Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie, jakie rybki dołożyć do istniejącej już obsady:

-Labidochromis Yellow

-Labidochromis Mbamba Bay

- Rdzawy

-Pseudotropheus Saulosi

Łącznie pływa w akwarium około 20 rybek, z tym że, saulosi i yellow mają pełną obsade 1+4. Mbamba bay to 1 samiec plus kilka jego potomków. Rdzawy jest jeden. Taka obsada jest efektem wiosenego pogromu jaki urządziłem moim podopiecznym. Napewno muszę dokupić Mbamba i rdzawych. Wszytkie rybki maja maksymalnie około roku czasu.

Moja prośba jest taka czy można dołożyć jeden gatunek Allunocara, i uzupełnić obsadę, czy zrezygnować z allunocarów, dołożyć jeszcze jeden jakiś gatunek i oczywiście uzupełnić istniejący.

Rybki planuje dokupić z Tan-Mal'u, Fish Magic lub Malawian, w zależności kto będzie miał wszytko co mnie interesuje( ekonomiczne względy transportu )

Jakieś rady ??

Pozdrawiam

Opublikowano
- Rdzawy

No wiesz... Ten to już nie ma łacińskiej nazwy? :P co do Aulonocar dałbym sobie spokój, to stricte mięsożerna ryba, szkoda by było żeby się marnowała z Twoimi wszystkożercami i elastycznym Yellowem. Masz bardzo fajną obsadę i ja bym na Twoim miejscu po prostu dokupił osobniki do haremów i nie szukał dodatkowego gatunku bo na ten litraż jest akurat... ;)

Opublikowano
No wiesz... Ten to już nie ma łacińskiej nazwy?

Taki błąd!! to był ostatni raz:p

-iodotropheus sprengende

Nie no jeden gatunek (Haremik )chciałbym dołożyć. Może faktycznie allunocary to chybiony pomysł. Rozważam jeszcze:

-Labeotropheus trewavasae zimbawe rock

-Cynotilapia Afra Cobe

-Metriaclima Msobo Magunga

-Labidochromis Hongi Super Red

Jeden z tych gatunków plus zapełnienie starych gatunków, w sumie ciężki wybór bo każda ładna.

Opublikowano

Masz dużo żółtego w obsadzie, a trochę mało niebieskiego. Może zastanów się nad Pseudotropheus cyaneorhabdos maingano, lub Cynotilapia hara Gallireya Reef, lub np. Metriaclima lombardoi. Wszystko oczywiście pod warunkiem, że masz 500l, a nie 400, jak w sygnaturze. Przy 400l. zostawiłbym tak jak jest.

Opublikowano
Taki błąd!! to był ostatni raz:p

-iodotropheus sprengende

.... Może faktycznie allunocary to chybiony pomysł. ...

To ja się jeszcze raz czepnę, ale zupełnie bez złośliwości ;) SprengeRAE i Aulonocara ;):P

Z tego co podałeś na pewno odpada Hongi i Labeotropheus ze względu na dietę.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Wracając do tematu, dzień po ostatnim wpisie w temacie, urodziła mi się�*córka, i tak jakoś temat chwilowo umarł, a teraz chce zamówić nowych podopiecznych.

Do drużyny:

10 yellow

5 mbamba bay

4 saulosi

1 rdzawy

Łącznie 20 rybek w baniaku o rozmiarach 160x55x60

Chce dokupić, w celu uzupełnienia aktualnej obsady :

3 mbamba bay

5 rdzawych

2 saulosi

Oraz chciał bym najlepiej dwa nowe gatunki po 5 sztuk, wtedy w akwa było by 40 rybek w 6 gatunkach, choć nie wiem czy to nie za dużo??

- afra coube

i cos jeszcze ??

Mam takie pytanie czy ta obsada, która jest przedstawiona w linku do YT to jest aktualna? Bo nie widzę tam Saulosi.

Opublikowano

Dziś wybieram się po ryby do Malawi Śląsk, palnuję dokupić obsadę do już pływającej, czyli :

- labidochromis caeruleus yellow * łącznie będzie 10 sztuk w baniaku

- labidochromis mamba bay *10 sztuk

- iodotropheus sprengende *8

- pseudotropheus saulosi *8

Zamierzam też dokupić dwa nowe gatunki, jednak nie umiem się

Opublikowano

Znaczy jak dla mnie to tak... Wcześniej jakoś przeoczyłem, że masz Saulosi z Yellow, trochę mi to nie pasuje, tak więc jeśli Yellow to nie Saulosi (trochę ze względu na konflikt diety, a bardziej kolorystycznie - za dużo żółtego). Tym bardziej nie Tropheopsy (tu już zupełnie dietetycznie). No i na końcu jeśli jednak Saulosi albo Tropheopsy (zakładając brak Yellow) to w żadnym wypadku mięsożerna Non-Mbuna. Chyba kolego musisz troszkę poczytać o preferencjach żywieniowych ryb i nie tylko ;)