Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem .może po prostu trafiłem na dobry egzemplarz-Circulator 1100+RF,Chodzi toto bez zarzutu od 10 miesięcy,ssanie ma bardzo dobre i jak piszą inni uzytkownicy nie odbarwia się,moze po prostu mam go zbyt krótki okres czasu? szanuje wypowiedzi doswiadczonych malawistów ale u mnie tak jest,

Opublikowano

Ja bym polecił weipro 3500

+ modułowa konstrukcja można regulowac długośc filtra według uznania

+ ssanie monstrualne ok.3000? [l/h]

+ jakośc dobra nie ma co się czepiac

+ dysza venturiego znakomicie napowietrza

- kolor (szary) ciężko ukryc

- nie ma regulowanej końcówki dyszy wylotowej kierunku strumienia

- sporo ciągnie [W] (chodz przy takiej wydajności to norma)

Opublikowano

Slavi, yen temat jest jakby trochę nieaktualny... jeśli chodzi o doradzanie - pytanie było z października, a Stanisław dopisał tylko swoją opinie nt filtra z tematu...

BTW Weipro 3500 do takiego zbiornika? chyba przesada... TC1000 by w zupełności wystarczył...

Opublikowano

Mam aquaela jakiegos z lampą UV model chyba 750.....z początku to jeszcze jakoś sobie radził, ale w chwili obecnej to mam tyle gówien w akwa że aż się płakać chce, co 3dni odmulam dno żeby się gówniane górki nie robiły. Właśnie myślę nad zmianą i pod uwagę biorę tylko eheimy - wole zapłacić więcej i mieć bdb sprzęt.

Opublikowano

Odnośnie wydajności, Cezarix w innym wątku wspomniał o tym, że on ma na filtr nałożony wąż-przedłużkę wyprowadzony na drugi koniec akwa. Być może to by pomogło? Ja się nad tym zastanawiam, mam Aquaela 1000UV, ale nie wiem, czy np. nie wpłynie to na żywotność silnika filtra, jeśli ten wąż miałby być długi, bo nie wiem czy uciągnie. Niemniej górki z kup mam też u siebie - to raczej chyba problem kamieni pod i wokół których kupy rzeczone się gromadzą.

Pozdrawiam

Opublikowano

U mnie chodzi AquaEl Circulator 1100 z gąbką. Pompuje wodę do hydroponki, powrót z drugiej strony akwarium. Daje sobie radę bez problemu. Prąd u mnie często wyłączają i jeszcze nigdy nie było problemu z ponownym startem. Nie wiem moze trafiłem dobry egzemplarz.

Opublikowano

więc spadek mocy jest znaczny - cezarix ma weipro tc 3500 więc może tak robić - jak ja po przeczytaniu jego posta wsadziłem testowo metrowy wąż w wylot fulvala to przepływ spadł dwukrotnie - i to na jednej wysokości i wąż średnicy wylotu... więc to zależy od filtra..

Opublikowano

Trzeba założyć wąż o większym przekroju, wtedy spadek będzie mniejszy.

Ja tak zrobiłem przy filtrze zewnętrznym. Powymieniałem oryginalne węże na większy przekrój.