Skocz do zawartości

Kubel jako mechanik zamiast Aquael turbo 2000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Strasznie drazni mnie ten filtr. Chodzi oo to, że szpeci mi akwarium. Może i obieg jest mocny aż za nadto - fajnie ale przy okazji wymiata mi piasek z drugiego końca akwarium. Choć i tak kombinowałem na wiele sposobów. Moge zdławic go ale to mija sie z celem bo nadal bedzie mi szpecił baniak.

Chetnie wymienił bym go na taki sam kubelek co mam lub inny powiedzmy o wydajności 800-1400l/h który to wypelniony by był tylko gąbkami i watą akwarystyczną. Typowy mechaniczny.

Po za tym ta turbinka jest dość prądożerna.

A podejrzewam że i ryby bedą mi plywac miejscu - pod prąd :) W jeziorze nie maja na 100% takiego hardkoru co nie ?

Co sądzicie na ten temat?

Opublikowano

Kubełek jako mechanik słaby temat ponieważ ciągle go będziesz otwierał przez co szybko będzie się zużywała uszczelka klamry itd. Warto się zastanowić i wiele razy to powtarzałem na forum (ale dalej do akwarium jest polecana turbo-gąbka szpecąca strasznie akwarium, a dwa te super czyszczenia gąbki ;-) ) na prostym do bólu narurowcem. Dwa korpusy i do tego tania chińska pompa którą w granicach 200-250zeta się dostanie na allegro. Żaden kubełek czy turbo gąbka tak nie wyczyści. A w akwarium jedna rurka plus wylot może robić za niezgorsza cyrkulator.

Opublikowano

Żeby pozbyć się widoku gąbki zbudowałam coś na kształt filtra kasetowego. Z przodu zasys , komora grzałki, dalej gąbka w pionie, komora pompy. W komorze pompy zasys kubełka i pompa/pompy potrzebne na dany litraż. Poza brakiem widoku sprzętu ( wszystko w czarnym pudełku niewiele odcinającym się od tła -kwestia oświetlenia), idealnie czysta woda w kubełku i stały przepływ przez dużą gąbkę. Można też dobrać energooszczędne pompy.

• Dziękuję 1
Opublikowano

A ja mam właśnie takie rozwiązanie o jakim piszesz i nie narzekam. Jasne, może narurowiec czyściłby lepiej bo jednak przy podmiance mam jedno takie miejsce, gdzie muszę odmulaczem potraktować, ale woda mi się wyklarowała bardzo fajnie, i wcale nie trzeba tak ciągle otwierać, jak to pisze stan. Mam dwa JBLe e1501 do 300 litrowego zbiornika, w jednym mam grys koralowy i TMBT, a drugi jest cały wypełniony pociętą w kostki 2x2x2cm gąbką. Wszystko gra, parametry w normie a kubły otwieram żeby wyczyścić, co mniej więcej 3 miesiące, zarówno mechanik, jak i biolog...

Opublikowano
a kubły otwieram żeby wyczyścić, co mniej więcej 3 miesiące, zarówno mechanik, jak i biolog...
Tylko ten twój "mechanik" działa przy takim czyszczeniu jak biolog bo prócz porządków generuje również NO3 :). Czy chcesz czy nie, na gąbkach kolonizują się bakterie i nie wiem czy nie w większej ilości niż na grysie, wszak powierzchnia gąbek jest zdecydowanie większa.
  • Dziękuję 1