Skocz do zawartości

Pysie się chowają.....

bajron1984

Rekomendowane odpowiedzi

Do wyników odniósł się już Henryk ;) tak, co do wkładów, każdy ma inne preferencje, ale zasady ich podmieniania są takie same dla wszystkich. Masz zupełnie niestabilny baniak i trzymasz w nim ryby więc testy robiłbym co drugi dzień dopóki sytuacja się nie unormuje.

Rozumiem że wolno mi już je karmić??

-- dołączony post:

Bardzo przyzwoite wyniki jak na świeży baniak z rybami.

Badania jednak jak Andrzej podejrzewał:D

Bajron jeśli miałeś NO3 =80 i wymieniłeś 50% wody nawet z NO3 =0 to po podmiance poziom w baniaku powinien być 80x50% =40 a ty masz 5 ???

Owszem Prime nieco neutralizuje wszystkie wyniki NH4 NO2 i NO3 ale nie o tyle.

Ale spokojnie nauczysz się tylko :

jeszcze raz spokojnie przeczytaj instrukcję robienia każdego z testów i pilnuj czasu do odczytu. szczególnie tych 15min przy NH4

1/ pomiary zawsze rób przy dziennym świetle nigdy przy sztucznym i patrz z góry jak w lornetkę przy odkręconych korkach we fiolkach

2/ pomiar NO3 odczytujesz z tych niższych wartości na skali po 10min i zakręć korek przechyl na bok fiolkę by ten muł z dna odsłonił kolor tła - odkręć korek i odczytaj.

Nic nie rób i nic nie zmieniaj w biologii.

Tak jak pisałem teraz poproś żonę by ci łapy z tyłu związała i czekaj.

Za tydzień powtórz pomiary.

Co do odczytu no3 to odczytywałem tak jak matik mi napisał z środkowego pola

Dzisiejsze wyniki:

NO3-20 (ostatnie pomiary wykonałem za szybko po 1minucie ,ten gdzie podałem 80 też pewnie za szybko zrobiłem mój błąd dopiero teraz doczytałem że po 10min pomiar robić)

KH-14 Kropli.

GH-16 kr.

PH-7,6 wg.mnie więcej

NH4-0,5

NO2-0,1-0,025 ciężko się zdecydować.

NO3-20 (ostatnie pomiary wykonałem za szybko po 1minucie ,ten gdzie podałem 80 też pewnie za szybko zrobiłem mój błąd dopiero teraz doczytałem że po 10min pomiar robić)

...czyli miałem rację pisząc ,że Twój temperament akwarystyczny mógł być przyczyną pomyłki:)

A tak poważnie to każdy uczy się na błędach i je popełnia... A po to jest forum aby pomóc. Parametry masz dobre. Z tego co pisałeś wcześniej Twój zbiornik nie był całkiem surowy. A te parametry mogą świadczyć o tym ,że cykl się zamknął i jest ok. Chyba ,że czegoś nie wiem i nie wystartował..Ale to zaobserwujesz poprzez parametry. Rób je na razie co 3-4 dni i będziesz wszystko widział. pH jeszcze nie podnoś..daj czas zbiornikowi. Jak za jakieś 3 tygodnie nie wzrośnie to wtedy można się bawić w podnoszenie np. sodą spożywczą. Ale teraz jest na tyle wysokie ,że nic rybom nie grozi.

• Dziękuję 1

Skoro parametry są ok ;)to teraz pozostaje mi cierpliwie czekać aż akwarium zacznie żyć bo co jak ja ale,żona mówi że jak można się wpatrywać w baniak gdzie rybek nie widać.....a ja się wpatruje i czekam czekam....zamontowałem nowe oświetleni ledowe nie zmieniam kolorów to pyszczaki powinny się szybko zaaklimatyzować co??;-)

to teraz pozostaje mi cierpliwie czekać aż akwarium zacznie żyć bo co jak ja ale,żona mówi że jak można się wpatrywać w baniak gdzie rybek nie widać..

...teraz to już tylko odrobina cierpliwości a wszystko będzie OK. Natomiast jeżeli chodzi o płochliwość pyszczaków to tutaj nie ma złotej recepty... Uważam ,że generalnie przyczyny są złożone...Fakt..trzeba minimalizować ryzyko stresu ..Ale jak w przypadku Twoich ryb też trzeba wykazać się cierpliwością..To takie uroki naszego hobby.

i mam pytanko mi się tak podoba ale czy rybką też???czy nie powinno być dość jasno??piasek mam biały.

...rybom to jest obojętne. Tak naprawdę oświetlenie w akwa to walor estetyczny dla oglądającego. Oczywiście gdybyś dał bardzo jasne ostre światło to i ryby by się tym stresowały... Mi osobiście bardziej podobają się ciemne klimaty. Ale oświetlenie zawsze możesz zmienić jak zobaczysz jak ryby w nim wyglądają. Pamiętaj też ,że ten sam piasek ale w innym oświetleniu też będzie inaczej wyglądał.

• Dziękuję 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.