Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni Koledzy i Koleżanki,

u mojego frejka zaobserwowałem ostatnio dziwną narośl na ciele. Wygląda to tak jakby coś wbiło mu się między łuski. Na początku wyglądał to jak zwykła rana (od pobicia). Po pewnym czasie (około 2-3 tygodni) zaczęło się rozrastać.

Frejek nie wykazuje żadnych oznak choroby. Jest żywy, nie ociera się, chętnie przyjmuje pokarm, trze z samicami. Gdyby nie to "znamię" byłby pływającym okazem zdrowia.

Uprzedzam pytania - parametry wody w normie, brak nowych lokatorów, inne ryby w 100% zdrowe.

W załączniku umieszczam zdjęcie.

post-12597-14695725139676_thumb.jpg

Opublikowano

Myślę, że gdyby to były pasożyty, miałbyś więcej takich przypadków. Pyszczaki często się uszkadzają, tak między sobą, jak o kamienie. Te drobne uszkodzenia goją się błyskawicznie, niemal z dnia na dzień. Niemożliwe, żeby jeden pasożyt zaatakował jedną rybę. Może to być zmiana genetyczna, choroba indywidualna (np.nowotwór). Obserwuj tą i inne ryby. Możesz profilaktycznie zastosować jakiś środek anty pasożytniczy lub/i anty bakteryjny. W ostateczności odłów rybę i zastosuj kurację antybiotykiem.

Opublikowano
Myślę, że gdyby to były pasożyty, miałbyś więcej takich przypadków. Pyszczaki często się uszkadzają, tak między sobą, jak o kamienie. Te drobne uszkodzenia goją się błyskawicznie, niemal z dnia na dzień. Niemożliwe, żeby jeden pasożyt zaatakował jedną rybę. Może to być zmiana genetyczna, choroba indywidualna (np.nowotwór). Obserwuj tą i inne ryby. Możesz profilaktycznie zastosować jakiś środek anty pasożytniczy lub/i anty bakteryjny. W ostateczności odłów rybę i zastosuj kurację antybiotykiem.

Mam podobne zdanie do Ciebie. Jeżeli do końca tygodnia nie zniknie te znamię wyłowię ją i poddam ją kuracji antybiotykiem.

Również uważam, że nie są to pasożyty. Najszybciej stawiałbym na nowotwór lub infekcję grzybiczą.

Mam rybę w akwarium, która przez pewien czas dostawała niezłe cięgi i na jej ranach nic się nie powstało.

Zastanowię się nad użyciem Microbe-lift Artemiss.