Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zbiornik zalany wodą amoniakalną, bakteriami więc za ok trzy tygodnie będzie można wpuścić jakieś rybki.

Zbiornik o wymiarach 135x80x70(H) wiec ok 750l, z sumpem daje to po odjęciu skały ok 800l w obiegu.

Miałem wcześniej w tym zbiorniku akwarium morskie z pięknymi pokolcami i innymi barwnymi rybami. Z różnych względów zlikwidowane:(

Marzy mi się, aby i akwarium malawi było tak kolorowe stąd wybrałem takie gatunki:

- Labidochromis caeruleus

- Metriaclima estherae "red-red"

- Pseudotropheus sp."acei" Itungi

- Pseudotropheus cyaneorhabdos

Bardzo Was proszę o poradę czy taka obsada jest ok? Ewentualnie w jakiej proporcji trzymać dane gatunki?

A może macie jakieś inne propozycje kolorowego malawi?

Opublikowano

Akwa ma wymiar typowo morski ;) w malawi ważna jest głównie długość a nie wysokość ale osobiście spróbowałbym z tymi rybami które wybrałeś. Nie wiem czy będziesz kupował ryby wyrośnięte aby ułożyć już obsadę docelową (haremy 1+4) czy młodziaki, jeśli druga opcja to weź po 10 maluchów z gatunku i niech się dzieje. Jakie układy wyjdą docelowo zdecydują ryby ale przez ok rok będziesz się ciszył dorastaniem, walkami o hierarchię czy terytorium (choć nie wybrałeś ryb stricte terytorialnych to jakieś potyczki będą na pewno ;))

Opublikowano
Dzieki za odpowiedź.

Gdzie można takie ryby kupić? W zwykłym zoologiku dostanę?

W GD. u Sebastiana (aquaafrica )dostaniesz ryby dobrej "jakości" ;) jest tylko na alledrogo lub jak coś to na PW podeślę nr. kontaktowy -wszystko Ci wyjaśni,ewentualnie doradzi.

Opublikowano

A broń Cię przed zoologami! Ryby trzeba kupować tylko w sprawdzonych miejscach i takim na pewno jest Aquaafrika wspomniana przez Adama ;) również polecam.