Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam problem z dobraniem obsady a moze inaczej mam już obsadę ale ryby dziwnie się zachowują, yellow zagania wszystkie ryby w kąt akwarium i niewiem czemu tak się dzieje w załączniku dodam zdjęcia ryb które mam to mój początek przygody wiec dopiero się uczę :)

post-16487-14695724532405_thumb.jpg

post-16487-14695724532608_thumb.jpg

post-16487-14695724532808_thumb.jpg

Opublikowano

Według mnie to jest po prostu ustalanie hierarchii, Jak chcesz ograniczyć zapędy Yellowa to możesz dodać trochę skałek w celu zwiększenia ilości kryjówek dla innych ryb. A obsada tak sobie skomponowana ;) Yellow nie pasuje żywieniowo do Hongi. Yellow jest bardziej mięsożercą (żywi się skorupiakami) a Hongi jest roślinożercą (żywi się glonami porastającymi skały)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Yellow nie pasuje żywieniowo do Hongi. Yellow jest bardziej mięsożercą (żywi się skorupiakami) a Hongi jest roślinożercą (żywi się glonami porastającymi skały)

Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że rafal1986 ma hongi. Na pierwszym zdjęciu widzę saulosi, na drugim yellowa, ale na trzecim widzę młodego, wybarwiającego się Lethrinopsa sp. yellow collar Masimbwe. Pewnie się mylę, ale nie widzę alternatywy. Może ktoś ją znajdzie.

Yellow na razie rządzi , ale gdy dojrzeje saulosi, relacje się zmienią. Jeśli to jest Lethrinops, to ma przesrane tak z jednej, jak i z drugiej strony. To jest bardzo spokojna i bojaźliwa ryba i wymaga specjalnego dobrania współlokatorów.

Opublikowano
Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że rafal1986 ma hongi. Na pierwszym zdjęciu widzę saulosi, na drugim yellowa, ale na trzecim widzę młodego, wybarwiającego się Lethrinopsa sp. yellow collar Masimbwe. Pewnie się mylę, ale nie widzę alternatywy. Może ktoś ją znajdzie.

Yellow na razie rządzi , ale gdy dojrzeje saulosi, relacje się zmienią. Jeśli to jest Lethrinops, to ma przesrane tak z jednej, jak i z drugiej strony. To jest bardzo spokojna i bojaźliwa ryba i wymaga specjalnego dobrania współlokatorów.

to jest L. hongi (chyba) tylko jakaś odmiana barwna, wyhodowali tego od groma :) ... Lethrinops sp. yellow , ma inny pyszczek i nie ma żółtej płetwy grzbietowej

Opublikowano

Na pyszczek nie ma co patrzeć, bo to młodziak, chyba że masz na myśli kolor pyszczka. Właśnie brakuje mi tu niebieskiego koloru pyszczka. Na hongi, nawet plastika, mi to nie wygląda. Przydałoby się lepsze zdjęcie.

Opublikowano

Witam dziękuję za odpowiedzi ale obsada juz zmieniona i mam parę pytań dlaczego woda jest tak jak by ktoś mąki nasypał i szyby zachodzą takim białym nalotem Parametry wody to ph 8 ,no2=0,no3=40. Widać ze robi się okrzemka w załączniku zdjęcia rybek jest 20 akwarium to 260l aquaelglosy.Następne pytanie to czy ta obsada jest dobra bo z tego co mi dali w aquapecie to powiedzieli ze bedzie to mix malawi ogólnie jest spokojnie red red dominuje :grin: Powiedzieli ze mogę wszystkim karmić ale wiem ze tak chyba nie jest co o tym sadzicie

Piasek jest z castoramy a kamienie to serpentynit.

post-16487-14695725999465_thumb.jpg

post-16487-14695726000107_thumb.jpg

post-16487-14695726000852_thumb.jpg

post-16487-14695726001497_thumb.jpg