Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry:)

Ponieważ jestem na etapie dojrzewania zbiornika zaczęłam myśleć o przyszłej obsadzie i chciałam Was prosić o rady w tej sprawie.

Zbiornik 240l o wymiarach 120x40x50. Oczywiście, jak większość malawijskich świeżaków, chciałabym, żeby było kolorowo;)

Myślę o takiej obsadzie:

- Iodotropheus sprengerae,

- Metriaclima estherae (Red),

- Pseudotropheus saulosi.

Łamię się czy tego pierwszego na Pseudotropheus acei nie wymienić.

Powiedzcie mi, czy ten wybór ma ręce i nogi, a może coś ciekawszego byście widzieli?

Doradźcie niezdecydowanej kobitce:)

Opublikowano

myślę , że fajnie wyglądałoby takie akwa dwugatunkowe : Pseudotropheus saulosi , Pseudotropheus cyaneorhabdos''maingano'' , będziesz miała żółto- niebiesko :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jeżeli chodzi o Twoje dwie propozycje :

Iodotropheus sprengerae i Pseudotropheus saulosi to oba gatunki polecam.

Mają dobre rozmiary do Twojego akwarium i nie powinno być też problemów z doborem diety dla nich. Kolorystycznie też będzie bardzo fajnie.

Sam miałem wątpliwości co do Iodotropheus sprengerae ale żona się uparła i teraz gdy patrzy na nasze małe malawi powtarza "dobrze, że się uparłam na ten gatunek bo jest śliczny".

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja również polecam Ci zestawienie Pseudotropheus Saulosi z Iodotropheus Sprengerae. Na początek przygody z tym biotopem będzie to idealna obsada. Przy dwóch gatunkach możesz spokojnie spróbować wielosamcowo z Saulosi, żeby uzyskać więcej niebieskiego koloru, bardzo fajnie będą wyglądać z Rudymi w zbiorniku ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja bym szedł w trzy gatunki , szkoda akwarium na dwa gatunki. Bo niby czemu miało by tam nie być maingano lub Sprengerae ???

Redzika bym zamienił na albo maingano albo jakąś ciekawego zebroidesa ( cobwe , likome itp.) w układzie 1+3 do tego rdzawca 1+4 i saulosi 1+5

• Dziękuję 1
Opublikowano

Popieram stana, trzy gatunki. Do nie terytorialnego rudego i terytorialnego saulosi zaproponuję Ci Cynotilapię harę Gallireya Reef. Będzie żółto, niebiesko, czerwonawo i z białym akcentem.

• Dziękuję 1
Opublikowano
myślę , że fajnie wyglądałoby takie akwa dwugatunkowe : Pseudotropheus saulosi , Pseudotropheus cyaneorhabdos''maingano'' , będziesz miała żółto- niebiesko

..a ja tu popieram Andrzeja. Mam teraz dokładnie tak samo w 240 litrach i jest...bajka:)

..a trzeci w tym przypadku "rdzawych" zawsze możesz dołożyć. Miałem też taki sam układ w 240 litrach i było fajnie.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dla początkującego trzy gatunki bardziej rozłożą agresje to po pierwsze , a po drugie Kaśka będzie mogła od razu poznawać trzy gatunki - nie będzie monotonnie ;-)