Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałem wystartować mój zbiornik opierając się na sposobie opisanym przez kolegę

deccorativo w wydzielonym temacie na wodę amoniakalną.

Zastanawiam się tylko czy powinienem przepuścić wodę przez

RO lub ewentualnie jeszcze żywicę DI?

Parametry podawane przez mojego dostawcę - system Chwaszczyno

9a0d4f5d.jpg

Opublikowano

Nie. Lej z kranu prosto, potem uzdatniacz i bakterie. Nie zawracaj sobie tym głowy. Zamiast wydawać pieniądze na zbędne rzeczy ryby kup ładniejsze :) jak dasz ro to będziesz musiał kupić preparaty zeby podnieść pH i inne substancje. Czyli wyjdzie na to ze musisz kupić ze 2-3 razy więcej rzeczy. :)

Opublikowano
Ale filtry RO i Di mam wiec kosztów nie mam dodatkowych.

A ryby i tak będą super: - mam nadzieję

Niestety te prywatne wodociągi w Chwaszczynie nie podają jeszcze kilku bardzo istotnych parametrów wody.

Jeśli nie masz testów kropelkowych JBL to zadzwoń do nich bo muszą to badać - czemu nie podają w tabeli -nie wiem a powinni.

Potrzebne wyniki

Azotany - NO3

oraz nie muszą mierzyć ale nam potrzebne SiO2 i PO4 może mają wyniki

ważna też jest technologia uzdatniania wody i odpowiedz jak i czym odkażają wodę pitną.

Z tych parametrów bardzo niepokojący jest poziom żelaza - niewiele do dopuszczalnego dla ludzi a co dopiero dla ryb.

Na pewno jak pójdzie pH i KH do góry to rudy osad będzie się wytrącać a o okrzemkach to po wynikach SiO2:D

Mogę ci wysłać dojrzałe złoże biologii nitryfikacyjnej wyhodowane na WA i Stability.

Nie robisz startu biologii tylko kupujesz ryby i wpuszczasz po 3 dniach :D

Opublikowano

Dziękuje za chęć pomocy Deccorativo - tak już mam, że lubię wyzwania i nie odpuszczę sobie startu:)

A co może być złego w tym, że wystartuje na wodzie po RODI (0 ppm)?

A może puszczę wodę tylko przez mechaniczny filtr (5 i 20 mikronów) i węgiel, bez RO i Di?

Opublikowano
a tak poza konkursem.

Co złego jest w wodzie 0 ppm w słodkowodnym?

wszystko jest złe:D

podasz o co prosiłem - napiszę obszerniej.

start baniaka na RO/DI jest możliwy choć jest dłuższy niż na zwykłej kranówie ale po zakończeniu startu ryb do takiej wody nie wolno wpuścić - musi być zmineralizowana i ustawione stężenie jonów wodoru czyli pH.

Jeśli lubisz wyzwania to pamiętaj że Malawi na RO/DI jak piszą koledzy wymaga stosowania buffera oraz Cichlid Mineral Salt i usuwacza NO3 by podmianki robić maleńkie i bardzo rzadko.

Dobrze taką decyzję podjąć przed zalaniem baniaka kranówą.

Opublikowano

Faktycznie te moje wodociągi to jakaś amatorka. Dzwoniłem dziś do nich i otrzymałem info, że:

- NO3 - ostatni pomiar grudzień 2014 - 13

- NO2 - ostatni pomiar grudzień 2014 - 0,05

- SiO2 - nie mierzą

- PO4 - nie mierzą

- technologia uzdatniania - napowietrzanie i odżelazianie za pomocą filtrów

- woda ze studni głębiowej

Dzisiaj zrobiłem moje testy kranówy za pomocą testów JBL i tak:

- NO3 - 5

- NO2 - 0,025

- ph - 7,6 (tutaj ciekawostka bo phmeter Weipro pokazuje 6,8 - choć nie wymieniałem dawno elektrody)

To lać tą kranówę czy RODI czy przepuścić przez mechaniczny filtr (5 i 20 mikronów) i węgiel?