Skocz do zawartości

450L-szybki start?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę że śmiało możesz bo IMHO częstość i wielkość podmian wody po pierwsze narzuca poziom NO3 i jego graniczne ( w moim przekonaniu) 20mg/l NO3 JBLem albo Salifertem a nie innym badziewiem oraz po drugie rozum akwarysty by je jednak stosować jak się nie stosuje odpowiednich preparatów "na nie manie podmian wody":D

Opublikowano
Myślę że śmiało możesz bo IMHO częstość i wielkość podmian wody po pierwsze narzuca poziom NO3 i jego graniczne ( w moim przekonaniu) 20mg/l NO3 JBLem albo Salifertem a nie innym badziewiem oraz po drugie rozum akwarysty by je jednak stosować jak się nie stosuje odpowiednich preparatów "na nie manie podmian wody":D

Czy ktoś przetłumaczy mi to na język polski???:D

Opublikowano
Czy ktoś przetłumaczy mi to na język polski???:D

najlepiej jak to zrobi autor:D

skrót IMHO oznacza skrót z angielskiego i po polsku można przetłumaczyć na "moim skromnym zdaniem":D a JBL i Salifert - to takie firmy produkujące testy akwarystyczne:D

a na poważnie zadałeś pytanie "i mam do was pytanko czy przy takiej obsadzie i parametrach mogę podmianę robić raz w miesiącu?"

to masz moją odpowiedz - coś jeszcze tłumaczyć?

• Dziękuję 1
Opublikowano
najlepiej jak to zrobi autor:D

skrót IMHO oznacza skrót z angielskiego i po polsku można przetłumaczyć na "moim skromnym zdaniem":D a JBL i Salifert - to takie firmy produkujące testy akwarystyczne:D

a na poważnie zadałeś pytanie "i mam do was pytanko czy przy takiej obsadzie i parametrach mogę podmianę robić raz w miesiącu?"

to masz moją odpowiedz - coś jeszcze tłumaczyć?

Nie no spoko bardziej naukowo to rozpisałeś:Dfajnie że raz w miesiącu styknie bo nie chcę co tydzień łap pakować do akwarium,a i gąbkę od mechanika przy tej wielkości rybek też wystarczy jak raz na miesiąc wyczyszczę;-).

Opublikowano
Nie no spoko bardziej naukowo to rozpisałeś:Dfajnie że raz w miesiącu styknie bo nie chcę co tydzień łap pakować do akwarium,a i gąbkę od mechanika przy tej wielkości rybek też wystarczy jak raz na miesiąc wyczyszczę;-).

Jeżeli nie będziesz robił co tygodniowej podmiany to musisz raz w tygodniu badać NO3. Jeżeli przekroczy 20 ppm to musisz zrobić podmiankę wody.

• Dziękuję 1
Opublikowano

bajron ja napisałem tak jak marcin to ci zapodał . Cwaniaku nic na kalandarz co miesiąc tylko

podmiany robisz nie na kalendarz a na NO3 -20 a po drugie nigdzie nie pisałem że gąbki też możesz płukać raz na miesiąc .

zawsze zachęcam do cotygodniowego płukania gąbki bo tylko wtedy usuwasz organikę z systemu wody czyli wcześniej zanim bakterie przetworzą tą organikę w amoniak wywalisz poza baniak.

co już niewygodnie bo trzeba na bieżąco dbać o ryby?

Opublikowano
Jeżeli nie będziesz robił co tygodniowej podmiany to musisz raz w tygodniu badać NO3. Jeżeli przekroczy 20 ppm to musisz zrobić podmiankę wody.

Muszę no3 badać raz w tygodniu mimo że mam purigen???on nie dopuści by no3 wzrosło powyżej 5 jak teraz mam tak?

-- dołączony post:

co już niewygodnie bo trzeba na bieżąco dbać o ryby?

Ja mogę robić co tydzień tylko każde włożenie łap=stres dla rybek a tego chcę im jak najmniej fundować.

Opublikowano

Ja mogę robić co tydzień tylko każde włożenie łap=stres dla rybek a tego chcę im jak najmniej fundować.

jesteś szybki gość to przerób filtrację tak by ryby nie widziały że pakujesz łapy po gąbkę albo przemebluj gąbkę poza baniak wtedy ryby bez stresu - przecież to proste jak sznurek w kieszeni.:D

Opublikowano

O co chodzi z tym stresem u ryb? U mnie każde włożenie ręki do wody skutkuje podszczypywaniem przez saulosi. Dominujący samiec potrafi robić to dość boleśnie - efekt kopnięcia prądem. Chętnie też jedzą z ręki. Nigdy nie zauważyłam u ryb stresu/strachu spowodowanego czyszczeniem gąbki i podmianą wody.

Opublikowano
O co chodzi z tym stresem u ryb? U mnie każde włożenie ręki do wody skutkuje podszczypywaniem przez saulosi. Dominujący samiec potrafi robić to dość boleśnie - efekt kopnięcia prądem. Chętnie też jedzą z ręki. Nigdy nie zauważyłam u ryb stresu/strachu spowodowanego czyszczeniem gąbki i podmianą wody.

No tutaj na forum ciągle piszą włożenie ręki=stres itd powiem tak odkąd mam Te F1 to stresu nie widać mam tak jak u Ciebie dziś czyściłem gąbkę i mnie skubały.A jak miałem rybki od tzw.kowalskiego to się chowały na potęgę.