Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry Państwu:)

Kaśka mam na imię, mieszkam w Małopolsce.

Jestem akwarystycznym lajkonikiem;) (ponad 20 lat temu przygoda z 30 l zbiornikiem…po lekturze tego forum nie mam zielonego pojęcia jak te rybki dawały radę…)

W Forum zaczytuję się od paru miesięcy (chwała Wam za to, że dzielicie się swoją wiedzą) ale i tak nie jestem w stanie wielu rzeczy ogarnąć do końca więc będzie mnie tu trochę w różnych działach w najbliższym czasie.

Przedstawiłam siebie, a akwarium przedstawię jak przebrnę, mam nadzieję, z Waszą pomocą, przez etap jego zakładania.

Na razie sytuacja wygląda tak (nie umiem fachowo tego opisać więc wybaczcie ewentualne błędy):

Pojemność akwarium to 240l, wymiary 120x40x50, oświetlenie w pokrywie to 2x30w, do tego nocne LED, które dokleję silikonem do pokrywy, filtr zewnętrzny HANZA 1400 l/h (planuję jeden kosz z ceramiką i dwa z grysem koralowym), filtr wewnętrzny filtrująco – napowietrzający - 800l/h (ten był w zestawie z akwarium i na razie musi wystarczyć, a z czasem będę chciała wymienić go na większy), mam kamole i 30 kg piachu kwarcowego, roślin nie będzie, jako tło skalna fototapeta, którą wczoraj rodzinnie udało się przykleić, w niedzielę mam plan lania wody;)

Na razie tyle:D

Opublikowano

Witam serdecznie no i życzę powodzenia. 240 litrów to dość fajne szkło. Można na pewno pocieszyć się Malawi.

Opublikowano
jako tło skalna fototapeta,

..witamy na forum:) przemyśl jeszcze te tło . Chyba ,że Ci się podoba to wtedy niema sprawy:) Obejrzyj naszą galerię..może coś innego Cibię zainspiruje.

Teraz doczytałem ,że już przyklejone... Jak się podoba to jest OK. A Tobie i rodzince ma się podobać.

Opublikowano
Dzień dobry Państwu:) w niedzielę mam plan lania wody;)

Na razie tyle:D

Witam cię serdecznie i czekam na pierwsze zdjęcia urządzonego i zalanego akwarium.:D

Niepołomice to szczęśliwe miasto dla pyszczaków.:D :D

Ma dwa ujęcia wody jedno ideał dla Malawi - woda bardzo miękka ok GH 4 dH i pH 7,9

a drugie ideał dla Tanganiki - twarda GH -15 dH

w obu ujęciach dają chlor i to sporo.

Nie zapomnij dać na dno pod kamienie kratki od zlewu a piasek wypłukać.

Wodę lej z ujęcia Wola Batorska i pierwsze idzie do baniaka uzdatniacz wody kranowej.

Powodzenia.

Jak masz pytania to już w odpowiednich działach pytamy.:D

Opublikowano

Cześć ponownie:)

Zalałam wczoraj akwarium wodą i chciałam Wam pokazać jak to wygląda - zdjęcia kiepskie niestety, w przyszłości postaram się poprawić.

Wyszły mi dwie sprawy, nad którymi myślę intensywnie: kolorystyka kamieni i fototapety w wodzie odbiegły nieco od siebie (bez wody były prawie idealne;)) i światła mam dużo za dużo w moim odczuciu ale intensywnie czytam dział oświetleniowy.

Myślę czy kamieni nie dołożyć jeszcze .

post-16412-14695724200992_thumb.jpg

post-16412-14695724206455_thumb.jpg

Opublikowano
kolorystyka kamieni i fototapety w wodzie odbiegły nieco od siebie

Myślę czy kamieni nie dołożyć jeszcze .

Cierpliwości z tymi kolorami. W niedługim czasie wszystko pokryją glony i będzie idealnie jednakowo:)

Co do ilości kamieni to ja bym dołożył, a raczej wymienił część na większe.