Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kupiłem ostatnio baniaczek 240l i postanowiłem założyć pyszczaki.

Kupiłem już akcesoria, natomiast dylemat mam z obsadą.

Wymyśliłem sobie taką obsadę:

Pseudotropheus Socolofi 1+3

Metriaclima msobo magunga 1+3

Chciałbym dorzucić jeszcze 3 gatunek natomiast nie wiem wiem co może pasować.

Pomożecie? :D

Opublikowano

Pomożecie? :D

Oczywiście, już pomagamy zacznij od lektury FAQ i Szablonu startu biologii.

Pomożemy w obsadzie ale za miesiąc jak uruchomisz te wyposażenie akwarium i wykonasz start biologii więc zgłoś się tak za miesiąc z tym dylematem.

Opublikowano

P. socolofi to roślinożerca, a M. msobo Magunga wszystkożerca.

Decydując się na trzeci gatunek w akwarium powinieneś zatem szukać ryb, które będą miały zbliżone preferencje żywieniowe (odpuść sobie gatunki typowo planktonożerne takie jak C. zebroides, czy też L. caeruleus).

Opublikowano

Jako że z pyszczkami mama doświadczenie od 5 miesięcy nie za wiele ale już coś i sam posiadam Sacolofi oraz Acei i Yellow i powiem ci że wszystko jest super pysie się dogadują . I do tego co ty posiadasz jak trzeci gatunek polecam ci yellow ładnie będzie w akwa kolorowo. A yellow to bardzo spokojny gatunek niewdający się w konflikty z innymi gatunkami .

Opublikowano
Jako że z pyszczkami mama doświadczenie od 5 miesięcy nie za wiele ale już coś i sam posiadam Sacolofi oraz Acei i Yellow i powiem ci że wszystko jest super pysie się dogadują . I do tego co ty posiadasz jak trzeci gatunek polecam ci yellow ładnie będzie w akwa kolorowo. A yellow to bardzo spokojny gatunek niewdający się w konflikty z innymi gatunkami .

Bez urazy, ale jeśli posiadasz akwarium 222 litrowe (tak jak to podałeś w profilu) i masz obsadę jak powyżej to niewiele wiesz o rybach z biotopu Malawi. Dlatego zamiast udzielać w przyszłości porad w sprawie obsady poczytaj wcześniej forum, bo niestety takimi poradami jak ta, wprowadzasz nowicjuszy w błąd.

Opublikowano

Pyszczak acei to ryba o słabym terytorialiźmie, nadającą się jako uzupełnienie do większości obsad mbuna

-- dołączony post:

ok chyba wiem o co się rozchodzi o rozmiary rybki jak i mojego akwarium może i za małe ale no cóż zrobić posiadam je już i są ładne zrobię wszystko żeby się nie męczyły mam ich aż 4 szt .

Opublikowano
P. socolofi to roślinożerca, a M. msobo Magunga wszystkożerca.

ja myślę, że są dość zbliżone żywieniowo i spokojnie można je razem trzymać... oba gatunki jedzą glony z domieszką "mięska"

• Dziękuję 1