Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam w swoim akwa Lombardoi. Zauważyłem, że walczą ze sobą dwie rybki tego gatunku, jak kupowałem to hodowca był pewny, że jest tylko jeden samiec, a jak słyszałem o nim opinie to zna się na rybkach, konkretnie pyszczakach. Ale pytanie dotyczy tego, czy mogą ze sobą walczyć, np. dwie samice albo samiec z samicą?

Opublikowano

W przypadku Lombardoi odróżnienie samców jest proste - są żółte. Jeśli to małe ryby to wszystkie pasiaki i ciężko rozróżnić co jest co zwłaszcza, że drobne potyczki u maluchów to norma, bez znaczenia czy samiec czy samica.

Opublikowano

Właśnie zastanawiam się czy to samiec czy samiczka bo są malutkie jeszcze, mają ok. miesiąca.

Czyli to normalne u nich? Po prostu, ten typ ta ma? ;)

-- dołączony post:

Właśnie zastanawiam się czy to samiec czy samiczka bo są malutkie jeszcze, mają ok. miesiąca.

Opublikowano

No na określenie płci rybek musisz jeszcze zaczekać aż trochę podrosną...A co do potyczek maluchów to całkiem normalna sprawa,jak i u innych pyszczaków właśnie w ten sposób kształtuje się hierarchia w stadzie ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Z lombardoi lekko nie będzie. To wg mnie piękna i niedoceniana ryba, ale też bardzo agresywna. Więc stawiam, że to co oglądasz teraz to tylko początek walk i przepychanek

• Dziękuję 1
Opublikowano

To samiczki też mogą ze sobą walczyć, tak? Czyli to nie tylko samce walczą? Dopiero zacząłem soją przygodę z Malawi i nie wiem byt dużo, ale jestem głodny wiedzy ;)

Opublikowano
Mają miesiąc a sprzedawca był pewien, że jest tylko jeden samiec...szacun.

sprzedawca był pewniak, bardzo dużo wie o pyśkach, sam je hoduje, mówił mi, że "uczył się" od dr. Pawlaka, siedzi w Malawi kilkadziesiąt lat, ale każdy może się pomylić dlatego sie trochę cykam, żeby się nie okazało ze będę miał 2 samce o nie będzie fajnie ;)

Opublikowano
Jakby coś wiedział o pyszczakach, to by polecił harem a nie parkę...

sprzedał mi 4 sztuki (1+3) tego gatunku ale tylko dwie rybki ze sobą walczą i dlatego pisze tylko o dwóch ;)