Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium 160l (100x40x40)

Wyposażenie:

filtr wew. aquael 1000

grzałka 200w

napowietrzacz aquael

piasek kwarcowy, kamienie i korzenie oświetlenie narazie jest jedna świetlówka t8 18w

Obsada akwarium to 14 pyszczaków mbuna z pokolenia F2. Ryby mają około roku. Gatunki to yellow (5szt.), maingano (5szt.), mbamba bay (4szt.).

Powiem tak akwarium mam od 3 dni,stoi w dużym pokoju gdzie się sporo chodzi(akwarium kupiłem od kolegi gdzie u niego w pokoju prawie się nie chodziło) po lewej stronie akwarium jest okno i tv,w akwarium jest sporo kryjówek.Podłożę- skałki-i około 30L wody pochodzi z dojrzałego baniaka od kolegi niestety testów nie robiłem bo dopiero dziś je zakupiłem.W akwarium jest tylko mechanik jutro zostanie podłączony filtr zew. biolog.Pyszczaki wypływają tylko na karmienie a tak to prawie wcale ich nie widać.....W akwarium jest wł.napowietrzacz

post-13476-14695724900494_thumb.jpg

Opublikowano

O to niepotrzebnie kupiłeś testy:D , wystarczy poprosić o wskazówki kolegę michalttza.:rolleyes:

On jest specjalistą od wpuszczania ryb po 3 dniach od zalania baniaka a rybki będą stale wesołe.

Na poważnie.

zrób te pomiary bo jak masz testy to nie ma co zwlekać, podawaj wynik i markę testu.

Czy od samego początku ryby się chowały czy naszło je to teraz?

Opublikowano
O to niepotrzebnie kupiłeś testy:D , wystarczy poprosić o wskazówki kolegę michalttza.:rolleyes:

On jest specjalistą od wpuszczania ryb po 3 dniach od zalania baniaka a rybki będą stale wesołe.

Na poważnie.

zrób te pomiary bo jak masz testy to nie ma co zwlekać, podawaj wynik i markę testu.

Czy od samego początku ryby się chowały czy naszło je to teraz?

Dziś dopiero kupiłem jutro powinny być a testy firmy JBL,u kolegi jak byłem to rybki pływały po całym baniaku z tym że kolega miał zew.filtr biologa a ja póki co nie mam a u mnie od samego początku się ukrywają....wiem że nie powinienem ich wpuszczać ale miałem do wyboru wpuścić je ale pozwolić im odejść bo były przewożone w pojemniku...no i słońce daje na baniak...

Opublikowano

Wygląda że jeszcze nie tragedia ale ryby wpuściłeś do surowego baniaka.

Poczytaj temat kolegi kado

http://forum.klub-malawi.pl/wymuszony-start-kado-t25885.html

ciągle jeszcze walczy.

pytania

1/ czy w Nowym Tomyślu są sklepy akwarystyczne.?

2/ na jakie pomiary zamówiłeś testy JBLa

3/ czy masz jakieś bakterie nitryfikacyjne

4/ wypisz listę w punktach co masz z preparatów

Przestań całkowicie karmić ryby nawet na tydzień - nic im nie będzie z tego powodu.

Niestety nie mam jeszcze dla ciebie przesyłki ratującej życie ryb.

Opublikowano
Wygląda że jeszcze nie tragedia ale ryby wpuściłeś do surowego baniaka.

Poczytaj temat kolegi kado

http://forum.klub-malawi.pl/wymuszony-start-kado-t25885.html

ciągle jeszcze walczy.

pytania

1/ czy w Nowym Tomyślu są sklepy akwarystyczne.?

2/ na jakie pomiary zamówiłeś testy JBLa

3/ czy masz jakieś bakterie nitryfikacyjne

4/ wypisz listę w punktach co masz z preparatów

Przestań całkowicie karmić ryby nawet na tydzień - nic im nie będzie z tego powodu.

Niestety nie mam jeszcze dla ciebie przesyłki ratującej życie ryb.

1.tak sa sklepy

2. pH, NH3/4, NO2, NO3, kH i gH

3.dodałem 2 dni temu bakterie na start baniaka tak się nazywały.dziś dostane bakterie biodigest

4.wczoraj dałem preparat na te bakterie oraz na uzdatnienie wody mam jeszcze taki co uzuwa zmętnienie wody bactosan

Jakie preparaty mogą coś poprawić im to skoczę do sklepu i może uda się kupić.....dzis po 22 podłącze zew.filtr z tymi wkładami co są w tej aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=5747644566

Opublikowano

Jak są sklepy spróbuj kupić Seachem Prime albo Kordon AmQuel Plus.

Jak nie wymieniasz nazw produktów to mało wiem - jest na rynku tak wiele różnych że bez nazw nie wiem co dałeś a co masz w domu.

Testy ok -jak przyjdą zrób pomiary i podaj wyniki ale najpierw dokłądnie przeczytaj jak robić i ile czekać na wynik pomiaru. np dla NH3/4 czekasz 15 minut.

Bez pomiarów nic nie wiemy i czekamy.

Opublikowano
Jak są sklepy spróbuj kupić Seachem Prime albo Kordon AmQuel Plus.

Jak nie wymieniasz nazw produktów to mało wiem - jest na rynku tak wiele różnych że bez nazw nie wiem co dałeś a co masz w domu.

Testy ok -jak przyjdą zrób pomiary i podaj wyniki ale najpierw dokłądnie przeczytaj jak robić i ile czekać na wynik pomiaru. np dla NH3/4 czekasz 15 minut.

Bez pomiarów nic nie wiemy i czekamy.

środek do uzdatniania wody już dawno dałem był firmy tropical,to co mam kupować znowu uzdatniacz???a jest coś co zapobiegawczo moge im dać ??a ten bactisan na zmętnienie wody im podąc? pisze na nim ze poprawia też warunki dla ryb taka mam nadziję ze jak podłącze biologa to powinno sie im poprawić...

-- dołączony post:

Czy taki uzdatniacz sie nadaję??

JBL AQUADUR MALAWI/TANGANIKA uzdatnianie wody RO! (5251933291) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img04.allegroimg.pl/photos/400x300/52/51/93/32/5251933291@@AMEPARAM@@04@@AMEPARAM@@52/51/93/32@@AMEPARAM@@5251933291

Opublikowano

Napisałem w co powinieneś się zaopatrzyć bo jak będzie złe ( oby nie) to nie będzie czasu na czekanie aż przyjdzie.

Jak nie wiesz jak działają wodociągi to powinieneś stale do nowej jak i podmienianej wody dawać najpierw jeden z tych dwu które wymieniłem do wyboru - Prime albo AmQuel.

JBL Aquadur to nie uzdatniacz tylko mineralizacja wody RO - ty nie masz wody RO tylko kranówę więc nie dawaj - to samo z tym bactosanem.

Masz wpuszczone ryby do surowego baniaka i cała walka o ich życie dopiero przed tobą.

Nie straszę ale przygotowuję cię do tego co cię czeka.

1/ to pomiary wody testami

2/ zaopatrzyć się w te polecane a nie "jakiśtam" uzdatniacz

3/ nie karmić ryb

4/ nie wiem bo nie piszesz kto cię uszczęśliwił tymi rybami w 3 dniu od zalania baniaka.

Ale jak ten gościu to ten co ci dał te 30l starej wody którą zresztą nie potrzebnie dzwigałeś bo jest bezwartościowa a nawet szkodliwa to niech ci teraz zgarnie ze swojego dojrzałego akwarium 1cm piasku w róg wyjmie szklanką do woreczka a ty to wsyp z góry na wodę w miarę równo po całej powierzchni swojego dna.

Woda będzie mętna i brudna ale to jest to czego nie masz - doskonała biologia na którą czekają ryby ale i gąbki no i ten biolog którego jeszcze nie masz.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Napisałem w co powinieneś się zaopatrzyć bo jak będzie złe ( oby nie) to nie będzie czasu na czekanie aż przyjdzie.

Jak nie wiesz jak działają wodociągi to powinieneś stale do nowej jak i podmienianej wody dawać najpierw jeden z tych dwu które wymieniłem do wyboru - Prime albo AmQuel.

JBL Aquadur to nie uzdatniacz tylko mineralizacja wody RO - ty nie masz wody RO tylko kranówę więc nie dawaj - to samo z tym bactosanem.

Masz wpuszczone ryby do surowego baniaka i cała walka o ich życie dopiero przed tobą.

Nie straszę ale przygotowuję cię do tego co cię czeka.

1/ to pomiary wody testami

2/ zaopatrzyć się w te polecane a nie "jakiśtam" uzdatniacz

3/ nie karmić ryb

4/ nie wiem bo nie piszesz kto cię uszczęśliwił tymi rybami w 3 dniu od zalania baniaka.

Ale jak ten gościu to ten co ci dał te 30l starej wody którą zresztą nie potrzebnie dzwigałeś bo jest bezwartościowa a nawet szkodliwa to niech ci teraz zgarnie ze swojego dojrzałego akwarium 1cm piasku w róg wyjmie szklanką do woreczka a ty to wsyp z góry na wodę w miarę równo po całej powierzchni swojego dna.

Woda będzie mętna i brudna ale to jest to czego nie masz - doskonała biologia na którą czekają ryby ale i gąbki no i ten biolog którego jeszcze nie masz.

kupiłem to Seachem Prime jutro powinno być a i ja od niego w tym baniaku dostałem piasek skałki które byly gdy jego biolog byl podłączony.

Opublikowano

Heniu, kolega stąd jest :

Ja miałem około 60L starej wody dojrzałej z tamtego baniaka od kolegi,a dodam że było tez podłoże z poprzedniego zalewania u kolegi więc myślę ze bakterie były;)

to może rzeczywiście nie było aż tak surowo, ale nie wiem po co się było tak spieszyć z wpuszczaniem ryb, pomijając, że obsadę masz kiepską jeśli chodzi o ilość ryb i rozmiar baniaka...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.