Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No więc tak jak doradziliście zakładam temat w początkach czekam na sugestie podpowiedzi słowa krytyki oraz cenne rady które na pewno się przydadzą. Niestety pokrywa musi poczekać zakupiłem akcesoria do budowy brak tylko materiału płyty meblowej w lerla bylem dziś ale stolarz dopiero od 13 w tym tygodniu jest a ja na 14 do pracy więc fizycznie nie dam rady.

W sobotę sobie tam pojadę i może w niedziele to poskładam oświetlenie chciałbym zrobić automatyczne samościemniające z funkcją nocy. Pisaliście o sterowniku Romka coż to za wynalazek i gdzie go można nabyć? Ciężko to bd zbudować? Trochę się znam na elektryce więc mam nadzieje że wielkiego problemu mi to nie sprawi. Grzałkę już przełożyłem na spód akwarium, mam chyba tylko problem z filtracją tzn zaciąga wodę na dole jednego miejsca i odrazu obok na górze wypuszcza myślicie że może tak być? Podocinałem rurki i już nie mam zbyt dużej możliwości manewru, lecz jeśli bd trzeba poszukam rurki kupię i przełożę.

Pozdrawiam i liczę na pomoc z waszej strony :)

Opublikowano
No więc tak jak doradziliście zakładam temat w początkach czekam na sugestie podpowiedzi słowa krytyki oraz cenne rady które na pewno się przydadzą. Niestety pokrywa musi poczekać zakupiłem akcesoria do budowy brak tylko materiału płyty meblowej w lerla bylem dziś ale stolarz dopiero od 13 w tym tygodniu jest a ja na 14 do pracy więc fizycznie nie dam rady.

W sobotę sobie tam pojadę i może w niedziele to poskładam oświetlenie chciałbym zrobić automatyczne samościemniające z funkcją nocy. Pisaliście o sterowniku Romka coż to za wynalazek i gdzie go można nabyć? Ciężko to bd zbudować? Trochę się znam na elektryce więc mam nadzieje że wielkiego problemu mi to nie sprawi. Grzałkę już przełożyłem na spód akwarium, mam chyba tylko problem z filtracją tzn zaciąga wodę na dole jednego miejsca i odrazu obok na górze wypuszcza myślicie że może tak być? Podocinałem rurki i już nie mam zbyt dużej możliwości manewru, lecz jeśli bd trzeba poszukam rurki kupię i przełożę.

Pozdrawiam i liczę na pomoc z waszej strony :)

To więc tak co do pokrywy to proponowałbym tobie zbudowanie jej z spienionego pcv,zobacz sobie tutaj http://forum.klub-malawi.pl/pokrywa-ze-spienionego-pcv-raz-kolejny-t25868p2.html ...Co do oświetlenia to jeśli chcesz to sterownik Romka zakupisz na Allegro http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5782498816&reco_id=5e67bb53-8930-11e5-99c2-02eeed77d04e&ars_rule_id=201 może jakbyś napisał mu na priv tu na forum dostałbyś może jakąś małą promocję kto wie ;) ........Podłączenie sterownika jest banalne i proste,możesz do sterownika podpiąć moduły led rgb i białe barwy zimnej jak np ja mam i zapewniam problemów z podłączeniem nie będziesz miał.Ja jako kompletny laik w sprawach elektroniki dałem rady to zapewne ty też dasz ;).Sterujesz sobie na sterowniku dowolną barwą jaką chcesz w określonych przez ciebie godzinach dniach,miesiącach. ........................................................................Co do filtracji to opisz jaką posiadasz czy zewnętrzny kubełek czy wewnętrzny filtr najlepiej zapodawaj fotki w tematach łatwiej będzie pomóc...

Opublikowano

No i fajnie - jak w reklamie.

Opisz filtrację co za sprzęt co siedzi w środku.

Jaki piach - gradacja i czy był płukany przed włożeniem

Jeśli to wszystko nówki ze sklepu to mogę ci wysłać gotową biologię by za kilka dni zarybiać.

Zaznaczam że to nie jest jakiś pośpiech czy błędne działanie ze szkodą dla ryb.

Dostaniesz laboratoryjnie czyste złoże nitryfikacyjne bez patogenów i bez jakichkolwiek zanieczyszczeń organicznych.

Testy trzeba zakupić

Najtaniej wyjdzie takie

JBL COMBI SET TEST plus NH4 - zestaw 5 testów akw. (5510247367) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/55/10/24/73/5510247367@@AMEPARAM@@07@@AMEPARAM@@55/10/24/73@@AMEPARAM@@5510247367

i do tego dwa uzupełnienia

JBL GH TEST na twardość Ogólną- uzupełnienie testu (5736871630) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/57/36/87/16/5736871630@@AMEPARAM@@07@@AMEPARAM@@57/36/87/16@@AMEPARAM@@5736871630

JBL Test Ph 7,4 -9,0 - Uzupełnienie (5185749608) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/51/85/74/96/5185749608@@AMEPARAM@@07@@AMEPARAM@@51/85/74/96@@AMEPARAM@@5185749608

odradzam inne może tańsze ale nie wiarygodne.

Opublikowano

Przepraszam że dopiero dziś wczoraj mój telefon umarł i nie mam jak zrobić zdjęcia w przyszłym tygodniu może coś wrzucę :) aktualnie operuję na takim sprzed 6lat z klawiaturą :D

Filtr to Fluval 405 5 stopniowa filtracja filtracja zewnętrzna, żadnego filtra w środku nie mam, piasek biały nowy płukany kamienie sparzone.

Bakterie przyspieszające dojrzewanie wody Pan w sklepie mi doradził jakie kupić więc chyba wszystko mam, już wlałem. Testy też zakupiłem JBL EasyTest 6in1 mogą takie być?

Gdzie taką spienioną płytę PCV zakupie w każdym budowlanym typu (castorama, lerla merlen)?

Opublikowano

Bakterie przyspieszające dojrzewanie wody Pan w sklepie mi doradził jakie kupić więc chyba wszystko mam, już wlałem. Testy też zakupiłem JBL EasyTest 6in1 mogą takie być?

Jeśli ten Pan z zoologa tak się zna na bakteriach jak na tych testach 6in1 to nie mogę zdzierżyć i walę to OT.

Lucky nie jesteś szczęściarzem więc zanim coś palniesz to najpierw poczytaj a jak nie znajdziesz to pytaj.

Chyba koledzy od tych pasków nigdy się nie wyzwolimy - powracają jak plagi egipskie.

Lucky jak podasz wyniki robione tymi paskami to się na ciebie pogniewam :D - za bezmyślność:(

a tak czułem że zaraz go wsadzą w zoologu na te paski 6in1 i specjalnie wkleiłem dobre testy by uprzedzić.

Ni cholery nic nie pomogło

Opublikowano

sera bio nitrivvec kupiłem i sera aquatan w sklepie typowo akwarystycznym.

Paski kupiłem w innym sklepie niż bakterie, jeszcze nim trafiłem na wasze forum :)

na przyszłość bd mądrzejszy :)

Czyli paski mogę sobie w śmietnik wsadzić :D no dobra zakupię inne takie jak trzeba :)

Opublikowano
sera bio nitrivvec kupiłem i sera aquatan w sklepie typowo akwarystycznym.

Paski kupiłem w innym sklepie niż bakterie, jeszcze nim trafiłem na wasze forum :)

na przyszłość bd mądrzejszy :)

Czyli paski mogę sobie w śmietnik wsadzić :D no dobra zakupię inne takie jak trzeba :)

Choć uzdatniacz kranówy i bakterie dobre nie powiem o cenie nic - jak zawsze u Sery.

W nagrodę że chwytasz o co biega podaje ci twoje parametry wody bez tych pasków.

Możesz je wszystkie na raz wsadzić do szklanki wody z kranu i potwierdzić to co podam.

Wodociągi w Gliwicach to porządne wodociągi. Podają parametry dla każdej dzielnicy a nawet dla przysiółków. Nie wiem gdzie mieszkasz w Gliwicach ale podam dla Śródmieścia.

pH - 7,7 - super dla Malawi

GH -19 ujdzie bo bardzo duża zawartość wapnia i magnezu - grysu koralowego nie dawaj przypadkiem.;)

NO3 - 6,19 mg/l - no no problemy w przyszłości widzę w szklanej kuli:confused:

amoniak i azotyn - śladowe.

http://pwik.gliwice.pl/tabele-z-parametrami.html

no i po co wydałeś kasę na darmo ja wiem więcej od ciebie o twojej wodzie. Może dzielnica tylko inna to sobie odszukaj właściwą.

Poszukaj w technologii czym i jak odkażają wodę bo muszą czy chlorem czy innym "Domestosem:D"

EDIT

tak z nudów podejrzałem proces technologiczny

ozonowanie pośrednie,

dezynfekcję promieniami UV,

dodatkową dezynfekcję podchlorynem sodu wytwarzanym na miejscu z soli,

Jak zużyjesz ten Sera Aquatan to kup Seachem Prime albo zrób podmiankę na korpusie z węglem aktywnym i wtedy nie stosuj żadnej chemii :grin: :grin: :grin:

możesz też stosować odstawanie wody 24/48h jak masz tyle kubełków

Opublikowano
Gdzie taką spienioną płytę PCV zakupie w każdym budowlanym typu (castorama, lerla merlen)?

Tak można kupić płyty pcv w castoramie przynajmniej u mnie są,ale niema koloru czarnego,więc u ciebie nie powinno być problemu z kupnem http://www.castorama.pl/gsa/result/?q=pcv+spienione&searchall=&type=product ...Bardziej polecałbym tobie zakupić w internecie gotowe elementy docięte na odpowiedni wymiar,potem tylko skleisz do kupy i pokrywa gotowa....Bez zbędnego cięcia i kombinowania ;) ....Podam tobie bardzo proste uproszczenie mianowicie program obliczania elementów do budowy pokrywy.Obliczy tobie ile byś potrzebował tych elementów na zrobienie pokrywy.Wpisujesz tylko wymiary akwarium,grubość szyby i program sam oblicza wszystko a to link do programu https://drive.google.com/file/d/0B23yaj3Y4pbiY0RZLTdENkZLUDdxWHZPZzNJd3RwNi1UZlRr/view .....Potem tylko zamawiasz obliczone elementy np tutaj http://plyty.fabertec.pl/Plyty-PCW-PCV-spienione-na-wymiar i gotowe.Nic tylko zabierać się do roboty :mrgreen: Powodzenia

Opublikowano

deccorativo

"albo zrób podmiankę na korpusie z węglem aktywnym i wtedy nie stosuj żadnej chemi"

w filtrze mam węgiel i ceramike, korpus chodzi ci o filtr czy jak nie do końca rozumie :(

wymiary na pokrywę mam ale muszę to odwlec na chwile w czasie, poużywam chwilę tej brzydkiej co mam od poprzedniego właściciela.

dorzucam fotki całego akwa z tą porywa i śwatłem chyba nie jest tak źle co myślicie??

i dwie jeszcze jedną z zasysaniem wody i wypuszczaniem może tak być?

i trzecia to moje zaniepokojenie co to sobie tak pływa po powierzchni wody?? wyławiać to czy ściągać tą wodę?

post-16556-14695725137689_thumb.jpg

post-16556-14695725138415_thumb.jpg

post-16556-14695725139333_thumb.jpg