Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

najpierw przez bardo małe oczka grawitacyjnie spływa woda po to, by mega pompa od CO przepchała przez 2 kolejne o dużo większej średnicy?

Pierwszy jest mechaniczny, zatrzymuje się na nim wszelki syfek z akwarium i on jako jedyny robi za mechaniczny, w akwarystyce i tak gąbki w mechanicznych filtrach mają więcej niż 20 minronów, pozostałe są większe bo robią za biologie i tu liczy się tylko już powierzchnia na ktorym moze osiąśc bakteria nitryfikacyjna, nie daję mniejszej bo wzystko co przelazło by przez filtr mechaniczny by było zatrzymywane przez biologa, ktory już nie spełniał by zadania bo trzeba by było go wymieniac co tydzień.

Z reguły na początku daję się największe oczko aby pozniej schodzić coraz niżej...

z reguły nie stosuje sie takich filtrów w akwarystyce wiec proszę nie szukać analogii

yaro: proszę napisz mi dokładnie jaki masz model pompy... mam w domu jedną CWO i sie zastanawiam czy sie nada...

model nie ważny, patrz aby moc pompy dała radę podnieść słup wody do akwarium, ja mam Turdusa ale próbował bym najpierw również z tą Twoją, bo tez może dać radę

Aha proszę napisz coś więcej o wkłądach... na allegro są sznurkowe, gąbkowe...

tylko wkład sznurkowy, polipropylenowe się nie nadają, gąbkowych nie widziałem

Opublikowano

wszystko sie zgadza... Ładnie zakręcony jestem dzisiaj...

Pisząc że z reguły się robi miałem na myśli przy montażu filtrów do wody po prostu... najpierw filtr wstępne o większym oczku i kolejno coraz mniejsze by uzyskać jak najlepszy efekt końcowy ;D

Wkłady już znalazłem.. 20mikronów po 3.50pln na allegro sznurkowe. U mnie w lokalnym sklepy promocje mieli... 9.99pln ;P

Chce u siebie spróbować z pompą CWO. Ale ustawie ją przed filtrem mechanicznym jeszcze. Wtedy może da radę..