bartol Opublikowano 28 Października 2007 #1 Opublikowano 28 Października 2007 Witam, Mam pytanie odnośnie rozmnażania pyszczaków. Po czym poznać, że samica inkubuje ? pozdrawiam Bartek
yaro Opublikowano 28 Października 2007 #2 Opublikowano 28 Października 2007 ma w ustach coś jak by coś połnkęła
milc Opublikowano 28 Października 2007 #3 Opublikowano 28 Października 2007 Jeżeli to mało doświadczona samica, to może wogóle nie jeść przez dłuższy czas. Zależnie od jej charakteru, charakteru obsady, jej siły w stosunku do obsady, zarybienia i dekoracji może się chować, lub wręcz przeciwnie, mieszkac stale pod powierzchnią wody przy przedniej szybie. Może być o wiele bardziej przeganiana przez samce i samice swojego gatunku niż wcześniej. Może mieć zapadnięty brzuch. MUSI mieć w pysku ikrę - powiększone podgardle, czasem widać ikrę przez powłoki, czasem nawet przez uchylony pysk. Ale przy pierwszych inkubacjach może być tylko kilka jajeczek i będzie ciężko zobaczyć, szczególnie przy szaroburych samicach (jak L. fuelleborni, kiedy są młode, bo w kolejnych tarłach mają już jajeczek od cholery i trudno tego nie zauwazyć). U niektórych gatunków występuje śmieszne zjawisko "oddzielenia" górnej wargi. Kiedy ryba nie inkubuje, oddychając porusza wargami razem z pyskiem. Kiedy inkubuje, wargi ma zaciśnięte, a pysk i tak się porusza, jak to pierwszy raz zobaczyłem, przestraszyłem się, że ktoś ją pobił i oderwała jej się warga od górnej części głowy :-) Niestety sporo z tych objawów może być również chorobowe, dlatego trzeba dokładnie obserwować. Powodzenia w tatusiowaniu :-)
bartol Opublikowano 29 Października 2007 Autor #4 Opublikowano 29 Października 2007 Dzięki za szybką odpowiedź. Z tego co opisujesz to chyba faktycznie moja samica labidochromis hongi będzie miała małe. Raz siedzi pod powierzchnią wody, a raz chowa się między skałami i nie za wiele pobiera pokarmu. Mam jeszcze jedno pytanie: po jakim czasie mam ją odłowić i czy w ogóle ją odławiać czy założyć kotnik ??? dzięki pozdrawiam Bartek
sysgone Opublikowano 29 Października 2007 #5 Opublikowano 29 Października 2007 a bedziesz miec co zrobic z nadmiarem ryb? jesli nie, to pozostaw samiczke w spokoju - dla jej i innych ryb dobra
Rekomendowane odpowiedzi