Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Martwi mnie jeszcze technika która zakupiłem do akwarium ...

Filtr biologiczny to eheim clasic 350 wypełniony ceramiką , wspomagany jakimś wewnętrznym mechanikiem . Ewentualnie zejdę z ilości ryb do (1+3) x3 żeby filtracja dała radę .

Oświetlenie stanowić będa 3 naświetlacze ledowe 10W każdy o ciepłej barwie ~3000 K.

Biologicznie da radę spokojnie, jeśli kupisz dobrej jakości wkłady nie musisz się obawiać, natomiast mechanicznie będzie potrzebny solidny dmuchacz, ewentualnie możesz skonstruować narurowca i kupić falownik do cyrkulacji wody...

Światło będzie trochę za żółte moim zdaniem, lepiej by było pójść w barwy od 8000 K w górę, no i 3 naświetlacze to za dużo, spokojnie wystarczyłyby dwa, ale tutaj już co kto lubi ;)

Opublikowano

Oświetlenie jest na etapie zamawiania , więc skoryguje trochę . Nie ukrywam , że dopasowywałem je pod rośliny a tych dużo mieć nie będę teraz :) Choooociaż post - "malawi na zielono" z zielonymi glonami bardzo mnie zaciekawił .

MAtiK skoro już tyle mi pomogłeś to może jeszcze jedno pytanko do Ciebie : jak byś chciał zamieszać w swojej obsadzie to coś byś zmieniał ?

Przeglądam tematy o proponowanych obsadach ale ilość informacji jest przytłaczająca ,i pewnie umkną mi ciekawe detale dotyczące ryb - jak choćby sposób żerowania czy rozmnażania w tym całym natłoku informacji . A wiadomo - nie tylko o kolory chodzi :)

Opublikowano
Oświetlenie jest na etapie zamawiania , więc skoryguje trochę . Nie ukrywam , że dopasowywałem je pod rośliny a tych dużo mieć nie będę teraz :) Choooociaż post - "malawi na zielono" z zielonymi glonami bardzo mnie zaciekawił .

A no to dobrze jak jeszcze nie masz oświetlenia, zamawiaj w takim razie naświetlacz o barwie białej, ale zimnej ;) Glony porosną i u Ciebie, to tylko kwestia czasu ;)

MAtiK skoro już tyle mi pomogłeś to może jeszcze jedno pytanko do Ciebie : jak byś chciał zamieszać w swojej obsadzie to coś byś zmieniał ?

Przeglądam tematy o proponowanych obsadach ale ilość informacji jest przytłaczająca ,i pewnie umkną mi ciekawe detale dotyczące ryb - jak choćby sposób żerowania czy rozmnażania w tym całym natłoku informacji . A wiadomo - nie tylko o kolory chodzi :)

Pytanie jest o tyle skomplikowane, że jak sam zauważyłeś ilość informacji i możliwości przytłacza ;) to po 1. Po 2 masz jednak większe akwarium niż ja co też daje inne możliwości, a po 3 ja jestem sentymentalny, nie zamierzam mieszać w swojej obsadzie bo przywiązałem się do moich Mbuniaków ;) Jeśli chodzi o zachowania rozrodcze to tutaj, w "jeziorze Malawi" nie doszukiwałbym się różnic w tym przedziale ryb, które możesz trzymać w akwarium. Natomiast o ile ryby z grupy Mbuna zachowują się podobnie do innych przedstawicieli tej grupy, to inne zachowania mają już ryby z grupy Non-Mbuna. Tutaj zbyt dużego popisu też nie masz bo jednak specyficzne rozmiary baniaka Cię ograniczają, ale ten temat może okazać się pomocny :

http://forum.klub-malawi.pl/non-mbuna-akwarium-120cm-t26098.html

Musiałbyś tak naprawdę przejrzeć gruntownie galerię z rybami, trochę o nich poczytać i wyselekcjonować te, które Ci się najbardziej podobają, a wtedy coś z tego wybierzemy tak żeby do siebie pasowało bo takie rzucanie gatunkami możemy zacząć, ale długo nie skończymy ;)

Opublikowano

Zauważyłem , że w kilku zbiornikach właściciela sadzą gęstwinę z walisneri , tak jak to jest na tym filmiku

"Mój skrawek Malawi 720L" - slater11 - YouTube

Trzeba jakoś szczególnie dobierać obsadę , żeby takie krzaczki się utrzymały ?

CZy ja tam widzę Labidochromis caeruleus?

Opublikowano
A i jeszcze jedno pytanie :

Jak karmić tego typu obsadę :

- pyszczak rdzawy

- yellow

- cynotilapia hara

Tylko roślinny ? Z yellowkami sprawa nie jest taka oczywista ...

Tylko roślinny? Czytałeś coś w ogóle o tych rybach? :P z Labidochromis Caeruleus jak dla mnie sprawa jest bardzo oczywista. To ryba elastyczna na menu, ale jednak preferująca pokarmy mięsne, nie karmiłbym ich w proporcjach mniejszych niż 60% karmy mięsnej do 40% roślinnej... Iodotropheus Sprengerae to typowy wszystkożerca. U mnie przy takiej samej obsadzie karmię praktycznie tylko mięsnymi, dwa razy w tygodniu podając Spirulinę i jest ok.

Przepraszam za OT. A tak w ogóle to temat pasuje chyba do działu Podstawy...

Opublikowano

A czemu szukasz w internecie zamiast tu, na forum, w skarbnicy wiedzy o tych rybach i ich biotopie? Wystarczy skorzystać z forumowej wyszukiwarki, zaoszczędziłbyś trochę czasu, a i informacje byłyby sprawdzone... ;)