Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko posiadam akwa 240l. Jedna świetlówkę jak w tytule Sylviana Grolux druga zwykła biała ciepła. moje pytanko jaką druga świetlówkę byście proponowali, żeby wszystko fajnie wygladalo przede wszystkim chodzi mi o taki mroczny klimat? dziękuje za podpowiedzi :P

Opublikowano
przede wszystkim chodzi mi o taki mroczny klimat?

...przy dwóch świetlówkach ciężko będzie Tobie uzyskać taki klimat. Ja mam jedną Power Glo Hagen z przodu, na końcach folie aluminiową po ok 15 cm , czarne tło i czarny odbłyśnik aby bardziej kierować jeszcze światło do przodu robiąc głębię większą. Zauważ ,że u mnie nie widać przy takim oświetleniu struktury tła..Natomiast przy nocnym( niebieskim) lub porannym jest pięknie wyeksponowane.

Opublikowano

Tak jak Andrzej pisze, dwoma świetlówkami w takim baniaczku nie osiągniesz efektu mroku, a raczej odwrotny... Jeśli masz pokrywę umożliwiającą wymontowanie jednej świetlówki, tak żeby druga nadal świeciła to wykręć tą zwykłą białą i zostaw samego Groluxa, to jest zresztą odpowiednik Hagena, o którym wspomniał Andrzej, będziesz na pewno zadowolony.

Opublikowano

Jeśli chcesz mieć tylko jedną świetlówkę to nie radzę zostawiać Sylvanii Grolux, będziesz miał landrynkowo-cukierkowo w zbiorniku. Nie jest to na pewno odpowiednik Power Glo Hagena. Grolux, z tego co pamiętam ma temperaturę barwową 8500K i nijak się ma do Power Glo.

Natomiast jeśli zostawisz dwie świetlówki to dołóż do Groluxa Sylvanię Aquastar (10000K), moim zdaniem to dobre połączenie. A co do uzyskania efektu mroku to możesz pobawić się odbłyśnikami, można na przykład od wewnętrznej strony odbłyśnika przy tylnej świetlówce nakleić taśmę izolacyjną i skierować go w taki sposób, aby świetlówka nie oświetlała tła.

Opublikowano

Przerabiałem już Sylviane Aqastar z Groluxem, może i fajnie wygląda, ale za bardzo gejowsko ,kupiłem folie koloru niebieskiego okleiłem białą świetlówkę i efekt ...niesamowity bardzo fajnie wygląda podkreślona jest głębia Malawi.

Opublikowano

Po pierwsze Malawi nie jest mroczne, to dobrze prześwietlone jezioro.

Po drugie Coralstar jest świetlówką aktyniczną z dużym dodatkiem niebieskiego więc nie trzeba nic owijać, prosząc się o kłopoty :)