Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dla początkującego trzy gatunki bardziej rozłożą agresje to po pierwsze ,

...to tylko chyba Stasiu pozornie. Jak wspomniałem wcześniej w 240 też miałem 3 gatunki i siłą rzeczy były to małe haremy. Stąd ( tak uważam ) była wysoka agresja wewnątrz gatunku ( chodzi mi o Saulosi) szczególnie w trakcie tarła. Teraz na 2 samce mam 8 samic i jest ok. Zgadzam się z Tobą ,że jak będzie miała trzy gatunki będzie mogła więcej od razu poznawać. Każdy z nas subiektywnie doradza i każdy ma rację:)

Opublikowano

Dzięki Wam bardzo za zainteresowanie i pomoc.

Kurka, to mam myślenice teraz:D

Iodotropheus sprengerae,Pseudotropheus saulosi - te dwa to pewniaki ale baaaaardzo chciałabym mieć trzeci gatunek. W razie problemów i tak będę tu szukać ratunku;)

Cynotilapia hara Gallireya Reef albo Cynotilapia afra red top Likoma - problem w tym, że oba piękne...poczytać o nich muszę jeszcze.

Opublikowano

Pewnie zaraz mnie tu koledzy zakrzyczą, ale co tam, zaryzykuję ;-) Jeśli jeszcze nie wybrałaś 3 gatunku i się nadal wahasz, to ja bym spróbował na Twoim miejscu z Metriaclima callainos - piękna ryba o niebieskiej opalizującej barwie, z ładnymi samicami, która najprawdopodobniej będzie rządzić w Twoim zbiorniku, jeśli się na nią zdecydujesz.

Pomimo sporych rozmiarów myślę, że da radę w takim litrażu jak Twój (swego czasu w mojej 300-tce (120x50x50) dostojnie się prezentowała i naprawdę przykuwała wzrok ;-)

Zamieszczam fotkę mojego ulubieńca z poprzedniego zbiornika:

0a2a95672e01e1c60a2a95672e01e1c60a2a95672e01e1c6.jpg

0a2a95672e01e1c6

• Dziękuję 2
Opublikowano

Nie narzekaj, wybór obsady to jeden z najfajniejszych momentów. Decydując zwróć uwagę również na samice, wszak będzie ich kilka, więc też muszą Ci się podobać.

Metriaclima będzie moim zdaniem za duża do tego akwarium. Niektórzy i tak uznają, że trzeci gatunek w takim akwarium, to o jeden za dużo, więc jeśli już ma być, to niech będzie coś niedużego i coś co nie zdominuje reszty obsady.

Opublikowano

Swojego czasu była dyskusja na tym forum czy callainos się nadaje do 240 i co niektórzy ze starych wyjadaczy polecili ją do takiego litrażu. Zresztą jest też w proponowanych obsadach.

Opublikowano
Swojego czasu była dyskusja na tym forum czy callainos się nadaje do 240 i co niektórzy ze starych wyjadaczy polecili ją do takiego litrażu. Zresztą jest też w proponowanych obsadach.

Gdyby ktoś się bardzo uparł to nawet można byłoby się pokusić na M. estherae jeśli komuś oczywiście nie przeszkadza, że taki "kotlet" pływa w relatywnie niewielkim szkiełku - to już wyłącznie kwestia poczucia estetyki. Oczywiście wtedy na pewno nie 3 gatunkowo.

Kasia - jeśli już się zdecydujesz na jakąś obsadę, a będziesz miała wątpliwości czy obsada, którą planujesz będzie odpowiednia do Twojego zbiornika pod względem ilości / wielkości ryb to możesz się uśmiechnąć do Prezesa KM (harisimi), który posiada "magiczny kalkulator", za pomocą którego przeliczy Ci ile ryb danego gatunku oraz ile gatunków będzie mogło pływać docelowo w 240 litrach.

• Dziękuję 1
Opublikowano

U mnie decyzja, co do obsady następująca:

- Iodotropheus sprengerae

- Pseudotropheus saulosi

- Cynotilapia hara Gallireya Reef.

Likoma super jest ale mięsożerca i czuję respekt przed nim;)

Dziękuję za pomoc:)

Opublikowano

Zdecydowałaś się na fajną obsadę. Jeśli będziesz zarybiała zbiornik młodzieżą (3-4 cm osobniki) to powinnaś zakupić po 8-10 rybek każdego gatunku, żeby móc później dobrać układy haremowe.

Gdy wystartujesz ze zbiornikiem z obsadą to czasami nas odwiedzaj, a najlepiej załóż wątek w dziale "Przedstaw się" z fotką i opisem akwarium ;-)

• Dziękuję 1
Opublikowano
Likoma super jest ale mięsożerca i czuję respekt przed nim

Dosyć spokojna ryba , a jej mięsożerność nie ma nic wspólnego z tym że jest groźna. Raczej bym napisał nie mięsożerna , a planktonożerna. Gdzie okazało się że terytorialne samce więcej jedzą peryfitonu niż planktonu ;-)

Ważne żeby tej rybie zapewnić grotę, gdzie spokojnie obejmie rewir i odpłaci za to super kolorami.

oczywiście hara ma ładniejsze samice od likomy i to był dobry wybór z twojej strony.

Obsada fajna i będzie cieszyć twoje oko ;-)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witam serdecznie posiadam nie typowe akwarium 222l dł110cm. wys 45cm. szer.45cm.

Mama już rybki ale w akwarium mniejszym czyli w 120 litrach ale mama ich za wiele są to młode jeszcze rybki maja po 4 cm. ale czytając u was na temat pyszczków sporo się dowiedziałem chociażby tyle że mam ich za wiele. Zacznę od tego jaki posiada sprzęt tez do akwarium który chcę zalać czyli te 222litrów.

Aquael - unimax 250

Aquael - CIRCULATOR 1000

grzałka - 100W

piasek kwarcowy

Korzeniowy Kamień

Oświetlenie własnej roboty diody z regulacją mocy zwiększania lub zmniejszania oświetlenia.

A teraz obsada w zbiorniku 120litrów która jest za wielka a nie chciał bym mieć zamieszania z powodu agresji.

Pseudotropheus Socolofi 5szt

Labidochromis caeruleus 6szt

Pyszczak Zebra Red (Maylandia estherae) 5szt

Pyszczak acei • Pseudotropheus acei 5szt

Powiem tak kolorowa bardzo ślicznie to wygląda ale, nie wszystko idzie w parze wiec proszę o pomoc i o rozdzieleni mi tych rybek do zbiornika 222 litrów.dodam że tez bardzo mi się podobają Pseudotropheus Saulosi i być może z tymi coś się by połączyło.

-- dołączony post:

może i mi doradzicie jak i koleżance Kasi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• @Duckdub coś nie działa  
    • Witam, ja od początku krótkiej przygody z cyrkulatorami miałem Eheim stream On 6500+. Najpierw w 300l a później w500l. Regulacja jest uboga ale szczerze mówiąc w niczym mi to nie przeszkadzało. Jeśli wycelujesz nieco bardziej w górę czy w dół to już zmienisz ogólny prąd wody. Obecnie mam w 500l podobnego Eheima 9500+ i jedzie na maksa. Woda pięknie się rusza, żadnej pralki. Ryby oczywiście duże i w ogóle ich to nie rusza. Wycelowany trochę w górę mocno natlenia wodę. Także tafla wody jest u mnie brutalnie poruszona.  Miałem dwa mniejsze tunze i chyba miałem pecha. Jeden wibrował po tygodniu i go oddałem a drugi wytrzymał z pół roku i był bardzo głośny. Też się go pozbyłem.  Ogólnie woda lekko płynie, ryby mają subtelny ruch, kupy wszystkie płyną idealnie do zasysu. Eheimy używam piąty rok jakoś.  Oczywiście jak jest całkowita cisza w salonie, ryby nie chlupia a za oknem nie jedzie Harley Davidson to słychać delikatnie cyrkulator.  Kiedyś w modelu 6500 padł wirnik, tzn był głośny i tuż przed końcem 3 letniej gwarancji dostałem nowy cyrkulator. Oczywiście żeby woda się ruszała kupiłem tanio nowy 9500 i tak został. A 6500 czeka w pudełku. Ryby mówią że wolą 9500 😁  
    • @darianus dobre wieści 🙂 może w takim razie jakoś wypali ten projekt 😉 ja posiłkowałem się taką stroną internetową: https://stacjaplantacja.pl/jak-przeniesc-rosline-do-hydroponiki/
    • U mnie skrzydłokwiaty dobrze sobie radzą w hydroponice przy ph ponad 7. Możesz podać źródło z info że ph powinno być niskie?
    • Dzień dobry,    chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji glonów. Na środku mam wapien który zarósł jakoś pierwszy. Kolejne kamienie zarośnięte w ok tydzień czasu. Rośliny mam sztuczne.    nie wiem czy to okrzemki, brunatnice czy może jakaś dziwna wersja sinic? 
    • Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
    • Ja używam od lat taki Tunze https://allegro.pl/oferta/tunze-turbelle-nanostream-6055-10787582038 i dla mnie nie ma lepszego. Mam go w 576l. Jest cichy, wydajny i ma regulację. Ale żeby nie było kolorowo, to ma jedną wadę. Pokrętła w sterowniku są podświetlane od spodu niebieskimi diodami, nawet fajnie to wygląda. Diody emitują oprócz światła również ciepło i pod wpływem tego ciepła po jakimś czasie, plastik z którego są wykonane pokrętła kruszeje i pękają mocowania do potencjometrów i masz po regulacji😂 Oczywiście nie do końca. Nadal można regulować za pomocą małego, płaskiego śrubokręta. Na szczęście producent dziwnym trafem przewidział taką sytuację i w sprzedaży są dostępne oryginalne pokrętła https://allegro.pl/oferta/tunze-rotary-cnobs-7090-102-pokretla-do-kontrolera-11838292596 być może już z innego plastiku (nie wiem, nie sprawdzałem). Czy kupiłbym go drugi raz pomimo tej wady? Obiema ręcami i nogyma ...TAK.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.