Skocz do zawartości

Zmiana z zielonych na brązowe glony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy Malawiści,

jestem początkujący a mój 200 l baniak działa od nie całych 6 m-cy. Od tygodnia, no może troszkę dłużej, moje zielone glony na kamieniach zamieniły się w brązowe. Pojawiły się również brązowe coś na sprzęcie wewnątrz akwarium i szybach. Ponadto także na pisku widać brązowe obszary.

Czy taka to już uroda? Czy to okrzemki, o których sporo na naszym forum? Czy może coś innego i wymaga baczniejszej uwagi?

Proszę o wskazówki. Z góry dziękuję.

Opublikowano

Tak mogą to być okrzemki. Na pewno w kranówie masz tego pełno (SiO2) jak każdy z reguły , a z każdą podmianką dajesz tego do akwarium. Dużo krzemianów w wodzie dużo pożywki dla okrzemków. A niestety zielone glony ciężko utrzymać długo sam się przekonałem o tym i ustępują one okrzemkom w kolejności. Miałem zielone ale kilka miechów zaś zanikły została część tego co miałem , a teraz znowu wracają z tym że ja robię podmianki raz na miecha. Polecam mój temat zobacz jakie ja miałem zielone glony. Tam jest wszystko opisane. http://forum.klub-malawi.pl/malawi-sinic-okrzemek-malawi-zielono-t25453p17.html

[300] Malawi

Opublikowano

Jeśli ten glon pojawił się po zielonych i ma taką ciemną barwę to mogą to być krasnorosty, ale rzeczywiście byłoby łatwiej przy konkretniejszym opisie i jakiejś fotce ;)