Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj po 22 podmieniłem tak jak mi radzono 50% wody z dodatkiem Prime.

A o to wyniki dzisiejsze:

NO3-5

N02-0,1

PH- 7.6 odczyt z drugiego pola na dole wg.mnie kolor był bardziej niebieski niż na skali

GH- 16 kropli i kolor się zmienił.

NH4-0.05

KH- 14 kropli i kolor się zmienił.

Teraz proszę o porady czy zmieniać wkłady w biologu???

Opublikowano

Bajron... CZYTAJ! ;)

Jak już chciałeś zamówić ten grys to trzeba było poczekać aż przyjdzie i na nim wystartować biologię. Teraz musiałbyś poczekać aż biologia ustabilizuje się na tych wkładach, na których wystartowałeś (trochę to potrwa do takiej pełnej stabilizacji), a następnie podmieniać je na grys, ale nie wszystko na raz, tylko np. co dwa tygodnie po koszyku... Testy rób w świetle dziennym jak dasz radę bo sztuczne zakłamuje wyniki.
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Tak, wiem. Chodziło mi o wkłady... Oczywiście nie tyczy się to tylko wspomnianego przeze mnie grysu, ale każdych innych wkładów biologicznych na jakie byś chciał kiedyś coś zmienić.

Opublikowano

Bardzo przyzwoite wyniki jak na świeży baniak z rybami.

Badania jednak jak Andrzej podejrzewał:D

...widząc Bajrona temperament w akwarystyce to ja bym na spokojnie jeszcze raz sprawdził NO3:). Aż strach się go spytać jak On to mierzył.

Bajron jeśli miałeś NO3 =80 i wymieniłeś 50% wody nawet z NO3 =0 to po podmiance poziom w baniaku powinien być 80x50% =40 a ty masz 5 ???

Owszem Prime nieco neutralizuje wszystkie wyniki NH4 NO2 i NO3 ale nie o tyle.

Ale spokojnie nauczysz się tylko :

jeszcze raz spokojnie przeczytaj instrukcję robienia każdego z testów i pilnuj czasu do odczytu. szczególnie tych 15min przy NH4

1/ pomiary zawsze rób przy dziennym świetle nigdy przy sztucznym i patrz z góry jak w lornetkę przy odkręconych korkach we fiolkach

2/ pomiar NO3 odczytujesz z tych niższych wartości na skali po 10min i zakręć korek przechyl na bok fiolkę by ten muł z dna odsłonił kolor tła - odkręć korek i odczytaj.

Nic nie rób i nic nie zmieniaj w biologii.

Tak jak pisałem teraz poproś żonę by ci łapy z tyłu związała i czekaj.

Za tydzień powtórz pomiary.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Tak, wiem. Chodziło mi o wkłady... Oczywiście nie tyczy się to tylko wspomnianego przeze mnie grysu, ale każdych innych wkładów biologicznych na jakie byś chciał kiedyś coś zmienić.

A wypowiesz się na temat wyników??co ile dni robić testy by dostać pewność ze baniak już dojrzał??Póki co rybki częściej się pokazują z za skał;-)A co do wkładów to ilu użytkowników tego forum tyle opinii;-)

-- dołączony post:

Bardzo przyzwoite wyniki jak na świeży baniak z rybami.

Badania jednak jak Andrzej podejrzewał:D

Bajron jeśli miałeś NO3 =80 i wymieniłeś 50% wody nawet z NO3 =0 to po podmiance poziom w baniaku powinien być 80x50% =40 a ty masz 5 ???

Owszem Prime nieco neutralizuje wszystkie wyniki NH4 NO2 i NO3 ale nie o tyle.

Ale spokojnie nauczysz się tylko :

jeszcze raz spokojnie przeczytaj instrukcję robienia każdego z testów i pilnuj czasu do odczytu. szczególnie tych 15min przy NH4

1/ pomiary zawsze rób przy dziennym świetle nigdy przy sztucznym i patrz z góry jak w lornetkę przy odkręconych korkach we fiolkach

2/ pomiar NO3 odczytujesz z tych niższych wartości na skali po 10min i zakręć korek przechyl na bok fiolkę by ten muł z dna odsłonił kolor tła - odkręć korek i odczytaj.

Nic nie rób i nic nie zmieniaj w biologii.

Tak jak pisałem teraz poproś żonę by ci łapy z tyłu związała i czekaj.

Za tydzień powtórz pomiary.

wynik nh4 odczytałem po 20min

A bym zapomniał zainstalowałem oświetlenie z 3 modułów niebieski,czerwony i biały zimny jak wszystkie trzy są wł.to jest fajny klimat rybki muszą się do tego przyzwyczaić;-)karmić je już mogę??

Opublikowano

Do wyników odniósł się już Henryk ;) tak, co do wkładów, każdy ma inne preferencje, ale zasady ich podmieniania są takie same dla wszystkich. Masz zupełnie niestabilny baniak i trzymasz w nim ryby więc testy robiłbym co drugi dzień dopóki sytuacja się nie unormuje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.