Skocz do zawartości

co to za glon?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No chłopaki lipa to jednak sinice.Wczoraj wypieprzyłem kożuch 20 na 20 cm , strasznie to cuchneło.Ryby czasem to jadły ,widać były bardzo głodne.Zamówiłem Microbe Lift Phosphate Remove prawie 2 litry (mam nadzieję że termin przydatności jest bardzo długi i starczy mi na długi czas taka ilość)a także testy jbl na PO 4 i Sio2.Dostawa w piątek.Jak to dozować?

Opublikowano

Oświetlenie mam 4 t5 po 80W ale używam tylko jednej belki 2 po 80W,świeciłem 0d 8 raano do 21:30.Świetlówki mam OPTINATURAL.Nie karmię mrożonkami,ale o pokarmach to może założe kolejny wątek w odpowiednim dziale.Karmię około minuty i nic praktycznie nie spada na podłoże.Ryby zawsze są głodne,nic na dnie nie zalega.Zobaczymy jakie będą wyniki testów .MOże tego microbe lift kupiłem za dużo :)ale najtaniej w takiej dużej butli wychodziło 85 euro sklep wysyłkowy z Niemiec.Oby mi się to teraz przydało:)Chyba sie pośpieszyłem z zakupem,no ale mleko się wylało.

Opublikowano
Oświetlenie mam 4 t5 po 80W ale używam tylko jednej belki 2 po 80W,świeciłem 0d 8 raano do 21:30.Świetlówki mam OPTINATURAL.Nie karmię mrożonkami,ale o pokarmach to może założe kolejny wątek w odpowiednim dziale.Karmię około minuty i nic praktycznie nie spada na podłoże.Ryby zawsze są głodne,nic na dnie nie zalega.

Ja bym przyciemnił akwa owijając świetlówki folią aluminiową, uzyskasz efekt półmroku, będzie ciekawie, a i takich problemów na przyszłość na pewno mniej. Nie pytałem o karmę jaką karmisz, tylko o mrożonki nie bez powodu ;) karmisz prawidłowo więc nie ma sensu zakładać wątków, po prostu mrożonki trzeba podawać umiejętnie, jak się tego nie robi to może być taki problem jak u Ciebie, czyli sinice. Sam tak miałem na początku, baniak był pewnie jeszcze niestabilny, dawałem troszkę za często mrożonkę, w dodatku w zły sposób i za długo świeciłem. Jak zaczęły się u mnie sinice, skróciłem czas świecenia, przysłoniłem świetlówki tak jak Ci napisałem i odstawiłem mrożonki. Usuwałem mechanicznie dywan z sinic ze 3-4 razy podczas podmian i po miesiącu same odpuściły jak się wszystko ustabilizowało...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Siema czekałem na testy dość długo ale w końcu się doczekałem.Wszystkie testy jbl .Test PO4 poza skalą i SIO2 też,w pierwszym dniu wlałem po 7ml na kazde 200 l wody Microbe Lift Phosphate Remove a następnie po 2 dniach powtórzyłem dawkę i teraz mam po4 niby test wskazuje 0 a test SIO2 dalej poza skalą ,.?Mam dodawać tego atramentu jeszcze żeby zbić SIO2 ?bo okrzemków mam dośc sporo .

Opublikowano

Usunąć ile się da,podmienić wodę,koc na akwa trzy doby(min)+brak oświetlenia(tylko podczas karmienia zapalaj),a potem kolejna podmiana.To tak doraźnie ;) bo trzeba wyczaić przyczynę :P tak jak pisano no3 i po4 z tym,że u mnie spoko jbl+zoolek dają radę :P stosunek 10:1 jest najlepszy.

Opublikowano

podmianki robiłem co tydzień z tym że nie było mnie w domu 2 tyg.i po poworcie 3 dni temu zrobiłem podmiankę 30% wody i wywaliłem wtedy wiekszośc sinic ,przed podmianką no2 było 0,025 a no3 pomiędzy 30 /50 w niedziele planuje podmienić kolejne 20 % wody.

Ryby dobrze się czują Maisony dogoniły rozmiarowo już samiczki Demasonów.JeZeli po4 jest zero to po jakim czasie sinice na tle powinny obumierać?