Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początek - cześć braci akwarystyczna. To mój pierwszy post, ale forum śledzę od pewnego czasu. Dziękuję Wam wszystkim za zdobyte już informacje, na forum jest ogrom wiedzy :) Akwarystyką pasjonuję się i zajmuję z przerwami od nastu lat.

Do rzeczy - planuję akwarium Malawi, standardowe 375l (150x50x50h). To będzie pierwsze tak duże dla mnie akwarium (dla Was najwyżej średnie ;-) ). W związku z tym mocno myślę nad filtracją. Jak wiadomo dość długie akwarium i brak roślin to specyficzne środowisko. Przeczytałem wiele dyskusji, ale nadal mam wątpliwości. Początkowo zakładałem kubeł +prefiltr gąbka (czyszczona co tydzień). Żeby nie było sprzętu w akwarium. Po lekturze nasuwa mi się wniosek, że w tym wypadku tak się nie da. Zalecana konfiguracja to kubeł o przepływie 1000l/h wzwyż + mechanik o przepływie 2000l/h, a najlepiej jeszcze cyrkulator. Taka konfiguracja oznacza sprzęt w akwarium i spore zużycie prądu. I tu pierwsze pytanie.

1. Czy istnieje kubeł który sam, bez wewnętrznego filtra mechanicznego, "pociągnie" takie akwarium? Nie może kosztować fortuny (czyli Fluval FX6 odpada). Idealnie, żeby miał też grzałkę. Ewentualnie mogę dołożyć cyrkulator, żeby naganiał kupska pod gąbkę. Da się? Zakładajmy obsadę raczej większą niż mniejszą, oczywiście w granicach rozsądku.

Narurowiec i sump odpada, ogranicza mnie szafka i chęci. Jeżeli już muszę mieć sprzęt w akwarium, to niech wszystko będzie w akwarium, ale możliwie najbardziej kompaktowo i w ukryciu. W związku z tym pytanie nr

2. Czy filtr Juwel Bioflow 6.0 lub 8.0 będzie odpowiedni? http://www.juwel.pl/produkt,filtry-i-wklady-filtracyjne-juwel-bioflow-m--l--xl-,37.html Oczywiście media filtracyjne dobrane samemu. Ewentualnie z dodatkowym cyrkulatorem.

3. Bardzo podoba mi się rozwiązanie "kaseciak by deccorativo" i "hamburg by Slawek-meszek". Nie lubię bawić się w "zrób to sam", jeżeli nie muszę. Czy istnieją na rynku gotowe rozwiązania tego typu? Czy też "skazany" będę na własnoręczne wykonanie?

Opublikowano
planuję akwarium Malawi, standardowe 375l (150x50x50h). To Czy istnieje kubeł który sam, bez wewnętrznego filtra mechanicznego, "pociągnie" takie akwarium?.

2. Czy filtr Juwel Bioflow 6.0 lub 8.0 będzie odpowiedni? http://www.juwel.pl/produkt,filtry-i-wklady-filtracyjne-juwel-bioflow-m--l--xl-,37.html Oczywiście media filtracyjne dobrane samemu. Ewentualnie z dodatkowym cyrkulatorem.

3. Bardzo podoba mi się rozwiązanie "kaseciak by deccorativo" i "hamburg by Slawek-meszek". Nie lubię bawić się w "zrób to sam", jeżeli nie muszę. Czy istnieją na rynku gotowe rozwiązania tego typu? Czy też "skazany" będę na własnoręczne wykonanie?

Moim zdaniem mozesz oprzeć filtrację na tanim kuble np HW302-303 + gąbka prefiltr + falownik jvp wyjdzie ok 200 zł oraz ok 25W mocy.

Ale pod warunkiem że tego kubła nie zapakujesz na full zbędnymi złożami.

Opcja z Bioflow moim zdaniem to porażka

Budowa hamburga czy kaseciaka jest tak prosta jak budowa cepa więc każdy sobie poradzi.

Jeszcze nikt tu nie napisał że się mu nie udało a kilkanaście sztuk pracuje od dawna.

Z tego czego oczekujesz to tylko dwa ostatnie spełnią oczekiwania.

Wystarczy gąbka ppi45 , pompa Atman 306 za 90zł + falownik jvp za 40zł i grzałka 200-300W

Opublikowano

Dziękuję za opinię. Skłaniam się póki co w stronę kaseciaka :)

Czy ktoś próbował opcji kubeł (niezapchany po brzegi) +falownik i zechce się podzielić doświadczeniem z działania takiego tandemu?

Opublikowano
Dziękuję za opinię. Skłaniam się póki co w stronę kaseciaka :)

Czy ktoś próbował opcji kubeł (niezapchany po brzegi) +falownik i zechce się podzielić doświadczeniem z działania takiego tandemu?

Mój baniak (taki jak w podpisie) chodzi tylko na kuble HW-304+prefiltr na narurowca i falowniku JVP 102.

Łączny koszt nie powinien przekroczyć 300zł.