Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jakie pokarmy proponujecie dla takiego stadka:

lacidochromis phenochilus Mdoka white lips (wyjadacz towarzyszący kopaczom (raczej bliżej dna)) - stadko 5-6szt

Labidochromis caeruleus (skalniak-"adoptowany" do Non-Mbuna) 1+3

Copadichromis trewavasae (toniowiec) 1+3 spróbowałbym 2+3

Aulonocara hansbaenschi Chiloelo (grzebacz) 1+2 spróbowałbym 2+2

Opublikowano

O.S.I. Prostar Growth/Color płatki

O.S.I. Prostar Maintenance płatki

ARGENT Cyclop-Eeze (grubsza frakcja, bo drobniejsza to pył) - nie wiem czy teraz do dostania

Tropical D-Allio Plus

Tropical Krill Gran (wcześniej miałem płatki)

JBL Novo Tanganjika

JBL Novo Color

JBL Krill Premium

Czasem Spirulina JBL lub Tropicala

..... ale nie jestem znawcą jedzonek;) - inni doradzą lepiej

• Dziękuję 1
Opublikowano

dzięki

jestem początkujący i obsadę będę miał pod koniec tygodnia więc najwyższy czas pomyśleć o jedzonku.

proszę wypowiedzcie się co by było najodpowiedniejsze ( jaki pokarm główny itd. )

Opublikowano

Moje ryby bardzo chętnie jedzą granulat firmy Aquatic Nature; Afr. Cichlid Excel Color i Afr. Cichlid Energy-Food. Oprócz tego pkarmy firmy Naturefood; Premium Cichlid i Premium Color plus. Jeśli będziesz kupował granulat, to lepiej jest kupić za małą granulację, niż za dużą. Ja nie karmię mrożonkami. Po pierwsze, przetrwalniki pasożytów mogą przetrwać proces zamrożenia. Po drugie, nikt mi nie zagwarantuje, że na jakimś etapie mrożonki nie zostały rozmrożone i ponownie zamrożone. Dietę ustawisz sam, jedne pokarmy ryby jedzą chętnie, inne nie. Moje na przykład nie chcą jeść Hicari; Sinking Cichlid Gold. Młode ryby karmić lepiej jest dwa, trzy razy dziennie małymi porcjami, niż raz a porządnie.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Oprócz ww. propozycji Kolegów, z pokarmów, które u siebie stosuję lub stosowałem, proponuję:

1. Dainichi Ultima Krill Sinking (nie wiem jakiej wielkości ryby planujesz zakupić, ale proponuję na początek rozmiar "Baby"- pokarm szybko opada na dno, więc ryby, które żerują przy podłożu mają fajną zabawę podczas jego pobierania).

2. NatureFood Supreme Artemia - aromatyczny, wilgotny pokarm przypominający swoją konsystencją żel, który również bardzo szybko opada na dno).

3. O.S.I. Brine Shrimp.

Jeśli chodzi o pokarmy O.S.I to w wolnej chwili możesz zerknąć do artykułu na serwisie KM poświęconego tym pokarmom:

http://www.klub-malawi.pl/serwis/artykuly-klubowiczow/o-pielegnacji-pyszczakow-i-nie-tylko/412-pokarmy-dla-pielegnic-osi-wyzsza-polka-dla-kazdego.html

• Dziękuję 2