Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Świetny matematyczny start akwarium. Wystarczyło nalać wody, sypnąć żarcia, sporadycznie coś pomierzyć i po problemie.

Podnosicie start akwarium do Bóg wie czego a po drodze cała masa komplikacji. WA, dawki, uzdatniacze, bakterie. Masakra jakaś.

Po co komplikować tak sobie życie? I teraz będziecie robić matematyczne wyliczenia ile NH4 w jakim czasie zamieni się na NO3? Gdybym tak startował swoje pierwsze akwarium to z pewnością dziś grałbym w warcaby a nie podziwiał ryby.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Demonizujesz :)

Ja swój pierwszy prawdziwy start zrobiłem na WA i oglądam ryby a nie gram w warcaby. Baniak dojrzał w około dwa tygodnie. :)

Po prostu niektórzy za bardzo kombinują i potem wychodzi jak tutaj. ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Ponownie piszę,że nie uważam bym za dużo kombinował,wpierw był ogromny problem z wodą więc w tym momencie miałem gdzieś dojrzewanie skoro woda i tak by wylądowała w kanalizacji,za drugim razem wlałem faktycznie za dużo WA i tyle.Dojrzewanie się przedłuży,ale dla mnie to żaden problem.Wyniki testów podaję by Henryk wiedział na bieżąco co się u mnie dzieje w wodzie.Mógłbym z Nim pisać na PW,ale zawsze jestem za tym,by jak najwięcej wiedzy było dostępnej na forum i by potomni wiedzieli,że nie zawsze jest różowo i błędy zdarzają się nawet doświadczonym akwarystom.W każdym razie dziękuję za śledzenie wątku i próby pomocy.

Opublikowano
Świetny matematyczny start akwarium. Wystarczyło nalać wody, sypnąć żarcia, sporadycznie coś pomierzyć i po problemie.

Podnosicie start akwarium do Bóg wie czego a po drodze cała masa komplikacji. WA, dawki, uzdatniacze, bakterie. Masakra jakaś.

Po co komplikować tak sobie życie? I teraz będziecie robić matematyczne wyliczenia ile NH4 w jakim czasie zamieni się na NO3? Gdybym tak startował swoje pierwsze akwarium to z pewnością dziś grałbym w warcaby a nie podziwiał ryby.

A może wreszcie ktoś zrobi taki start zamiast gardłować.

Ja też pamiętam jak było 50 lat temu ze startem baniaków - tak właśnie było.

Warunek jest jeden - ustawiasz dowolny baniak robisz wszystko co uważasz za właściwe czyli woda, piach, złoże dowolna filtracja, pompki, gąbki i grzałka - wszystko na miejscu i wlewasz tam 200ml perhydrolu by to był na prawdę start a nie przeszczep biologii. ( bo tak ma młodzianek z nówką ze sklepu) Po 10minutach masz wszystko odkażone i jak sklepowe- wtedy wylewasz tą wodę z utleniaczem i bez płukania lejesz kranówę jak leci i potem płyniemy cyt

" Wystarczyło nalać wody, sypnąć żarcia, sporadycznie coś pomierzyć i po problemie. " - czekam na odważnego i nie to że jestem przeciwnikiem - sam jestem ciekaw wyniku.

No ale to nowy temat - jak sprzedam tropsie z kotniczka 54l mogę sam tak zastartować ale wynik jaki będzie - podważycie jak z fałszowaniem wyborów więc ja się nie liczę.

sorki Marku za OT

Opublikowano

Marku, może źle to zabrzmiało z tym kimbinowaniem. Chodziło mi o to, że jeżeli ktoś zrobi wszystko dobrze od początku i tylko zamiast pokarmu naleje WA to ma start w 2 tygodnie.

Ty akurat musiałeś powalczyć w międzyczasie z piaskiem. Przy tradycyjnym starcie też byś miał z tego problemy i opóźnienie startu. Twój błąd to za duża dawka WA ale przy tradycyjnym starcie mogłeś za dużo żarcia nasypać czy za dużo, z przeproszeniem, nasikać. IMHO w każdej metodzie można narozrabiać co może wydłużyć start.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Cała prawda Piotrze,

przy WA nawet na odległość bez pomiarów wiedziałem że Marek coś przedawkował i nawet teraz od razu może to skorygować podmieniając 50% wody lanej już przez ustrojstwo z węglem a bez tego Prime. Przy innych metodach o przedawkowaniu dowiadujemy się jak NO2 stanie na 0,2 i stoi tygodniami albo na koniec jak nam NO3 skalę JBLa skończyło.

Marek sam zdecydował że czeka i nie rusza i chwała mu za to - NO2 i nawet NO3 stale wzrasta więc wszystko ruszyło tylko czasu potrzeba i cierpliwości.

Opublikowano

Parametry wody po kolejnych dwóch dniach:

NO2 powyżej 1,skali brakło

NO3-40

NH4-0,8 stoi w miejscu cały czas

Temp- 29 st

Ph-7,7

Opublikowano

I niech ktoś kto start na WA tylko czytał a w życiu nie robił niech nie piszę że coś jeszcze trzeba " przecierać" - a widział by w 2 dni NO3 wzrosło z 15 do 40ppm. w 800l wody :shock: :shock: :shock: na to z dorosłymi pyszczakami trzeba miesiąc czekać bez podmian.

U Marka nitryfikacja na WA wielki baniak rozsadza:D :D :D

Mareczku myślałem że podmiankę zrobisz na koniec - zmieniam zdanie - w wolnej chwili podmień przez węgiel 50% wody bo już masz NO3 -40ppm a amoniaku dalej dużo jeszcze schowane tym uzdatniaczem Prime. Dla jasności to skutek tego przedawkowania WA:D

Wcale bym się nie zdziwił jak po tej podmiance dalej będzie NH4-0,8ppm a NO2 za 6h - znowu poza skalą JBLa.

Cały czas solidnie napowietrzaj tylko.

Opublikowano

Mam na wlocie wody zamontowane filtry liniowe,sedymentacyjny i węglowy i dolewka odparowanej wody tak właśnie się odbywa.Dziś podmienię 50%.

-- dołączony post:

Jestem w trakcie podmiany 50%,ale przed tym zmierzyłem parametry i widzę,że amoniak się cofa,ale azotany poszły jeszcze w górę.

NO2 poza skalą

NO3-50

NH4-0,5