Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mój zbiorniczek jest dopiero w przygotowaniu ale mimo to postanowiłem się dzisiaj z szanownym gronem klubowiczów przywitać.

Mam na imię Michał lat 32 mieszkam w Bytomiu. Moje szkiełko 240l (120x50x40) wystartowało właśnie dzisiaj według szablonu z WA. Chęć posiadania akwarium siedziała mi w głowie od dawna ale do tej pory zawsze były jakieś problemy. Na szczęście problemy skończyły się w dniu w którym moja córeczka zapragnęła mieć w domu rybki. Oczywiście pierwsze plany z żoną zakładały pojawienie się małego ok 70l zbiorniczka ale w miarę klarowania się zachcianki mojej córeczki do konkretnych ryb okazało się że takie szkiełko będzie za małe. Matyldzie najbardziej podobają się pielęgnice z Malawi. Dzięki temu przekonanie żony że jedynie słuszne akwarium to 240l było już formalnością. Dłuższy czas przeglądałem zasoby internetu zanim znalazłem to forum a na nim większość odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Następnie dość okazyjnie nabyłem akwarium z pokrywą Wromak i dwoma świetlówkami (Narva colourlux plus i Glopower-glo), szafką z profili stalowych, fliltrem hw-302, filtrem Aquel Aqua fan 1 (który obecnie pracuje jako mechanik do czasu kupienia cirkulatora 2000) i jeszcze kilku pierdołek za 400zł. Do tego dodałem grzałkę Aquel comfort zone gold 200, worek piasku Kreisel 099 i kilkadziesiąt kilo wapienia z Jury krakowsko-częstochowskiej. I tak oto czekam sobie teraz aż mi zbiorniczek ładnie dojrzeje. Dziękuję za uwagę jeżeli ktoś postanowił to wszystko przeczytać. Zdjęcia dodam jak woda przestanie być mętna.

Opublikowano

Zmetnienie nieco zeszlo ale tła jeszcze nie widać. A co do aranżacji to myślę że będę musiał dołożyć jeszcze kilka kamieni na tą stertę po lewej.

post-16442-14695724535723_thumb.jpg

Opublikowano

Zmętnienie schodzi i tło Juwela pokazuje się w pełnej krasie. Ja nie chciałem mieć ciemnego akwarium. Na szczęście biotop Malawi nie jest jednostajny.

post-16442-14695724539793_thumb.jpg

Opublikowano

Piachu jest jeden worek a pod nim 2cm styropianu ale miedzy styropianem a szklem jest 1 cm wolnego miejsca w ktore wsypalem piasek zeby zamaskowac styropian.

Opublikowano

Zapowiada się całkiem ładne szkiełko.

Nie chciałbym Cię straszyć ale 240-tka wromaka nie ma za dobrych opinii.

Problemem są za krótkie wzmocnienia, więc warto je sprawdzić zanim zdarzy się coś złego.

Na forum jest kilka tematów o pękających 240-kach