Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak przy kasieciaku wygląda podmiana wody ? Pytanie dotyczy spuszczania wody i nalewania świeżej.

Opublikowano

A ja zostanę przy swoim i powiem,że jeżeli masz opcje założenia sumpa to go lepiej mieć. Zawsze zaoszczędzasz miejsce w akwarium jak i robota przy sumpie bez stresowania ryb jest zdecydowanie imho wygodniejsza. Blok adsorbera Purolite zawsze można wrzucić do sumpa.

Opublikowano

Czytam właśnie temat kaseciaka,trochę tego jest i w sumie w akwarium jakieś 7 lat temu na boku akwa miałem doklejone dodatkowe akwarium z przegrodami,taki boczny sump w którym była gąbka,sporo żwiru koralowego i pompa powrotna a na zasysie była rura,która dochodziła do samego dna akwarium,ale ciągle walczyłem z odpowietrzaniem.Jest jakieś migające światełko,że kiedyś wrócę do morskiego stąd pomysł sumpa,ale chyba nie przez najbliższe 5 lat(spory kredyt na dom),z resztą bardzo lubiłem Malawi a żona też była zachwycona.

Opublikowano

Kredytem się nie martw masz ty ja i cała reszta ;-).W konfrontacji kosztów kaseciak zabija wszystkie inne znane systemy filtracyjne.

Co do podmian pozostaje tradycja waż&kibel ;-) brak jakiegokolwiek osprzętu na zewnątrz .Jednaj są amatorzy i zwolennicy pomijania podmian przez wiele miesięcy z użyciem żywic, polimerów itp. . Nie żebym namawiał na takie rozwiązanie ale takie istnieją . Jeśli zrobisz stałą podmiankę to problem z okresowymi podmianami zostaje wyeliminowany.

Opublikowano

Co mi się w kaseciaku spodobało,to to,że wszystko faktycznie w jednym miejscu,można to w całości wyjąć i włożyć,coś przerobić,udoskonalić.....sump jak raz się zrobi to potem klapa.W morskim zmieniałem ze dwa,trzy razy i tak nie bylem zadowolony.Decyzji jeszcze nie podjąłem,ale pociągnę temat kaseciaka.Na projekcie akwarium widać opaski na około całego akwarium i wzmocnienia.Wzmocnienia poprzeczne można by wkleić z takim rozstawem,by kaseciak można było by swobodnie włożyć,ale powstaje problem z wzmocnieniami wzdłużnymi bo powstanie problem z wyjmowaniem gąbek do czyszczenia.

Do napędu chciałbym użyć pompy cyrkulacyjnej Tunze,jedną mam o przepływie 8000l/h ale mam też 13000l/h z sterowaniem mocy.Jakiej długości cały filtr musiał by być ?

Opublikowano
Czytam właśnie temat kaseciaka,trochę tego jest i w sumie w akwarium jakieś 7 lat temu na boku akwa miałem doklejone dodatkowe akwarium z przegrodami,taki boczny sump w którym była gąbka,sporo żwiru koralowego i pompa powrotna a na zasysie była rura,która dochodziła do samego dna akwarium,ale ciągle walczyłem z odpowietrzaniem.

O to przez 7 lat bardzo wiele się zmieniło - w akwarystyce również:D .

Przyjmując że pozostaniesz z nami przez kilka lat a może i dłużej to raczej decyzje zakupowe są klepnięte. Baniak zamawiaj z odstępem zakończenia wzmocnienia wzdłużnego tylnego o 8cm od szyby bocznej po tej stronie gdzie widzisz kaseciak i to tylko tyle - reszta standard malawijski i zastanów się nad tłem jakie planujesz.

Co do tego że kaseciak zawsze jest widoczny i straszy ryby to też mam umiarkowany pogląd.

Jest wielu kolegów którzy zrobili to zupełnie nie widocznie np spiochu ( byłem widziałem) i tylko znawcy tematu domyślają się że jest w akwarium kaseta. Ja poszedłem na łatwiznę w obu jest czarne tło i czarna kaseta z pcv spienionego i mnie nie razi.

Co do stresowania ryb to też umiarkowanie - tyle co straszy je podchodzenie do baniaka. U jednych się chowają a u drugich podpływają do szyby. Nie wsadzasz łap do akwarium tylko do kasety, nie przestawiasz kamieni i nic się nie zmienia dla ryb - to gdzie stresowanie? , nawet pompy na czas czyszczenia nie wyłączasz i ryby nie widzą ani wyjmowania ani wkładania tych wszystkich ustrojstw w kasetę - więc w obu swoich baniakach ja nie widzę żadnego stresowania ale to zależy zapewne od ryb - możesz trafić na takie z ADHD:(

Wracając do sedna tematu zacznij od kranówy bo to podstawa i podaj jej parametry bo twój wodociąg chwali się że ma tak dobrą wodę że prosto z kranu można pić bo b. miękka, ale parametru żadnego nie podaje nawet pH i NO3 się nie dowiesz. Ja raczej jak za coś płacę to chcę wiedzieć co to jest - nie wystarcza mi że mokre i polecają pić z kranu. Poza tym to może wiele zmienić i w koncepcji stałej podmianki i w budowie kaseciaka - a co będzie jak ta miękka Jastrzębianka ma pH 6 i NO3 30ppm - ludz może pić szklankami.:D a co ze stałą podmianką?:( W tym miejscu trzeba mieć pomierzoną pewność. Poza tym czy potrzebna stała podmianka jak wszystkie parametry wody w baniaku ideał a NO3 bez względu na to czy są jakiekolwiek podmianki czy ich nie ma jest stale np 5-10ppm przy stałym przerybieniu - moim zdaniem problem ilości i wielkości podmian spada na plan dalszy - do decyzji akwarysty bez musiku i nawet co tygodniowego parcia na szkło.:D :D

Po drugie zastanowiłbym się nad tą pompą NJ6000 - dejwis szuka pompy która może pracować poza wodą a ta na pewno- sprzedaj mu:D

Moja logika jest taka ( twoja może być odmienna)- pompa pracuje stale 24/7/365 a ta NJ stale żre 68W a może znacznie więcej bo Włosi to zabawowy naród:rolleyes: , jak sprzedasz za 200zł a kupisz Jebao DCT6000 za 400zł to nie dosyć że masz ciszę, wody więcej niż poprzednia bo ma większe ciśnienie na wylocie, to ma elektroniczne biegi oraz funkcję feed o czym NJ tylko może pomarzyć.

Najistotniejsza jest jednak różnica ich mocy- ta DCT max 42W a zapewne będziesz i tak pracował na 5-6 biegu więc coś ok 20W.

Różnica 48W zwróci ci różnicę w koszcie nowej pompy - 200zł w przeciągu ok 200dni czyli nie całego roku w postaci zaoszczędzonych rachunków za prąd - plusujesz u żonki:D bo w morskim tak słodko nie było.

Myślę że nadszedł czas byś ty po namyśle zadecydował w którą stronę idziesz i jeśli to będzie kaseciak to proponuję przenieść dyskusję o szczegółach projektu na priv ( adres do mnie masz w profilu) bo to mozolna praca a dopiero owoc przedstawisz do oceny koleżeństwa. twoje decyzje a ja nie naciskam bo nie mam parcia na kaseciak:D

EDIT

A Seba przestrzegał :D że to choroba jest - zobacz jeszcze nie nasz bo nawet pierwszego nie skleił a już chory:shock:

Co mi się w kaseciaku spodobało,to to,że wszystko faktycznie w jednym miejscu,można to w całości wyjąć i włożyć,coś przerobić,udoskonalić.....sump jak raz się zrobi to potem klapa.
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Po niedzieli zakupię testy.Na Ph mam elektroniczny,z sondą,na PO4 mam dużą Hankę.Z tego co pamiętam moja kranówka miała powyżej 7,7 ale Kh było niskie.Moczę sondę i zobaczymy co pokaże.

Obejrzałem tą obudowę od Śpiocha i o takiej osłonie właśnie myślałem,ale kombinowałem by filtr był na środku tylnej ściany i szeroki,ta osłona z łupka wystawała by na boki i mogła by być postrzępiona.Tło właśnie planuję z płaskiego łupka,ewentualnie z paneli Silikstone.Fajne jest też tło jakieś 3D,ale strasznie drogie a samemu nie wiem czy bym wykonał.

Na razie takie przemyślenia,bardzo dziękuję za odpowiedzi.