Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W Bielsku za zwykle szkło powiedzieli 1600 a w Mikołowie 1200 a z przodem opti 1800 i teraz następny dylemat czy dołożyć te 600 do przodu opti

Cześć

Czytałem przelotem gdzieś wypowiedź osoby która wkurzała się sama na siebie z powodu

wyboru dosyć dziwnego front oraz jeden z boków z „OW”

Mianowicie chodziło o różnice w jasności spoin , spoiny z opti z jasnym silikonem wyglądają

po prosu jaśniej estetycznie przynajmniej jak dla mnie .

Co do twojego dylematu prędzej rozważałbym dołożenie większej gotówki do zmiany

w wysokości oraz głębi zbiornika .

Miałem akwarium 200x60x60h (flat) początkowo wiadomo każdy jest pod wrażeniem posiadania tak sporego zbiornika .

Ale z czasem czułem że to jeszcze nie to obecnie już sam skleiłem zbiornik zamówiłem tylko "formatki" .

Akwarium o wymiarach 200x75x80h niby nie wiele więcej od poprzedniego ale różnica jest ogromna .

Głębia się zrobiła naprawdę widoczna również co do wysokości jestem przekonany że będzie lepiej widoczna po dodaniu podłoża oraz zmontowaniu „korony z pokrywą” powinno zostać

te 60cm czystego widoku (nawet ostatnio rozważam pozostawić zbiornik otwarty z podwieszonym pod sufit oświetleniem)

Ale to moje zdanie oraz aby moja wypowiedź nie odbiegała od twojego tematu .

Nie śpiesz się dołóż $ kup z frontem „OW” w końcu robisz to dla siebie , to nie jest 100 czy 200 litrowy baniaczek na weekendowe hobby .

Pracy przy nim będzie sporo ale i radochy również jak nie chcesz za każdym razem powracać do dnia tych decyzji bierz „OW”

Forum to „przyciągało” mnie w poszukiwaniu rozwiązania oświetlenia napotkałem na ciekawy

post „kolegi” 50-cio watowymi ledami jako że „pakuje się w „roślinniaka” (chcialbyn ośiągnąć coś na podobieństwo „Sumida Aquarium” szukam dobrego oświetlenia z możliwością drobnej korekty barwy .

Pozdr.

post-16639-14695725466763_thumb.jpg

Opublikowano
W Bielsku za zwykle szkło powiedzieli 1600 a w Mikołowie 1200 a z przodem opti 1800 i teraz następny dylemat czy dołożyć te 600 do przodu opti

Zapytaj jak radzi mrowa77 o to szkło Guardian. Jeśli nie będzie przepaści cenowej to brałbym Guardian. Chociaż z drugiej strony to jest też kwestia tego, jak będzie baniak oświetlony. Jeśli planujesz mało światła i mroczne akwarium to przy tej grubości szyb opti się sprawdzi, jeśli masz zamiar mieć dużo światła to w sumie bez znaczenia...

Opublikowano

Forum to „przyciągało” mnie w poszukiwaniu rozwiązania oświetlenia napotkałem na ciekawy

post „kolegi” 50-cio watowymi ledami jako że „pakuje się w „roślinniaka” (chcialbyn ośiągnąć coś na podobieństwo „Sumida Aquarium” szukam dobrego oświetlenia z możliwością drobnej korekty barwy .

Pozdr.

rozumiem, że chcesz zrobić roślinniaka w tym akwa które skleiłeś , nie za wysoki bedzie słup wody ???... bo widomo , ze większość roślin źle znosi głębsze zanurzenia, bo w naturze przeważnie występuja na płyciznach , albo są okresowo zalewane

Opublikowano

Akwarium o wymiarach 200x75x80h niby nie wiele więcej

Wielkości owo niby tak ale objętościowo to prawie drugie tyle :-) a banka zamuwiona standardowa 720 z Mikołowa i stelaz powinien być gotowy w tym tyg. Została jeszcze filtracja

Opublikowano
rozumiem, że chcesz zrobić roślinniaka w tym akwa które skleiłeś , nie za wysoki bedzie słup wody ???... bo widomo , ze większość roślin źle znosi głębsze zanurzenia, bo w naturze przeważnie występuja na płyciznach , albo są okresowo zalewane

To jak skomentujesz to foto Sumida Aquarium ?

Coś nie bardzo to pasuje do twojej teorii ;-)

post-16646-14695725469233_thumb.jpg

Opublikowano

taa tylko ciekawe ile tam jest W, podejrzewam, że w grubych tysiącach i świetlówki to raczej nie są ;)

Opublikowano

Powoli trzeba się brac za kompletowanie materiału na narurowca i znowu mam kilka pytań

1 rurki i zawory dac 1 cal

2 wystarczy pompa 25-40

3na zdjęciu mam schemat filtra i czy taki się sprawdzi

post-16033-14695725473198_thumb.jpg