Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pragnę przedstawić mój zbiorniczek. Akwarium zalane na początku lipca, ryby pływają od początku sierpnia 2015. Całość prezentuje się jak niżej:

IMG_1081_zpsdhye2h2c.jpg

IMG_1078_zpsd6c9yama.jpg

IMG_1087_zps1eysobwr.jpg

Opublikowano

Akwa o imponującym rozmiarze. Napisz coś więcej o obsadzie i sprzęcie. Tak na pierwszy rzut oka to trochę mało kamieni jak na mbune i mógłbyś dorzucić trochę wyższe głazy. Jak wiadomo ryby będą najczęściej pływać do wysokości kamieni.

Sorrki za lekki dubel. Pisaliśmy w tym samym czasie ;)

Opublikowano

Witam.

Tak tytuł jest poprawny zbiornik ma 590 L a sump ponad setkę razem tak jak napisałem wody jest trochę ponad 700L.

@AndrzejWałb - napisz proszę trochę więcej co rozumiesz pod pojęciem proporcji zbiornika do filtra ?

ALL - kamieni jest tak mało ponieważ zależało mi na zminimalizowaniu ilości szczelin i zakamarków gdzie mogą uchować się maluchy, poza tym podoba mi się mała liczba kamieni. Jeżeli chodzi o pływanie ryb to nie zauważyłem, żeby pływały jedynie przy dnie (chociaż zamieszczone przeze mnie zdjęcie temu przeczy :) ) zresztą moje ryby są strasznie "dziwne" ponieważ zupełnie nie nie boją się domowników czy jakiegokolwiek ruchu przy akwarium - nie wiem czym jest to spowodowane (myślę, że może w hodowli był ciągły ruch przy zbiorniku i przyzwyczaiły się od maleńkości - mam ryby F1).

Moje ryby to:

Melanochromis maingano

Pseudotropheus saulosi

Pseudotropheus callainos pearl white

Kupiłem je jako maluchy po 12 szt z gatunku i czekam aż się ustawi hierarcha a w międzyczasie będę korygował ilość. Tak mi doradziliście :)

Opublikowano

Myślę, że Andrzej wziął oklejony komin za filtr (tzw.) kasetowy ;) I mała poprawka, od ponad roku Maingano są klasyfikowane jako Pseudotropheus ;) co do kamieni to tak jak napisali Ci Marcin i Łukasz, stworzyłeś wystrój raczej pod grupę Non-Mbuna, trochę pozbawiasz ryby ich naturalnych zachowań, o narybek nie ma się co martwić, eliminatorów masz niezłych, poradziliby sobie i z większą ilością skał...

Opublikowano
@AndrzejWałb - napisz proszę trochę więcej co rozumiesz pod pojęciem proporcji zbiornika do filtra ?

....źle mnie zrozumiałeś. Chodziło mi generalnie o proporcję ilości kamieni i ich wielkość do wielkości akwa i filtra. Tak jakoś wydaje mi się ,że te kamienie są malutkie a filtr pierwszy zwraca uwagę zamiast rybek. Ale rozumiem Twoje intencje bo dopiero teraz doczytałem w poscie 7.

....a obsada bardzo mi się podoba.

-- dołączony post:

Jeżeli chodzi o pływanie ryb to nie zauważyłem, żeby pływały jedynie przy dnie (chociaż zamieszczone przeze mnie zdjęcie temu przeczy )

...zgadzam się z Tobą. Te pysie nie pływają tylko na wysokość kamieni. Chętnie kopią o czym się przekonasz ale pływają całym przekrojem.

...jakbyś mógł to zrób zdjęcie i wrzuć do galerii Pseudotropheus callainos pearl white. Piękna ryba..noszę się z zamiarem ponownego jej posiadania:). Jest trochę niedoceniana ..ale piękna..szczególnie w ciemnych klimatach.

Opublikowano

...jakbyś mógł to zrób zdjęcie i wrzuć do galerii Pseudotropheus callainos pearl white. Piękna ryba..noszę się z zamiarem ponownego jej posiadania:). Jest trochę niedoceniana ..ale piękna..szczególnie w ciemnych klimatach.

Nie ma najmniejszego problemu ze zdjęciem, tylko dał bym im jeszcze trochę czasu bo na razie one jeszcze są bardzo małe i nie widać w pełni ich uroku, ale zgadazam się z tobą w pełni to naprawdę bardzo ładne ryby. Po wpuszczeniu ich do zbiornika stwierdziliśmy z żoną, że zrobiliśmy błąd bo powinniśmy zrobić zbiornik jednogatunkowy tylko z tymi rybami ;)