Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wreszcie NO2 idzie w górę bo stało na 0,025.Dziś mam NO2-0,1

-- dołączony post:

Kolejny dzień :

NO2-0,15

NO3-15

NH4-0,8

PH-7,7

Temp-29,5 st.

Opublikowano

Niewątpliwie lufa ma rację - to najtrudniejszy start biologii na tym forum:D i nie to że idzie coś nie tak- Marka trzeba pilnować:D

Nie wiemy czym nas zaskoczy , a to Karcherem do płukania piasku a to tym Prime do ozonowanej wody.

Znowu widzę coś niepokojącego.

to są dane prawdopodobnie z dnia 10.03 czyli z restartu po 5 godzinnym płukaniu piasku , wymianie całej wody i wlaniu Prime bez sensu i jak rozumiem po WA + Biodigest ( jak dołączasz post to go datuj - litości)

NO2-0,01

NO3-5

NH4-0,05

Natomiast z dziś Marek dokleił takie parametry

zaznaczam że minęło tylko 5 dni baniak wielki i start całej biologii idzie jak burza

NO2-0,15

NO3-15

NH4-0,8

.

Możesz wytłumaczyć Marku dlaczego masz NH4 0,8 jak na starcie miałeś 0,05????

skąd rosną ci jony amonu NH3/4?

czy ty co dwa dni lejesz tą WA do baniaka? wg zasady by bakterie się nafutrowały ile wlezie.

wzrost NO3 z 5 do 15 też świadczy że coś ta WA jest jak spirit:D 98% a miała mieć 25%:D bo te NO3-15 to powinno być na koniec dojrzałego baniaka a ty masz od cholery amoniaku rosnące dopiero NO2 i już NO3 15

przyznaj co zrobiłeś?:D bo samo tak się nie zrobiło.

Opublikowano

Też się zdziwiłem,że mam NH4,jutro rano ponownie zrobię testy.Nie zwróciłem uwagi,że posty się łączą bez daty.

7 marca wymieniłem całość wody i wlałem Prime.

9 marca wlałem ponownie 6ml WA,potem Biodigest dwie ampułki.Od tej chwili nie wlałem niczego,nic nie ruszałem w baniaku,daję słowo.

Opublikowano

9 marca wlałem ponownie 6ml WA,potem Biodigest dwie ampułki.Od tej chwili nie wlałem niczego,nic nie ruszałem w baniaku,daję słowo.

Q..ę intensywnie szukam w twoim profilu ile litrów baniak - nie ma

A ile wody netto jest w twoim baniaku:D - trzeba czytać pół tematu - rezygnuję

od tyłu:rolleyes:

Jeśli wlałeś 6ml WA a 1ml WA wlewamy na każde 200l wody netto to znaczy że masz w baniaku 1200l wody netto ?? - tak powinno być.

Pierwszy raz się spotykam by Prime ukryło NH4 a po 5 dniach przestało działać i cały amoniak wyszedł na wierzch ale OK czekamy bo idzie bardzo dobrze nic nie rób tylko mierz i czekaj.

Opublikowano

Z tą ilością WA się zamotałem i teraz już nie jestem pewien.Wiem,że 1ml ma być na 200l a u mnie brutto to 800L,czyli stawiam na 600L netto,ale dlaczego napisałem lub nawet wlałem 6ml to już nie wiem.Chyba za pierwszym razem wlałem 3ml a napisałem sobie w notatkach 6ml i za drugim razem już wlałem 6ml.Jestem pewien pierwszego wlania bo mi wynik się zgadzał po wlaniu.Henryk,staram się dostosować do Twoich wskazówek skoro postawiłem na tą metodę,ale tutaj jestem uczniem,któremu mogą się zdarzać pomyłki.

Wracając do tematu,będę nadal badał wodę i podam wyniki i mogę jak trzeba ryby wpuścić nawet za miesiąc.

Opublikowano

Najważniejsze że się wątpliwości rozwiały a dziwne pojawienie WA w nadmiarze wyjaśniło.

Nic złego się nie stało i taką podwójną ilość WA bakterie przerobią także choć będzie to trwało dodatkowych kilka dni a NO3 skończy się zapewne na 40ppm więc przed wpuszczeniem ryb zapewne czeka cię dodatkowa podmianka 50% wody czego przy właściwej dawce by nie było.

Jak masz lużne ampułki Prodibio to teraz i na koniec dojrzewania ale po podmiance - nie zaszkodzi wlać po jednej. Przy okazji wyszło że ten uzdatniacz Seachem Prime działa tylko tydzień i potem częściowo pochowane parametry wody się ujawniają. Marek wlewając podwójną dawkę miał w baniaku 2-3mg/l NH4 ale Prime wszystko to ukrył i wynik był poniżej czułości testu JBLa . Po tygodniu część amoniaku się ujawniła ale myślę że na prawdę jest go więcej jak 0,8ppm .

AmQuel Kordona tak nie miał - trzymał stale w ukryciu prawdziwe parametry wody.

Ku pamięci by nie było pomyłek - WA dawkujemy 1ml na każde 200l wody netto w systemie akwarium licząc w tym sumpa jeśli takowy jest.

czekamy i powodzenia Marku