Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem dzisiaj C.Hara największa ok. 2.5cm. Wpuściłem je do baniaka z narybkiem metraclimy i ta największa zjadła mi 1 cm metraclime. Pływała z nią z godzinę w pysku i tylko wystawał ogon. Bałem się, że jej utkwiła w przełyku, ale w koncu ją wciągnęła . Teraz ciągle poluje na narybek metraclimy tak , jakby jej posmakowało. Miał ktoś taki przypadek ?

Opublikowano

ale aż tak :cry: nie zależało mi na tej metraclimie , ale bałem się , że Hara ucierpi , bo jest największy i najładniejszy i pomimo , że takie maleństwo ma już dwie atrapy jajowe i atrape na płetwie grzbietowej , więc zapowiada się na pięknego samca .... na szczęscie potrzepał łbem , jakieś tam resztki wypadły(chyba flaki) i udało mu się połknąć ... teraz boję się , że załapie jakiś bloat , bo ma brzuch jak samica przed tarłem :]

Opublikowano

No własnie żałowałem , że nie mam w domu nic takiego, czym można by zrobic fotkę ... ale jak się nadarzy inna okazja to spróbuję komórką ..... w kazdym razie mam świadka , który to widział , więc nie ściemniam :) Normalnie wszamał rybę połowę mniejsza niż on :]

Opublikowano

U mnie tak brutalnie nie było ale młody samiec Hary ( 4 cm) był strasznie zaczepny. Zdarzało się, że ugryzł od tyłu Msobo lub Hongi które mały jakieś 10 cm i po ugryzieniu pikował odrazu w kamienie , a po kilku tygodniach zdominował samca Hongi i gania go po akwarium.

Opublikowano

A moje są "spokojne" ;) samiec alfa zaczyna co prawda ostatnio przeganiać samca beta, ale jeśli chodzi o pozostałe gatunki to nie wchodzą sobie w drogę, Hara ma swój kąt i go pilnuje bez przesadnej zajadłości. To tylko potwierdza, że ryby jak ludzie - nigdy nie wiadomo co się trafi, można doradzać, że ten, czy tamten to agresor, albo nie, a tak naprawdę wszystko zależy od danego osobnika...

• Dziękuję 1
Opublikowano

Clue całej sprawy...

Z obsadami... Kiedyś miałem w pracy cyaneorhabdos, który zabił kilka innych cyaneorhabdos red redy przerzucilem do innego akwarium a tam zabił kilka moori sporych, a na koniec zamęczył samca champso 20cm...trafi się i Rambo w rybach, ale czy opiszemy go tak przez ten pryzmat... Oczywiście, że nie...

Opublikowano

Największą niespodzianką jaka mnie spotkają w życiu malawistycznym to widok 2 ledwie żywych venustus z objedzonymi ogonami przez ... Aulonocara sp. Calico. Co ciekawe ryby miały po około 20 cm ... wszystkie. Pyszczaki są w dużej mierze rybami zindywidualizowanymi. Tak jest gdy chce się pielęgnować ryby inteligentne. Nie zmienia to faktu, że ich obserwacja ma sens i można wychwycić przyczyny , schematy i powtarzalne zachowania. To, że nieraz one się nie potwierdzą to raczej do przewidzenia ale wszak wyjątek potwierdzaj regułę.