Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A to chyba nieporozumienie.Ja pisałem o Mikołów k / Katowic a do Zalewu Goczałkowice to chyba daleko. To może inny Mikołów.?

Nie wiem więc skąd woda w twoim kranie ale testami absolutnie nie paskowymi tylko JBL i kropelkowymi zmierzysz tylko kilka parametrów.

Mnie chodziło o pH i zawartość wapnia - decyduje czy potrzebny grys koralowy i jak odkażana woda bo od tego zależy czy zaczynasz od niebieskiej chemii czy od bezbarwnej chemii.:D ( kolor uzdatniacza wody kranowej).

Ile masz NO3 w kranówie bo bywa bardzo różnie od 0 do 50 mg/l - to decyduje o filtracji i systemie podmianek wody. To tak w skrócie. Zacznij od tych swoich wodociągów i protokołu badań wody.

A bratu który pije wodę z kranu to obojętne - rybom w akwarium już nie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Po dłuższej przerwie oto co się zmieniło:

Baniak już stoi na swoim miejscu,zrobiłem kilka testów kranówki

NO3 10mg/l

NO2 0

kH 6

PH 7,2-7-5

CL2 0,8

GH >7

Akwarium zalałem i dojrzewa, woda nawet czysta co mnie zdziwiło-jest 75kg piasku i tyle samo kg kamieni:) Pompa od kilku dni pracuje na 3 biegu i filtr mechaniczny przed zrobieniem foty już wymieniłem.Czy takie ustawienie kamieni mogę zostawić? Będzie jeszcze cyrkulator, rurka zasysu będzie inna bo ta mi się nie komponuje.

zamieściłem filmik:

[ame]

[/ame]

post-16351-14695725013431_thumb.jpg

post-16351-14695725016269_thumb.jpg

post-16351-1469572501917_thumb.jpg

post-16351-14695725032144_thumb.jpg

post-16351-14695725034745_thumb.jpg

Opublikowano

Baniak już stoi na swoim miejscu,zrobiłem kilka testów kranówki

NO3 10mg/l

PH 7,2-7-5

CL2 0,8

Akwarium zalałem i dojrzewa, woda nawet czysta co mnie zdziwiło

Musi być czysta jeśli chloru 0,8 - to więcej niż leją do publicznych basenów i nawet syfilis ginie nie mówiąc o delikatnej nitryfikacji.

Ale się nie przejmuj tyle już na tym forum było o testach paskowych że i takie parametry łykam.

Nic nie wiesz ani o kranówie ani o wodzie w baniaku.

Wszystkie te niezwykle istotne z punktu widzenia ryb parametry są absolutnie nie wiarygodne. Nie wolno wodociągom tyle chloru zaaplikować do kranówy:rolleyes:

Zacznij od zakupu takiej teczki - wyjdzie najtaniej, precyzyjnie i wiarygodnie. Kupisz inne tańsze to wyjdzie nie precyzyjnie i nie wiarygodnie coś jak te paski co je już masz = wyrzucona kasa.

JBL COMBI SET TEST plus NH4 - zestaw 5 testów akw. (5510247367) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/55/10/24/73/5510247367@@AMEPARAM@@07@@AMEPARAM@@55/10/24/73@@AMEPARAM@@5510247367

do tego uzupełnienie na GH i pH 7,4-9

tylko teczki nie pomyl ma być z plus NH a nie z Fe

Dobrze by było by zamiast czekania start biologiczny baniaka zainicjować dając bakterie nitryfikacyjne i pożywkę dla nich którą jest amoniak.

Może to cię zainteresuje

http://forum.klub-malawi.pl/szablon-startu-biologii-wode-amoniakalna-wa-t26014.html