłem źle?

czy szwagier zrobiłeś żle to ocenię jak rozwiniesz ten cytowany wątek - "rano dałem biologię" :sad:

zaczynam się bać:twisted: bo ja też rano oddaję biologię.

ile,-czego i jak długo dawałeś?

W skrócie powinieneś dać pierwsze i zawsze

-uzdatniacz wody kranowej usuwający chloraminę ,

- potem bakterie nitryfikacyjne,

-a na końcu amoniak jako jedyną pożywkę dla tych bakterii,

-oraz silnie natleniać złoże bo one tlenu potrzebują

-potem to już tylko dajemy im czas na namnażanie tak z 3 tygodnie i w tym czasie mierzymy testami kropelkowymi JBLa a nie paskowymi i nie zooleka takie parametry

NH4, NO2, NO3

Jest jeszcze teoria samostartu biologii - nic nie robisz ani nie dajesz tylko czekasz miesiąc , dla pewności dwa miesiące i po tym czasie wpuszczasz na rympał ryby ale ta droga mi się nie podoba.

• Dziękuję 1
Opublikowano
czy szwagier zrobiłeś żle to ocenię jak rozwiniesz ten cytowany wątek - "rano dałem biologię" :sad:

zaczynam się bać:twisted: bo ja też rano oddaję biologie.

Ja tez ale nie do akwarium.

W sobotę rana nalałem WODY! :-) do akwarium wraz z uzdatniaczem , w niedziele przełożylem złoże biologiczne z istniejącego akwarium (240L) zeolit i ceramike

I na początku woda była w miarę czysta a później zmętniała tak ja by unosiły się w niej drobinki z piasku, filtr chodzi cały czas z wkładami 10 mikronów