Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . W skłądzie kamieni natknąłem się na takie cudo :(zał)

Co to jest i czy mogę to użyć ? :)

ps : to oczywiście m,ały odłupany kawałek który wziąłem na próbe - duże nie mają ostrych krawędzi .

post-16506-14695725040101_thumb.jpg

Opublikowano

Jest to tak zwany łupek drzewiasty lub kora kamienna....Oczywiście możesz go użyć do aranżacji akwarium jeśli tobie się podoba ;) ....A nie myślałeś nad innym kamieniem np serpentynitem zielonym,otoczakami itd?........

Opublikowano

Pewnie jest tak jak pisze Andrzej, ja co do kamienia nie mam pojęcia :P ale użyć go możesz, tak jak większości kamieni to tylko kwestia gustu. Radziłbym jednak wybrać kamienie w postaci brył tak żeby potem łatwo było ułożyć naturalnie wyglądające gruzowiska, z łupka będzie Ci bardzo ciężko osiągnąć taki efekt.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie - jak domyć taką skałę ?

Częśc z nich ma taki brudno rdzawy nalot który nie chce dać się domyć - szoruje szczotką pod gorącą wodą i nic - po przetarciu ręcznikiem widać brud .

Macie jakieś patenty na mycie skał ?

Opublikowano

Co do kamienia to wyglada to na gnejs listewkowy. Natomiast w sprawie mycia to sam chętnie dowiem się kolegów o sposoby, bo to jeszcze przede mną.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Bez zakladania nowego tematu.

Znajomy przywiozl mi dzis kilka skal z centrum ogrodniczego z swojej miejscowosci.

Przywiozl gnejs i serpentynit.

Kilka z tych skalek jest troche jakby innych mozecie ocenic czy jest to serpentynit ??

Na ostatnim zdjeciu przykladowa aranzacja mojego zbiornika

post-16765-14695726957489_thumb.jpg

post-16765-14695726958689_thumb.jpg

post-16765-14695726959861_thumb.jpg

post-16765-14695726960959_thumb.jpg

post-16765-14695726961874_thumb.jpg