Skocz do zawartości

[180l] Bykstera

Bykster

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Po długim boju z parametrami wody w końcu mogę Wam przedstawić moje pierwsze akwarium.

Akwarium Juwel RIO 180

- wymiary i litraż: 101x41x50 - tj. około 180l

Filtracja:

- wewnętrznych Juwel Bioflow 3.0 z wymienioną pompą na 1000l/h, z firmowym wypełnieniem gąbkowym, bez ceramiki.

- Zewnętrzny Eheim 2424 z wypełnieniem firmowym - 1,5l Eheim substrat, 1,5l drobnej gąbki.

Oświetlenie:

- Juwel T5 - 2x45W + odbłyśniki asymetryczne Juwel.

Czas świecenia: 8-13 - przerwa - 14-19

Ogrzewanie:

- Juwel 200W (w filtrze wewnętrznym)

Podłoże:

- żwirek kwarcowy 0,2 - 0,5mm, żwirek kwarcowy 3mm pod roślinami + JBL KUGELN

Flora:

- Vallisneria neotropicalis,

- Anubias barteri

- Cryptocoryne willisii

Fauna:

11x Labidochromis caerules "Yellow" (do redukcji 1x4)

11x Melanochromis cyaneorhabdos "Maingano" (do redukcji 1+4)

4x Mieczyk - do oddania (rybki startowe)

XZH4frq.jpg

yly7LCq.jpg

60XFiAS.jpg

eO6HtGE.jpg

NKkF52V.jpg

XNRbPJ5.jpg

Dzs09zP.jpg

Wybaczcie słabą jakość zdjęć ale obiektyw nie daje rady. A może to fotograf słaby :confused:

Witam!

Moje doświadczenie z "malawi" to właściwie kilka miesięcy, ale pierwsze co się rzuca w oczy to tło. Jak dla mnie czarne powinno wyglądać lepiej, ale to Tobie ma się podobać. Dobrze umocowałeś rośliny? Jeżeli nie to maingano po podrośnięciu zrobią z nimi szybko porządek ( jak i z całym żwirem) :). Nie jestem pewny, ale nie wiem jak z dietą Labidochromis caerules "Yellow" i maingano. Może ktoś inny się wypowie w tej kwestii.

Niech dojrzewa zbiornik i się dobrze rozwija :)

Ogólnie na forum panuje styl "ciemnego klimatu", czarne tło, gruzowisko i ledwo świecący led na środek akwarium. Ja lubię jaśniejsze barwy, rośliny i dużo światła. Kwestia gustu ;)

Co do Maingano. Już zauważyłem że są o wiele aktywniejsze od Yellow'ek. Kopią w piachu na większą skalę, próbują przenosić 3mm żwir, choć jeszcze nie mieści się im do ust. Niedługo zabezpieczę rośliny mniejszymi kamieniami aby uniknąć wyrwania wszystkiego. Służą jako kosiarki glonów - w dwa dni ogoliły mi z glonów porządnie zarośnięte Cryptocoryne. Przypuszczam że również i do niej się dobiorą ;). Każdy glon, który wyrośnie na taką długość aby go odgryźć - znika ;). Yellow'ki bardziej interesują ślimaki niż glony, potrafią dobre kilka minut obserwować czy czasem nie wyjdzie i lekko go skubać ;) - wiadomo mięsożercy.

Dodatkowo planuję kilka nowych kryjówek, ewidentnie je uwielbiają.